Αλέξης Τσίπρας: Εξηγήσεις

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Το πρωθυπουργικό φιάσκο στη Μαδρίτη, δίνει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ευκαιρία που χρειάζεται για να εγκαινιάσει πολιτική «και τώρα οι δυο μας». Χωρίς περιστροφές να σύρει τον Μητσοτάκη στη Βουλή για εξηγήσεις.

Τύχη στην πολιτική είναι να έχεις τον κατάλληλο αντίπαλο. Σε αυτό ο Αλέξης Τσίπρας ευτύχησε: μετά τον Σαμαρά του έπεσε ο Κυριάκος.

Η επένδυση της Δεξιάς στο πρόσωπό του ήταν απρόθυμη. Ούτε η Ντόρα δεν πήγε μαζί του. Η εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ, υπήρξε έργο Σαμαρά – αποκλειστικά.

Αλλά στις εκλογές του 2019, το εγχώριο κατεστημένο δεν ήθελε να μείνει ο Τσίπρας στην κυβέρνηση, χωρίς Τρόικα και Μνημόνιο…

Έτσι ανέλαβαν οι επιφανέστεροι μιντιακοί και οικονομικοί εκπρόσωποί του να τον νικήσουν στην κάλπη, για λογαριασμό του Μητσοτάκη – που μόνο στους τύπους ήταν αντίπαλος του τότε Πρωθυπουργού.

Ο Τσίπρας είχε απέναντι του το σύστημα διαπλοκής και την πιο ακριβή καμπάνια πολιτικού μάρκετινγκ όλων των εποχών.

Δεδομένων των αδυναμιών στο κόμμα του – παρά το έρμα που ξεφόρτωσε το θέρος του 2015 – η μάχη με αυτό το σύστημα, ήταν άνιση και ηττήθηκε.

Ωστόσο οι αντίπαλοί του δεν κατάφεραν να πετύχουν τον πραγματικό στόχο: τη «στρατηγική ήττα του», όπως διακήρυττε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Παραδόξως μετά το 2019 ο Τσίπρας έμεινε καθηλωμένος, από δικά του λάθη σε ένα κόμμα βαρίδι στα πόδια του.

Ένα πυκνό στρώμα δημοσκοπικής τέφρας, επί τρία χρόνια, δημιουργεί εκ νέου συνθήκες αυτοεκπληρούμενης προφητείας σε βάρος του.

Αλλά καθώς πλησιάζουν πάλι εκλογές, το πιο ισχυρό πλεονέκτημα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο Κυριάκος – με την εμφανή υστέρηση απέναντί του στο δημόσιο χώρο.

Με την χειρότερη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση βρίσκεται στο έλεός του, σε πολλά μέτωπα:

-Η αποτυχία στην πανδημία, η κατάρρευση στην οικονομία, η ακρίβεια, ο αυταρχισμός και η αλαζονεία στη διακυβέρνηση, η φαυλότητα στο κράτος, ο ασφυκτικός έλεγχος της ενημέρωσης, τα σκάνδαλα αδιαφάνειας, οι επιμέρους αποτυχίες των υπουργών – ανεμομαζώματα.

Επίσης η κυβερνητική επιδίωξη για αποδυνάμωση των μεσαίων και κατωτέρων στρωμάτων υπέρ των ολίγων, οι χειρισμοί στην ουκρανική κρίση και οι προσωπικές ήττες του Πρωθυπουργού στα εθνικά θέματα.

Τώρα πλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ό,τι χρειάζεται για να κονιορτοποιήσει το «σύστημα Μητσοτάκη».

Ο Πρωθυπουργός άλλωστε παραμένει πραγματικός φίλος του και θα πάει στις εκλογές με το ερώτημα: εγώ ή ο Τσίπρας.

Δεν έχει παρά να κατεβεί αποφασισμένος στα μαρμαρένια αλώνια και να αντιστρέψει: εγώ ή ο Μητσοτάκης.

Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ρίχνει στο δόξα Πατρί, στον Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του.

Το πρωθυπουργικό φιάσκο στη Μαδρίτη, δίνει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ευκαιρία που χρειάζεται για να εγκαινιάσει πολιτική «και τώρα οι δυο μας».

Χωρίς περιστροφές να σύρει τον Μητσοτάκη στη Βουλή για εξηγήσεις.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR