Η Βρετανία φεύγει από την Ευρώπη και για αυτό θα έπρεπε να αφήσει στην Ευρώπη τα Μάρμαρά της!

 

Γράφει η Ιόλη

Το Σάββατο 29 Απριλίου στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να προχωρήσουν ενωμένοι στην διαπραγμάτευση για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ένωση.

Λίγες μέρες νωρίτερα στον Guardian, ο Geoffrey Robertson  έγραψε ένα καταπληκτικό άρθρο παρουσιάζοντας ότι η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο των διαπραγματεύσεων. « Η Βρετανία έχει την τέλεια ευκαιρία να επιστρέψει τα μάρμαρα στην Ελλάδα. Έτσι πρέπει να γίνει και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να κερδίσει παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις».

Η τοποθέτηση του θέματος της επιστροφής των κλεμμένων Μαρμάρων από τον Λόρδο Έλγιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Brexit, θα μπορούσε και τη Βρετανία να ωφελήσει και ταυτόχρονα να αποτελέσει ένα θρίαμβο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής  κληρονομιάς.

Γράφει λοιπόν ο Geoffrey Robertson: Τα σημαντικότερα σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, είναι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Τα μισά από αυτά είναι στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ τα άλλα μισά τα άρπαξε από τον Παρθενώνα ένας Σκωτσέζος  διπλωμάτης και βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.  Ο Έλγιν, ο οποίος μετέφερε τα γλυπτά από την Αθήνα στο Λονδίνο είχε απλά άδεια να μετακινήσει απλώς κάποιες πέτρες από το μνημείο κι όχι να μεταφέρει έξω από την χώρα ολόκληρα γλυπτά, κάτι το οποίο θα αλλοίωνε την άρτια εικόνα του Παρθενώνα.

Η επανένωση των Μαρμάρων είναι μια επιτακτική ανάγκη, όχι τόσο για την Ελλάδα όσο για την Ευρώπη.  Ενωμένα τα Μάρμαρα θα αποτελέσουν ένα μοναδικό σύνολο, που θα δηλώνει το ξεκίνημα του πολιτισμού της Ευρώπης, 2.500 χρόνια πριν. Θα είναι σαν να ενώνουμε τα κομμάτια μιας φωτογραφίας, που για αιώνες ήταν σχισμένη στη μέση… Ενωμένα τα Μάρμαρα στο  νέο σύγχρονο Μουσείο κάτω από τον Παρθενώνα, θα αποτελέσουν  τον μεγαλύτερο καλλιτεχνικό και αρχιτεκτονικό θησαυρό στην ήπειρο.

Δεν υπάρχει πιο σημαντική πολιτιστική κληρονομιά από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα…»

Το εκτενές άρθρο του κλείνει με τη φράση «η Βρετανία φεύγει από την Ευρώπη και για αυτό θα έπρεπε να την αφήσει μαζί με τα Μάρμαρά της».