Αλέξης Τσίπρας: “Όχι στην Ελλάδα του διχασμού, της διαφθοράς, των τζακιών, των πορφυρογέννητων”

“Θέλουμε την Ελλάδα της προόδου απέναντι στην Ελλάδα της συντήρησης. Γιατί αυτή η Ελλάδα μας αξίζει. Και σε πείσμα σας θα την οικοδομήσουμε αυτή την Ελλάδα με τη δύναμη του λαού που παίρνει ξανά τη ζωή και το μέλλον στα χέρια του θα τα καταφέρουμε”, είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να πάνε σε ένα ντιμπέιτ για τη Συμφωνία των Πρεσπών σε οποιοδήποτε τηλεοπτικό κανάλι επιθυμεί και με οποιονδήποτε δημοσιογράφο.

Είπε ότι σήμερα παραδόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση η ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ότι αυτή αποδομεί ολοκληρωτικά τα προσχήματα του προέδρου της Ν.Δ. και δήλωσε πως θα δοθεί όσος χρόνος χρειαστεί για τη συζήτηση της, απαντώντας έτσι στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι “μεθοδεύεται” η άρον άρον ψήφιση της.

“Η μετατόπιση της ΝΔ προς τα άκρα της δεξιάς ρητορικής, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στο μεσαίο χώρο και η επιλογή του ΚΙΝΑΛ να ακολουθεί κατά πόδας τη ρητορική Μητσοτάκη και της ΝΔ, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στο χώρο της κεντροαριστεράς”, τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: “Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και το δίλημμα που τίθεται είναι σαφές: Από τη μια ο προοδευτικός πόλος με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη τι ; Ένα κόμμα με ρητορική Βορίδη -Γεωργιάδη- Σαμαρά”.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κ. Γεννηματά για πολιτική και στρατηγική ταύτιση της με τον κ. Μητσοτάκη και αναρωτήθηκε αν γράφουν και μαζί τις ομιλίες τους.

Αρχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως «ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε ένα στυλ θεατρικό, υψηλών τόνων” και αναρωτήθηκε “αν κάποιοι επικοινωνιολόγοι του έχουν πει φωνάζοντας ή βρίζοντας χωρίς επιχειρήματα είναι μια εικόνα που μπορεί να πείσει τους βουλευτές και τους πολίτες».

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη ετοιμόρροπη όπως την παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκη, αναρωτιέμαι: Γιατί τέτοια νευρικότητα κ. Μητσοτάκη; Μήπως ξέρετε τίποτα αληθινές δημοσκοπήσεις να μας τις πείτε να χαρούμε που διαβάζουμε τις ψεύτικες τόσον καιρό;.», είπε.

Στις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να παίρνουμε σαφή θέση

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και βουλευτές που ασκούν κριτική, ότι στην Ε.Ε. 13 κυβερνήσεις κυβερνούν με κόμματα που δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών και είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας. Εγώ δεν κάνω αυτό, ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, σημείωσε. Είπε ότι ήταν οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που το καλοκαίρι του 2015 του ζητούσαν να παραμείνει πρωθυπουργός με μειοψηφία όταν έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 25 βουλευτές. «Δεν μας λέγατε τότε για «κυβέρνηση-κουρελού», σχολίασε. Τώρα ερμηνεύετε το Σύνταγμα κατά πώς σας βολεύει», σχολίασε.

«Εγώ πάλι, κ. Μητσοτάκη, δεν αλλάζω ανάλογα με τη περίσταση», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση του χρειάζεται για να προχωρήσει στα κρίσιμα θέματα που έχει μπροστά της, την πλήρη εμπιστοσύνη από τη πλειοψηφία των βουλευτών για να φτάσει εως το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της, δηλαδή τον Οκτώβρη του 2019.

Κάλεσε όλους να απαντήσουν αυτό βασικό ζήτημα «γιατί στις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να παίρνουμε σαφή θέση».

«Ήρθατε εσείς κ. Μητσοτάκη να μας κάνετε μαθήματα πολιτικής ηθικής, εσείς που εντάξατε 4 βουλευτές από άλλα κόμματα», είπε. «Εδώ ο πατέρας σας κυβέρνησε για τρία χρόνια με έναν βουλευτή που ήταν από άλλο κόμμα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης βλέπω νευρικότητα, σύγχυση, αμηχανία

«Από την πλευρά της αντιπολίτευσης βλέπω νευρικότητα, σύγχυση, αμηχανία. Πριν από μια εβδομάδα η αντιπολίτευση ζητούσε από εμένα επιτακτικά να ζητήσω – αν τολμάω, λέγατε- ψήφο εμπιστοσύνης. Και τώρα που τολμάω, πάλι πρόβλημα έχετε», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι κάνει μαθήματα εκείνος «που δεν είχε το πολιτικό σθένος και την πολιτική τόλμη να προκαλέσει αυτός τη συζήτηση, που μας απειλούσε με την πρόταση δυσπιστίας όταν θα ερχόταν η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν τόλμησε να το κάνει».

Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ψέματα στη Βουλή, εμφανίζοντας κείμενο της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας των Σκοπίων, σύμφωνα με το οποίο οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ αυτοαποκαλούνται “σλαβομακεδόνες”, τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως είναι γνωστό ότι αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες”.
“Εσείς τους αποκαλούσατε σε επίσημα έγγραφά σας σλαβομακεδόνες, όπως και τόσα χρόνια εσείς ήσασταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό υπό τον όρο Μακεδονία.

Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει «μια δυσκολία να προσαρμοστεί στις αλλαγές που συντελούνται, όταν υιοθετεί ένα αφήγημα, συνεχίζει με αυτό ανεξάρτητα αν αλλάζουν οι συνθήκες». Σχολίασε ότι μέχρι χθες του ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης και δεν τολμούσε να καταθέσει πρόταση μομφής και πως πλέον, ενώ τον έβγαλε από τη δύσκολη θέση, μάλλον χειροτέρεψε τα πράγματα για τον ίδιο.

«Αντί για πολιτικό επιχείρημα, αντί για πολιτικό σχέδιο κατέληξε να αναγιγνώσκει μέσα στην ελληνική βουλή και από το έδρανο αυτό λιβελογραφήματα. Και να ρίξει σε πρωτόγνωρα βάθη το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Με στοχοποίηση βουλευτών, με απειλές και χαρακτηρισμούς, με συνθήματα και ύβρεις ακόμη και για πρόσωπα που τιμούν το δημόσιο βίο, όπως τον ναύαρχο Αποστολάκη», είπε ο Αλ. Τσίπρας για τον κ. Μητσοτάκη.

«Ειλικρινά αρνούμαι να πιστέψω ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί να αρθρώσει πολιτικό λόγο, διαβάζει επιφυλλίδες εφημερίδων γνωστού επιχειρηματία», είπε και πρόσθεσε πως «όταν λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι ο κ. Σαμαράς έσωσε την Ελλάδα και πως ο ΣΥΡΙΖΑ τη βύθισε, τότε τι να πω, είναι ο καλύτερος χορηγός μας».

«Μένω άναυδος που δεν βρήκατε να πείτε μια κουβέντα για να καταδικάσετε το στέλεχος της ΝΔ, κ. Αβραμάκο, τον επικεφαλής της μεγαλύτερης νομαρχιακής της ΝΔ που έστελνε μαζικά μηνύματα στους οπαδούς της ΝΔ με τα κινητά των βουλευτών που προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση», ανέφερε. Ο δρόμος που έχει επιλέξει είναι επικίνδυνος, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε αναφορά του κ. Θεοδωράκη για το παρελθόν, πριν από 8 χρόνια, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα καταδίκαζε με ανακοινώσεις του τέτοια περιστατικά. Τον ρώτησε τι θα γινόταν, αν αυτό που έκανε τώρα ο κ. Αβραμάκος, το έκανε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ έχει κάνει την μετατόπιση από τον μεσαίο χώρο προς την ακραία δεξιά

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης», η ΝΔ έχει κάνει την μετατόπιση από τον μεσαίο χώρο προς την ακραία δεξιά, φαίνεται ότι ζηλεύετε και τις πρακτικές της ακροδεξιάς όχι μόνο τις θέσεις της και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τον τόπο ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Αυτό το περί σικέ διαζυγίου και συναλλαγής είναι ό,τι πιο αστείο μπορεί να πει κανείς βλέποντας με ποιο σχέδιο πορευόμαστε για το αύριο του τόπου

«Το επιχείρημα σας είναι ότι η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και η λήξη της κυβερνητικής μας συνεργασίας είναι λέει σκηνοθετημένη», είπε ο πρωθυπουργός, για να του θέσει το ερώτημα γιατί αφού έγινε «συναλλαγή» τότε έπρεπε να θέσει σε διακινδύνευση τη δυνατότητα να κυβερνά, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης;

Αυτό που έχετε πάθει είναι ότι αδυνατείτε να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα . Το ίδιο κάνατε όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, εσείς λέγατε ότι είμαστε στο τέταρτο ενώ όλη η Ευρώπη το αναγνωρίζει. Τώρα υπάρχει ρήξη, αποχώρησαν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση κι εσείς συνεχίζετε να λέτε το αφήγημα σας περί σκηνοθεσίας. Αυτό το περί σικέ διαζυγίου και συναλλαγής είναι ό,τι πιο αστείο μπορεί να πει κανείς βλέποντας με ποιο σχέδιο πορευόμαστε για το αύριο του τόπου.

H έξοδος από τα Μνημόνια έχει φέρει στην επιφάνεια ξανά τις διαχωριστικές γραμμές που διαχρονικά υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα και τώρα, πλέον, που τα μεγάλα οικονομικά ζητήματα έχουν επιλυθεί τα πολιτικά διλήμματα μπαίνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.

Ο καθένας θα πάρει την πατριωτική και εθνική ευθύνη, δήλωσε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης είπε: “Αδικείτε τους εαυτούς σας με την κριτική που κάνετε”.

Καλώ σε ντιμπέιτ τον κ. Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Επιδόθηκε σήμερα επισήμως στην ελληνική κυβέρνηση η ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη του είπε ότι θα δοθεί όσος χρόνος θέλει για να τη συζητήσουν.

Τον κάλεσε μάλιστα και σε ντιμπέιτ, σε οποιοδήποτε κανάλι (ακόμα και στο ΣΚΑΙ να σπάσουμε το εμπάργκο, με οποιονδήποτε δημοσιογράφο, ακόμα και με αυτούς που σας γράφουν τα σκονάκια, είπε). “Εσείς έχετε φωνές, εμείς έχουμε επιχειρήματα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η ρηματική διακοίνωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών αποδομεί ολοκληρωτικά τα προσχήματα του κ. Μητσοτάκη

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. και σημείωσε πως με τη ρηματική διακοίνωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών παρέχονται μερικές πολύ χρήσιμες διευκρινήσεις που ξεκαθαρίζουν με τον πιο κατηγορηματικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο το τοπίο. “Τι διευκρινίζουν λοιπόν οι γείτονες μας στο κείμενο αυτό, που είναι νομικά δεσμευτικό και επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία;

Πρώτον ότι ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας. Και δεύτερον ότι η γλώσσα των γειτόνων μας όπως αναφέρεται στην συμφωνία και έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών”, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: “Τι έχουμε λοιπόν εδώ κύριε Μητσοτάκη; Την πλήρη και ολοκληρωτική αποδόμηση των προσχημάτων που ανακαλύψατε για να κρυφτείτε από την ιστορική ευθύνη που σας αναλογεί και σε εσάς και στην παράταξή της.

Κολοσσιαίο ατόπημα του κ. Μητσοτάκη η αναφορά στον Ευάγγελο Αποστολάκη

Για “κολοσσιαίο ατόπημα” του κ. Μητσοτάκη μίλησε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. “εξισώνει ένα στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων, με υψηλό δημοκρατικό πατριωτικό φρόνημα, με ανδρείκελα της χούντας των συνταγματαρχών”, αναφερόμενος στα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον νέο υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.

“Ούτε την ιστορία του κόμματός σας δεν ξέρετε. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1980, τον Ιωάννη Ντάβο, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ επί πέντε χρόνια τον αποστράτευσε 10 Ιανουαρίου του 1980 για να τον ορκίσει υφυπουργό Αμυνας τέσσερις μέρες μετά. Ποιο ήταν το πρόβλημά σας, δηλαδή; Ότι ήταν υφυπουργός;” είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Σε κρίσιμες καμπές της ιστορίας, κρίνεται η συνέπεια και η ηθική στάση του καθενός και της καθεμιάς που έχει την τιμή να εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό

“Σε κρίσιμες καμπές της ιστορίας, κρίνεται η συνέπεια και η ηθική στάση του καθενός και της καθεμιάς που έχει την τιμή να εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό σε αυτή την αίθουσα”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Η κοινοβουλευτική δημοκρατία, τα χρόνια της κρίσης, υπέστη σοβαρά πλήγματα. Κυβερνήσεις ζόμπι, πρωθυπουργοί απόντες από την κοινοβουλευτική διαδικασία, νομοθέτηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου περιφρόνηση και απαξίωση των θεσμών”, τόνισε και συνέχισε: “Πρακτικές ενός πολιτικού κατεστημένου που δηλητηρίασαν τελικά μια ολόκληρη κοινωνία και τροφοδότησαν την αντιπολιτική και την απαξίωση του κοινοβουλευτισμού. Φοβάμαι ότι αυτές οι πρακτικές είναι ακόμα εδώ και τις εκπροσωπούν αυτοί οι οποίοι τις έφεραν πριν από 8 χρόνια. Κι αυτές οι πρακτικές είναι εδώ:

-Στις κραυγές των χρυσαυγιτών.

-Στα επιχειρήματα χωρίς βάση περί συναλλαγών και υπογείων διαδρομών που αναπαράγεται για βουλευτές.

-Σε αυτούς που ενορχηστρώνουν και εκτελούν μια φασιστική εκστρατεία στοχοποίησης και τρομοκράτησης μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

-Στη στάση όλων αυτών που κάνουν τελικά κουρελού την κοινοβουλευτική διαδικασία και τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Θέλουμε την Ελλάδα της προόδου απέναντι στην Ελλάδα της συντήρησης

“Εγώ, με βάση τις αρχές και τις αξίες της παράταξης που εκπροσωπώ, ήρθα ενώπιον σας ζητώντας καθαρές λύσεις. Όχι κόλπα, όχι ημίμετρα. Ανοιχτά, έντιμα καθαρά, πάνω απ’ όλα κοινοβουλευτικά και δημοκρατικά”, επισήμανε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές.

“Σας καλώ με το χέρι στην καρδιά να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που έδωσε μάχες, μάτωσε, αλλά κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια και την επιτροπεία. Στην κυβέρνηση που συνεχίζει να δίνει μάχες για να ανατάξει την οικονομία και να ξαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα. Στην κυβέρνηση που δίνει μάχες για να επιστρέψουμε στην Ελλάδα των πολλών. Όχι στην Ελλάδα των λίγων. Στην Ελλάδα του μόχθου, της επιστήμης, του πολιτισμού. Όχι στην Ελλάδα του διχασμού, της διαφθοράς, των τζακιών, των πορφυρογέννητων. Θέλουμε την Ελλάδα της προόδου απέναντι στην Ελλάδα της συντήρησης. Γιατί αυτή η Ελλάδα μας αξίζει. Και σε πείσμα σας θα την οικοδομήσουμε αυτή την Ελλάδα με τη δύναμη του λαού που παίρνει ξανά τη ζωή και το μέλλον στα χέρια του θα τα καταφέρουμε”.