“Όχι στο Μνημόνιο, ναι στην εφαρμογή του” -Τι βγήκε από το Συνέδριο

Του Νίκου Γαλάτη

am8Παραλίγο να το χαλάσουν οι αποκαλύψεις Ολάντ για την δραχμή, αλλά δεν έγινε. Ύστερα οι σεισμοί στα Γιάννενα, αλλά τι μπορεί να κάνει ένας σεισμός στα Ζαγοροχώρια -που βγάζουν τους καλύτερους χτίστες; Ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε ισχυρός από το Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί τώρα να πει: “Νενίκησά σε, Λαφαζάνη!”

Το Δεύτερο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρώτο- ένα ιδρυτικό συνέδριο, κατά την Ρένα Δούρου- του Κόμματος Τσίπρα -όπου επικράτησε -ως μόνος υποψήφιος με …94%. Η εσωκομματική αντιπολίτευση -που όμως είναι στην κυβέρνηση- στο πρόσωπο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που εξελέγη πρώτος σε σταυρούς έδωσε την απάντηση στο ερώτημα αν αυτό είναι το ιδρυτικό συνέδριο μιας κυβερνητικής  -και μνημονιακής –  Αριστεράς:

“Μένουμε στην κυβέρνηση, εφαρμόζουμε το μνημόνιο, αλλά όχι πάση θυσία”.

Το ίδιο είπε και ο πρωθυπουργός που μίλησε για “αναστύλωση του κόμματος” κι έβαλε τους συνέδρους να …ξαναψηφίσουν αφού κάνανε λάθος και δεν ψήφισαν την πρότασή του. Το συνέδριο ήταν για τον Αλέξη Τσίπρα -που εμφανίστηκε με καθημερινό ντύσιμο- ένας περίπατος. Ο αντίπαλος δεν ήταν εκεί κι έτσι πήγε κάθισε ανάμεσα στους νεολαίους του κόμματος. Μόνο ένας προσεκτικός παρατηρητής θα έβλεπε πως αυτοί οι νεολαίοι δεν ήταν πολλοί. fotis_533_355Το κόμμα αντιμετώπισε μια κρίση -με την Αριστερή Πλατφόρμα την οποία ο πρόεδρος χαρακτήρισε “φράξια”- με παράλληλη λειτουργία. Κατάφερε με δέκα χιλιάδες νέες εγγραφές να αναπληρώσει τα κενά σε πολλές τοπικές οργανώσεις- από τις οποίες πολλές αποψιλώθηκαν από μέλη.

Κατά τα άλλα, το συνέδριο απέκλεισε τόσο τους Καρανίκες – που δεν εξελέγησαν, όσο και τους Πασοκογενείς -που δεν έθεσαν καν υποψηφιότητα για την Κεντρική Επιτροπή -όπως ο Κουρουμπλής και ο  Σπίρτζης. Η υπερψήφιση του Νίκου Φίλη- βγήκε δεύτερος με τέσσερις ψήφους διαφορά από τον Τσακαλώτο- μπορεί να δείχνει πως αυτόν και όχι τον Πάνο Σκουρλέτη εννοούσε ο Πρόεδρος όταν έλεγε πως είναι καλύτερα στο κόμμα παρά σε υπουργικούς θώκους. Κι οι σύνεδροι συμφώνησαν.

Οι εσωκομματικές εκλογές εκτός από την σταθερή αξία των Γιάννη Δραγασάκη και Νίκου Βούτση -αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Προέδρου της Βουλής- ανέδειξαν -στην τέταρτη θέση- τον Ανδρέα Ξάνθο -υπαρχηγό της Κίνησης των 53 και πιθανό γραμματέα του κόμματος, όσο και τον Πολάκη- το “λιοντάρι” του κόμματος που βγαίνει μπροστά ως επιθετικός και συγκρούεται με την Διαπλοκή και τους εχθρούς του κόμματος.

11667524_1620392191574463_7518658318713564911_nΗ έκπληξη είναι η εκλογή του “νεαρού” Νάσου Ηλιόπουλου με χίλιους σταυρούς στην ενδέκατη θέση- μετά την Ρένα Δούρου. Το πουλέν του Αλέξη Τσίπρα – με σπουδές Πληροφορικής στην  ΑΣΟΕΕ και “κινηματική δράση”- διεκδικεί κι αυτός όπως και ο Κώστας Ζαχαριάδης-τη θέση του γραμματέα και φρόντισε να το πει καθαρά στην ομιλία του στο συνέδριο:

“Δεν πρέπει να περιοριστούμε στο ρόλο μιας ανθρώπινης διαχείρισης, αλλά να σχεδιάσουμε τις μάχες που θα μας επιτρέψουμε να σπάσουμε την επιτροπεία και να ξανασκεφτούμε το αδιανόητο».

Η παντοκρατορία του Αλέξη Τσίπρα εκφράστηκε και με την εκλογή της αδελφής του -της Ζανέτ Τσίπρα, με 476 ψήφους- που μαζί με τον -ξάδερφο- Γιώργο Τσίπρα που ξεπέρασε σε ψήφους την υπουργό Θεανώ Φωτίου και πλησίασε τον γνωστό Πάνο Λάμπρου δημιουργεί την εικόνα ενός παραπάνω από αρχηγικού – οικογενειακού κόμματος. Δύο μέλη στην Κεντρική Επιτροπή από την Οικογένεια Τσίπρα μπορεί να είναι και σύμπτωση, όπως αυτή του συνέδρου με το όνομα Ανδρέας Παπανδρέου! Τρία μέλη στην ηγεσία είναι πολλά.am2

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών στο συνέδριο περνά από τα ονόματα των Δημ. Παπαδημούλη -783 ψήφοι είναι χαμηλά, του Σωκράτη Φάμμελου που με 883 ψήφους μπορεί να κέρδισε μια υπουργική θέση, της Ράνιας Σβίγκου- άλλο πουλέν του Αλέξη Τσίπρα, εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, ως τώρα- και των δύο υπουργών: του Σταύρου Κοντονή και του Τρύφωνα Αλεξιάδη- που βρίσκονται ψηλά στην λίστα των σταυρών- αντίθετα από τον Αλέκο Φλαμπουράρη που καταπονίστηκε με 475 ψήφους- στις τελευταίες σειρές της λίστας.

Ο Θοδωρής Δρίτσας, αν και μόλις που κατάφερε να εκλεγεί ως σύνεδρος- στην τελευταία θέση- είναι στην εικοσάδα της λίστας, όπως και η Όλγα Γεροβασίλη ή ο -άνθρωπος για όλες τις δουλειές- ο υφυπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Τα 150 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής συμπληρώνουν άγνωστα ονόματα- όπως Ρία, Νάνη, Μαρίκα, Ξανθή και Ερωφίλη, αν και οι γυναίκες δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στην πρώτη δεκάδα όπου εντάχτηκε η Ρένα Δούρου.

Ο μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι ο Νίκος Παππάς. Αν και εξελέγη όγδοος με 1106 ψήφους- κάτω από τον Πάνο Σκουρλέτη- δεν ανταποκρίθηκε στο ρόλο του ηγέτη της προεδρικής ‘Ενωτικής Κίνησης. Στο παρασκήνιο του συνεδρίου σε ένα ρόλο άτυπου γραμματέα ο “παλιός” Νίκος Βούτσης τον ανάγκασε να αποσύρει την τροπολογία για τα κανάλια στη Βουλή και να κάνει διορθωτική δήλωση. Φυσικά όλα αυτά δεν έγιναν εν αγνοία του προέδρου που είχε ήδη προειδοποιήσει προ καιρού πως “που θα πάει ο Παππάς- πείτε του- θα το αποφασίσω εγώ”.2o-sunedrio-suriza-991-1476429410-size_1000

Αν η κυβέρνηση- παρά την ποσόστωση του 25% για τους βουλευτές-  έβγαλε ουσιαστικά Κεντρική Επιτροπή, αφού τα πρώτα ονόματα είναι συνήθως υπουργοί/ υφυπουργοί, μένει να δούμε αν και η νέα Κεντρική Επιτροπή θα βγάλει τη νέα κυβέρνηση. Μια υπόθεση προσωπική του Αλέξη Τσίπρα που με 94% όχι μόνο μπορεί να εκνευρίζεται και να αναγκάζει το συνέδριο να …ξαναψηφίσει, αλλά έχει λυμένα χέρια πλέον από το Κόμμα και μπορεί να προχωρήσει σε αυτό που προανήγγειλε στην ομιλία του και είναι οι πολιτικές συμμαχίες.

Ο πανταχού παρών υφυπουργός Άμυνας Δημ. Βίτσας -που αναλαμβάνει τις δύσκολες αποστολές, όπως να ….προσέχει τον Πάνο Καμμένο- έδωσε μιλώντας στο ΑΠΕ το στίγμα.  Τη σημασία που έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ η κοινωνική συμμαχία, δηλαδή “αυτό που κάνεις να έχει την κοινωνική στήριξη και την κοινωνική αντοχή».

«Πολιτικός στόχος», «Δημοκρατία», «Συλλογικότητα», «Ιεραρχική Ευθύνη». Αυτά είναι τα στοιχεία, οι τέσσερις έννοιες, με τις οποίες περιγράφει το σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς. «Αυτές είναι που προσδιορίζουν ένα δημοκρατικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς» αλλά πρέπει συγχρόνως «να καταπολεμήσουμε φαινόμενα πιθανού παραγοντισμού ή ιδιοτέλειας».

“Σημασία δεν έχει να είμαστε ένα μαζικό κόμμα, αλλά ένα αριστερό κόμμα” είπε στο συνέδριο ο γεμάτος αυτοπεποίθηση πρωθυπουργός. Κι ο υφυπουργός συμπλήρωσε στο ΑΠΕ πως “πρέπει να διαμορφωθεί ένας συνασπισμός προοδευτικών δυνάμεων”. Που σημαίνει πως ο πρωθυπουργός- που ως τώρα  έπρεπε να απαντάει -όπως έκανε και στο συνέδριο- ή να παίρνει υπόψη τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Αριστερή Πλατφόρμα, τώρα μπορεί να πει -όπως άλλοτε ο …Ανδρέας Παπανδρέου.

“Υπάρχει ένας θεσμός, ο Λαός”.

Κι ο Αλέξης -με 94%- είναι ο μόνος εκπρόσωπός του. Που υποσχέθηκε ήδη μια “νέα σχέση με την κοινωνία” και νέες πολιτικές συμμαχίες. Από αυτή την άποψη, αφού λέμε Όχι στο Συνέδριο, αλλά Ναι στην εφαρμογή, τότε συνεργαζόμαστε με σοσιαλδημοκράτες -κι άλλες εθνικές δυνάμεις- αλλά παραμένουμε ένα αριστερό κόμμα. Που σημαίνει πως η Μαριλίζα δεν πήγε τζάμπα -ούτε απρόσκλητη- στο συνέδριο.