FRESH

Αλέξης Τσίπρας: “Με τις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται το κοινωνικό κράτος,”

 

Τι σημασία των αλλαγών στο Σύνταγμα της χώρας εξηγεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμα που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Με τις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται το Κοινωνικό κράτος, η Λαϊκή αντιπροσώπευση και η Δημοκρατία, ενώ επαναπροσδιορίζονται οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους.

Κατοχυρώνεται Συνταγματικά, ότι το κράτος θα πρέπει να παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες και εισοδηματικές ενισχύσεις προκειμένου να εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους τους πολίτες.

Το κράτος εγγυάται το δικαίωμα στην καθολική πρόσβαση στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση. Αυτές οι παροχές θα αποτελούν πλέον δικαίωμα ενώ για πρώτη φορά αναγνωρίζονται στο Σύνταγμα οι υποχρεώσεις του Κράτους έναντι της αναπηρίας. Το κράτος εγγυάται ένα ενιαίο σύστημα καθολικής κάλυψης των πολιτών με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της ανταποδοτικότητας καθώς και την παροχή βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια.

Με τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές ενισχύεται η λαϊκή αντιπροσώπευση με την καθιέρωση του θεσμού του δημοψηφίσματος κατόπιν αιτήματος των πολιτών αλλά και του δικαιώματος των πολιτών να προτείνουν νόμους προς ψήφιση στην Βουλή. Θεσπίζονται τα τοπικά δημοψηφίσματα για μεγάλα τοπικά ζητήματα και εισάγεται ο θεσμός των τοπικών λαϊκών συνελεύσεων. Καταργείται το ακαταδίωκτο των υπουργών και ο απαράδεκτος νόμος περί της μη ευθύνης τους. Παράλληλα, εντάσσεται στο Σύνταγμα το αναλογικό εκλογικό σύστημα ενώ απαγορεύονται εκλογικοί νόμοι που διαστρεβλώνουν τη λαϊκή ψήφο καθώς και οι «δοτοί» πρωθυπουργοί ενώ παράλληλα περιορίζονται οι θητείες των βουλευτών/βουλευτριών σε 3 διαδοχικές περιόδους.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωράει στο διαχωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος καθώς το νέο Σύνταγμα θα κατοχυρώνει τη θρησκευτική ουδετερότητα της ελληνικής Πολιτείας καθώς η έννοια της επικρατούσας θρησκεία, για την Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν θα αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας”.