Πού είσαι, Ανδρέα, να τους δεις!

Η ρίζα της συμφοράς βρίσκεται στην εξάρτηση της Πατρίδας μας. Τα επτά μεσαιωνικά χρόνια που πέρασαν με τη στυγνή στρατιωτική δικτατορία και η τραγωδία της Κύπρου δεν αποτελούν παρά μια ιδιαίτερα σκληρή έκφραση της εξάρτησης της Ελλάδας από το ιμπεριαλιστικό κατεστημένο των Η.Π.Α. και του ΝΑΤΟ.

Του Γ. Λακόπουλου

Αν και δεν είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη διάδοχή του ο  Ανδρέας Παπανδρέου μιλούσε κάποιες φορές για τη “μετά Ανδρέα” εποχή στο ΠΑΣΟΚ.  Κανείς δεν ξεχνά τη φράση του στο συνέδριο του  1994. “Το ΠΑΣΟΚ δεν γεννήθηκε  για να αποτελέσει διάττοντα αστέρα στο  δημόσια πράγματα του τόπου. Ούτε χαρίζεται , ούτε κληρονομείται, ούτε τεμαχίζεται σε τιμάρια”.

Μετά το θάνατό του συνέβησαν αυτά που δεν φαντάσθηκε-: η άσκηση κληρονομικού δικαιώματος και η  τιμαριοποίηση. Συνέβη ακόμη και η διάσπαση από τον ίδιο το γιο του, που ευεργετήθηκε και τιμήθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Και τώρα οι κύκλοι που από την αρχή επιδίωκαν τη διάλυση του ανοίγουν σαμπάνιες: επίκειται η διάλυση. Τους πήρε χρόνια αλλά το καταφέρνουν…

Το κόμμα που άλλαξε τη φορά των πραγμάτων στην Μεταπολίτευση και ξανάγραψε την μεταπολεμική ιστορία της χώρας  σβήνει από το χάρτη, αφού προηγουμένως υπήρξε θύμα κακών πολιτικών και  ανάξιων διαδόχων του ιδρυτή του. Διοικήθηκε από εχθρούς της ιδεολογίας του και αρνητές της ιστορικής διαδρομής του-με θετικά και τα αρνητικά της.

Μέχρι και την Ελλάδα στο ΔΝΤ οδήγησε το ΠΑΣΟΚ-ιδέα ικανή να κάνει τον Ανδρέα να κόψει τις φλέβες του, εκεί που βρίσκεται.

Ο Σημίτης το παρέδωσε στη διαπλοκή, ο Γ. Παπανδρέου παρέδωσε τη χώρα σε διεθνή οικονομικό έλεγχο και αυτό το διέλυσε, ο Βενιζέλος το παρέδωσε στους τέσσερις ανέμους  και η Φώφη  Γεννηματά το διευθύνει με την ευγνωμοσύνη  ότι συγκεκριμένος επιχειρηματίας “την έχει σαν κόρη του”, όπως εξομολογείται η ίδια.

Ένας σοβαρός πολιτικός σαν τον Σημίτη, που είχε αυτοπροβληθεί, καθυστερημένα, σαν “συνιδρυτής” του ΠΑΣΟΚ,  ένας αγνώμων και ανερμάτιστος κληρονόμος σαν τον  Γ. Παπανδρέου, ένας αλαζών πανεπιστημιακός που μπήκε στο  ΠΑΣΟΚ με 15 χρόνια καθυστέρηση σε σχέση με τη γενιά του και η κόρη ενός υπουργού του Παπανδρέου – που, αν μη τι άλλο, σεβόταν και το ΠΑΣΟΚ και τον Παπανδρέου – έκαναν το άλλοτε κραταιό κόμμα χλεύη των ηττημένων.

 Γιατί κατέρρευσε εκλογικά το ΠΑΣΟΚ

Ασφαλώς έπαιξε ρόλο η ανοχή -ιδίως επί “εκσυγχρονισμού”- στη διαφθορά , η κομματοκρατία, ο προκλητικός πλουτισμός  στελεχών του  και η κακοδιοίκηση.  Αλλά ένα κόμμα δεν καταρρέει από αυτά. Γιατί αυτά βαρύνουν πρόσωπα, δεν βαρύνουν κόμματα.

Το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε γιατί εγκατέλειψε τις ιδέες του και αρνήθηκε τον εαυτό του. Από ευρύ λαϊκό κίνημα με σοσιαλιστικό προσανατολισμό, με προδιαγραγραμμένη στο Καταστατικό του κοινωνική βάση που το καθιστούσε σύμμαχο των μη προνομιούχων, έγινε κόμμα της πλουτοκρατίας, του κρατικοδίαιτου κεφαλαίου, των νεόπλουτων αεριτζήδων, των νεοφιλελεύθερων κατασκευών, της δεξιάς  κουλτούρας.

Εγκατέλειψε τις αρχές του και τις κοινωνικέ ομάδες που το στήριξαν για τέσσερις δεκαετίες και έπαψε να τις εκπροσωπεί. Απομακρύνθηκε από τον λαό. Οι υπουργοί και τα στελέχη του συναγελαζόταν με τους ολιγάρχες, μπαινόβγαιναν στα σαλόνια της κοινωνικής σήψης, προσπαθούσαν να αλλάξουν στάτους, πουλούσαν την ψυχή τους στο διάολο του χρήματος και της  ξεφτίλας, ακόμη και στα  σαχλοπεριοδικά φιγουράριζαν, γελοίοι ανάμεσα σε γελοίους. Οι λίγοι που αντιστάθηκαν βγήκαν στο περιθώριο….

Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Με αυτές τις συμπεριφορές οι πολίτες τους γύρισαν την πλάτη. Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε θύμα εκείνων που μοστράριζαν ως εκπρόσωποι του -άλλο που δεν ήθελαν οι αντίπαλοι του. Μαζί με τα πρόσωπα που αυτοευτελίζονταν ή διαφθείρονταν ακυρώσαν  την ιδεολογία του..

Ους έθρεψε το μάννα εκκίνησαν την πτέρναν κατά του ευεργέτου

Σήμερα το φαινόμενο του ΠΑΣΟΚ είναι απογοητευτικό. Με ύφος πιθήκων και μαϊμούδων, αυτοί που κερδοσκοπήσαν στην πλάτη του δηλώνουν ότι “το ΠΑΣΟΚ ξόφλησε”. Δεν υπάρχει πιο μεγάλο ψέμα. Οι ιδέες δεν ξοφλάνε. Αυτοί  ξοφλήσαν, γι’ αυτό και οι περισσότεροι είναι εκτός  Βουλής.  Ότι αυτοί που έκαναν το ΠΑΣΟΚ να “ξοφλήσει” -για να δανειστούμε τον όρο τους- δηλώνουν ότι ξόφλησε και θέλουν να το εξαφανίσουν, συνιστά εξαπάτηση.

Όσοι απέκτησαν δόξες και αξιώματα, έζησαν καλά, σπατάλησαν το δημόσιο χρήμα κι έγιναν αυλικοί μιντιαρχών ναι επιχειρηματιών, πλούτισαν και όσοι  εξέτρεψαν με το  λόγο τους, με τις πράξεις τους και με τις υπογραφές τους το  ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι “τέλειωσε” και “πρέπει να αντικατασταθεί από νέο κόμμα”. Με αυτούς πρώτο τραπέζι πίστα φυσικά.

Για έναν ακόμη γύρο…Είναι εξοργιστικό. Περισσότεροι και από όσο εξοργίζουν και αυτοί που λάκισαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν υπήρξαν ποτέ. Στην πραγματικότητα δεν θέλουν να τελειώσει το ΠΑΣΟΚ. Θέλουν να τελειώσουν ιδέες του. Οι αρχές και οι πολιτικοί στόχοι του.

Θέλουν να τελειώσει η έννοια ενός μαζικού σοσιαλιστικού κόμματος στην Ελλάδα,  που αντιστέκεται, προασπίζεται την εθνική ανεξαρτησία, στέκεται δίπλα στην κοινωνία. Που κάνει αυτά που ίδιοι δεν θέλουν και δεν μπορούν να κάνουν ή όταν τα έκαναν ήταν υποκριτές και είχαν ιδιοτέλειες. Που δεν τρώει το κουτόχορτο  ότι για να υπάρξει ανάπτυξη ευημερία πρέπει να μην έχουν αγωνιστικό φρόνημα οι πολίτες και να μην υπάρχουν κοινωνικά δικαιώματα.

Μπορούν να καταλογιστούν πολλά στον Ανδρέα Παπανδρεόυ και πρέπει να καταλογιστούν – ιδίως ότι επέτρεψε στον εαυτό του να έχει το τέλος που είχε. Αλλά όπως έχει δηλώσει ακόμη και ο  Θ. Πάγκαλος  “ο Ανδρέας νοιαζόταν για το λαό”.

Ποιος από τους σημερινούς νοιάζεται; Ποιος σκέφτεται ότι ως πολιτικός πρέπει να αγωνιστεί για την κοινωνία και για τη χώρα; Ποιος δεν έχει ως βασικό κριτήριο το συμφέρον του, την προοπτική του και τις υποδείξεις όσων τον σπονσοράρουν για να υπάρχει στο δημόσιο βιο;  Ποιος από αυτους θα πεθάνει και θα αφήσει διαθήκη σαν του Ανδρεα Παπανδρέου- ειδικά για τα παιδιά του;

Ας μην το πάμε παραπέρα. Δεν είναι άλλωστε κάτι που αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ, εκτείνεται  σε όλο το δημόσιο βίο και ολίγες εξαιρέσεις είναι δακρυλοδεικτούμενες. Κυρίως γι’ αυτούς που τους πολεμούν.

Επίγονοι να του πετύχουν

Ας δούμε τι συμβαίνει σήμερα στο καθημαγμένο -από τις ηγεσίες του, όχι από τους πολίτες που το ακολουθήσαν- ΠΑΣΟΚ. Συμβαίνει ότι οι επίγονοι του Ανδρέα Παπανδρέου βιάζονται να το διαλύσουν. Χωρίς αιδώ και ιστορική συναίσθηση .

Ο Κ. Σημίτης που δοξάσθηκε χάρη την αντοχή του Ανδρέα Παπανδρέου να κερδίσει την τρίτη τετραετία- παρά τις προσπάθειες του ίδιου να μην το καταφέρει -και να πάρει την εξουσία στο πιάτο, αποφαίνεται ότι “το ΠΑΣΟΚ έκλεισε το κύκλο του” .

Μηχανορραφεί για τη διάλυσή του, όπως μηχανορραφούσε κατά του Ανδρέα Παπανδρέου, για να θυμηθούμε τα “κεντροδεξιά σενάρια” που κατήγγειλε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ. Είναι στάση πρώην αρχηγού κόμματος αυτή;  Ποιος έκλεισε τον κύκλο του; Το ΠΑΣΟΚ ή ο ίδιος;

Ο Γ. Παπανδρέου μετά την κληρονομική αυθάδεια που τον οδήγησε σε παρασκηνιακές μεθοδεύσεις -για να πάρει το κόμμα σε ένα διαμέρισμα, όχι ανοικτά με το σπαθί του-, μετά την  χρεοκοπία του και την διάλυση του από την παρέα του, μετά τον στιγματισμό του με το Μνημόνιο και μετά το ανοσιούργημα της εν ψυχρώ διάσπασης του, σήμερα μεθοδεύει με τη Φώφη– σχεδόν με μίσος- την εξαφάνισή του. Μπορεί να έχει καμία δικαιολογία κάποιος που τιμήθηκε όσο αυτός, για το όνομα και όχι κατ’ αξίαν όπως αποδείχθηκε;

Ο τρίτος διάδοχος, ο Βαγγέλης Βενιζέλος αφού άφησε να τον εξευτελίσει ο Παπανδρέου, αφού χόρευε ταγκό με τη διαπλοκή, αφού κατέληξε να φορτωθεί τις αμαρτίες των δυο προκάτοχων του, και αφού έκανε το ΠΑΣΟΚ ουρά της δεξιάς του Σαμαρά και το έστρεψε κατά των άλλων δημοκρατικών κομμάτων, τελικά το παρέδωσε -αυτό ήταν η τιμωρία του- στη Φώφη.  Είναι κατάληξη αυτή για κάποιον με τα  δικά του πολιτικά προσόντα;

Τέλος η κυρία που ηγείται σήμερα,- η οποία στα νιάτα της δεν καταδεχόταν να είναι ούτε καν υποψήφια στη Σπουδάζουσα όπως θυμούνται οι συμφοιτητές τους- αφου μπήκε στην πολιτική  …. αφού βρήκε στη σύνταξη, ύστερα από διαδοχικά αξιώματα λόγω ονόματος με μηδενικό έργο, ξεγέλασε τα ηρωικά μέλη του ΠΑΣΟΚ που εξακολουθούν να το στηρίζουν,  υποσχόμενη να το αναδιορθώσει, έδωσε συγχωροχάρτι στον έτερο κληρονόμο, και τώρα διώχνει όσους δεν της αρέσουν για να το κλείσει αβασάνιστα και με την ησυχία τους. Βγάζει νόημα από μια κοπέλα που θα όφειλε να ορκίζεται στο όνομα του ΠΑΣΟΚ;

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν τους βλέπει από εκεί πάνω, αντιδρά όπως ήξερε και τους έκανε να τρέμουν μπροστά του. Αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο. Οι άνθρωποι που δούλεψαν μαζί του που βρίσκονται; Γιατί ανέχονται το ιστορικό έγκλημα να εξαφανίζεται ένα κόμμα αντί να εξαφανιστούν όσοι το δυσφήμισαν;

Ο Τζουμάκας, ο Τσούρας, η Βάσω, ο Κακλαμάνης, ο  Παπαϊωάννου,  -για να αναφέρουμε κάποια ονόματα- οι παλαίμαχοι και οι πρώην βουλευτες- ακόμη  και ο Λαλιώτης που μηχανουργεί, αλλά έχει πάντα κουλτούρα πολιτικού στελέχους και  ιδεολογική ενόραση- γιατί σιωπούν;

Αυτοί που ίδρυσαν το ΠΑΣΟΚ και αυτοί που θέλουν να υπάρχει στη χώρα σοσιαλιστικό  κόμμα και όχι ψευδώνυμα κατασκευάσματα ολιγαρχών γιατί παρακολουθούν δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι;