Αλέκος Παπαδόπουλος: Πιράνχας

Του Γ. Λακόπουλου

Από τις τρεις δεκάδες πολιτικών που θήτευσαν στο υπουργείο Υγείας από το 1974, ο Παπαδόπουλος είναι πιο κοντά στο να μιλήσει κάποτε για τα πιράνχας. Με ονόματα και διευθύνσεις…

Ο ευπατρίδης της πολιτικής Αναστάσης Πεπονής περιέγραφε συχνά το σοκ που υπέστη όταν ανάλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας – στην πρώτη κυβέρνηση Σημίτη.

Το δημόσιο προμηθευόταν υλικά, φάρμακα και μηχανήματα για τα νοσοκομεία του μέχρι …σαράντα φορές – αριθμός:40 – περισσότερο από τους ιδιώτες.

Όταν ο Σημίτης επικράτησε οριστικά με τις εκλογές του 1996, ο γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου Τάσος Μαντέλης τηλεφώνησε στον Πεπονή ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα χρειαστεί άλλο τις υπηρεσίες του. «Το άκουσα στο ραδιόφωνο» του απάντησε και το έκλεισε.

Στις εκλογές του 2000 οι εκλογείς της Α΄ Αθήνας δεν έδωσαν στον Πεπονή μια από τις εννέα θέσεις που πήρε το ΠΑΣΟΚ.

Πολλοί το απέδιδαν σε αντίδραση στο νόμο του για τις προσλήψεις που καταργούσε το ρουσφέτι.

Ο ίδιος όμως πίστευε ότι τον αφήσαν εκτός Βουλής όσοι φρόντισαν να χάσει το υπουργείο και να μην εμφανιστεί ούτε μια φορά προεκλογικά στην τηλεόραση: τα συμφέροντα στον χώρο της Υγείας.

Εικοσιπέντε χρόνια από τότε, ένας θαρραλέος δήμαρχος, τίναξε στον αέρα το μηχανισμό τιμολόγησης των τεστ για τον κορονοϊό, από τις εταιρείες και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης με στοιχειώδη έρευνα στην αγορά και έναν απλό διαφωτισμό εξασφάλισε τη μισή τιμή, από το κράτος.

Προσωπικά ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να επισημάνει ότι ο συνδικαλιστικός φορέας των γιατρών… διαμαρτύρεται για την ενέργεια.

Ο δήμαρχος δεν το διαπίστωσε από τον πρόεδρό τους Γιώργο Πατούλη.

Ο Συμεών Δανιηλίδης δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι δέχθηκε πιέσεις: κάποιοι τον συμβούλεψαν «να μην χώνει την μύτη του σε αυτά τα πράγματα»!

Ανάμεσα στον αείμνηστο Πεπονή και τον άκαμπτο δήμαρχο Συκεών, μεσολαβεί ένα περιστατικό που δεν ερευνήθηκε όσο έπρεπε στον καιρό του.

Τον Απρίλιο του 2000, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, προβεβλημένος πολιτικός της εποχής, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Υγείας, μίλησε για τα συμφέροντα «που κατατρώγουν σαν πιράνχας το σώμα της Δημόσιας Υγείας».

Οι σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό «κρύωσαν» – παρότι είχε συμβάλει στην επικράτησή του το 1996.

Όταν ο Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε ότι η κυριαρχία της τηλεοπτικής Δημοκρατίας τον οδηγεί στην απόφαση να αποχωρήσει από την πολιτική με το τέλος της βουλευτικής θητείας του, ο Σημίτης τον καρατόμησε από υπουργό! Με ανακούφιση.

Ούτε ο Πεπονής , ούτε ο Παπαδόπουλους δεν είπαν ονόματα.

Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, οι χονδροειδείς πολιτικοί χειρισμοί Παπαγγελόπουλου- Κοντοντή, και ο άθλιος νόμος «περί ευθύνης υπουργών» δεν επέτρεψαν στη Δικαιοσύνη να βάλει στο ανατομικό κρεβάτι το σάπιο χώρο της Υγείας , με το σκάνδαλο Νοβάρτις – που μένει ακόμη ανοικτό πάντως.

Από τις τρεις δεκάδες πολιτικών που θήτευσαν στο υπουργείο Υγείας από το 1974, ο Παπαδόπουλος είναι πιο κοντά στο να μιλήσει κάποτε για τα πιράνχας. Με ονόματα και διευθύνσεις…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR