Αλέξης Τσίπρας: ¨’Αλλάζετε τον εκλογικό νόμο για να πάτε σε πρόωρες εκλογές”

Από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η κυβέρνηση σπεύδει να αλλάξει τον νόμο, γιατί σχεδιάζει να καταφύγει σύντομα σε πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί ισοτιμία της ψήφου και προγραμματικές συγκλήσεις».

«Θέλω να σας θυμίσω -είπε- ότι την τελευταία φορά που αυτό συνέβη, είχαμε πάλι κυβέρνηση Μητσοτάκη, του αείμνηστου. Και τότε αποδείχτηκε ότι όποιος προσπαθεί μέσα από τον εκλογικό νόμο να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να σκάψει δήθεν το λάκκο των πολιτικών του αντιπάλων, στο τέλος πέφτει μέσα ο ίδιος και όχι ο αντίπαλος» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας ότι «εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια σε θέματα αξιών».

«Η απλή αναλογική θα είναι η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των δυνάμεων της αριστεράς, καθώς και όλων των δημοκρατικών, και προοδευτικών δυνάμεων».

Το σύστημα της απλής αναλογικής είναι το σύστημα που σήμερα ισχύει και θα ισχύει και θα εφαρμοστεί στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία. Είναι κεκτημένο και κληρονομιά της κυβέρνησης της Αριστεράς. Και σας διαβεβαιώνω, ήρθε για να μείνει στη πολιτική ζωή του τόπου».

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική της πολιτική, κατηγορώντας την ότι «με την ανεύθυνη στάση που κρατάτε στα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση, προκαλέσατε ήδη βαθιά ρωγμή στην εικόνα που θα έπρεπε να έχει μια αξιόπιστη ελληνική κυβέρνηση στο εξωτερικό». Έκανε έμμεση αναφορά στην Διάσκεψη του Βερολίνου λέγοντας: «Η Ελλάδα που μπόρεσε αυτονόητα να βρίσκεται στο κέντρο των διεθνών πρωτοβουλιών που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, με αυτοπεποίθηση, που μπόρεσε τα τελευταία χρόνια να αναδείξει μια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, πλέον πασχίζει ακόμη και για να μπορέσει να εκφράσει τις θέσεις της στις διεθνείς συναντήσεις και στα διεθνή fora, όταν βέβαια καταφέρνει να κάνει έστω κι αυτό, δηλαδή να βρίσκεται εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκεται για να το κάνει, και δεν λάμπει διά της απουσίας της». 

«Τα κάνατε μπάχαλο στο προσφυγικό»

Συνεχίζοντας με κριτική για το προσφυγικό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως «την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις που εσείς δημιουργήσατε και οι αντιλήψεις που εσείς καλλιεργήσατε και υποδαυλίσατε στο κρίσιμο θέμα του προσφυγικού, επιστρέφουν και σας χτυπούν την πόρτα…Μιλάγατε για τη ντροπή της Μόρια όταν είχε 5.000 ανθρώπους. Και λέγατε ότι μόλις εκλεγείτε θα ελέγξετε τα σύνορα και θα τα φτιάξετε όλα. Και σήμερα η Μόρια δεν έχει 5 αλλά 25 χιλιάδες. Και τα έχετε κάνει όλα μπάχαλο. Αλλάξατε 5 διαφορετικούς υπευθύνους υπουργούς, αφού καταργήσατε το υπουργείο. Για να έρθετε μετά από 6 μήνες να το ξανασυστήσετε». 

Για ανάπτυξη και ασφαλιστικό 

«…Πού είναι η περιβόητη ανάπτυξη του 4% που επαγγελλόσασταν προεκλογικά; Που είναι η καταιγίδα των επενδύσεων; Που είναι οι μπουλντόζες στο Ελληνικό που θα έμπαιναν τάχα μου σε μια εβδομάδα γιατί δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστερούσε; Που είναι οι θέσεις εργασίας, οι δουλειές για όλους, όπως λέγατε; Που είναι η αύξηση του βασικού μισθού;».

«Στο ασφαλιστικό, αντί διατήρησης των ελαφρύνσεων που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου και επέκτασή τους, προχωράτε σε αυξήσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών. 20% περισσότερα για το 90% εξ αυτών. Με το άδικο σύστημα των κλάσεων, ο ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 7.000 θα πληρώνει τα ίδια με αυτόν που βγάζει 70.000 ευρώ.  Αυτή είναι η βελτίωση που υποσχεθήκατε;». 

“Αλλά και στο πεδίο της δημόσιας ασφάλειας, παρά τις τυμπανοκρουσίες σας – συνέχισε – το βαρύ έγκλημα αλωνίζει, μαφιόζοι δρουν ανενόχλητοι, ενώ εσείς εξαντλείστε σε επικοινωνιακές επιδείξεις πυγμής και τσαμπουκά στα σπίτια φιλήσυχων ανθρώπων στο Κουκάκι, που  έχουν την ατυχία να είναι μεσοτοιχία με καταλήψεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων”.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο νόμο για τη Παιδεία, κατηγορώντας την υπουργό Νίκη Κεραμέως ότι ψευδώς ισχυρίστηκε ότι η ρύθμιση για το άρθρο 50 που εξισώνει τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων επιβάλλεται από την ΕΕ. Υποστήριξε ότι αυτή η ρύθμιση επιβάλλεται από τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εκπαίδευσης και ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εφαρμόσει αντίστοιχη ρύθμιση στο παρελθόν. 

«Αντισυνταγματική η ρύθμιση του εκλογικού νόμου» 

«Με μια αντισυνταγματική κατά τη γνώμη μας ρύθμιση, υπονομεύετε τη δυνατότητα ελεύθερου σχηματισμού πολιτικών συνεργασιών με τη μορφή προεκλογικών συνασπισμών, αφού στην πράξη αποκλείετε πολιτικούς συνασπισμούς από την πρόσβαση στο bonus. Και σας διαβεβαιώνω – και θυμηθείτε το – πως η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει στη πολιτική ζωή του τόπου…

Θα σπάσει τους μηχανισμούς τεχνητής αναπαραγωγής συστημάτων εξουσίας και συναλλαγής με κάθε λογής συμφέροντα και θα ανανεώσει τη δύναμη και την κριτική στάση των ΜΜΕ και του Τύπου.  Θα δώσει το έρεισμα για όχι για συμβόλαια διαπλοκής με τα συμφέροντα, όπως κάνετε σήμερα, αλλά για συμβόλαια εμπιστοσύνης με το λαό».