Η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

ΡΕΝΤΟΥΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣΤο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος έλαβε τέλος ως εσωκομματική διαδικασία και πλέον όλοι, τόσο εντός αλλά και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν ν’ αποτιμήσουν τους κομματικούς συσχετισμούς, ώστε να κατανοήσουν τις μελλοντικές προθέσεις του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα.

Είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που επανεξελέγη με συντριπτικό ποσοστό άνω του 93% βγαίνει σίγουρα ενισχυμένος. Βέβαια αυτό ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο, καθώς δεν υπάρχει κανείς άλλος προς το παρόν στο κόμμα που θα μπορούσε ευθέως να τον αμφισβητήσει ούτε να συσπειρώσει μια τάση εσωτερικά που θα του δημιουργούσε πρόβλημα.

Αυτό βεβαίως που έχει σημασία, είναι ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού όσον αφορά τον επικείμενο ανασχηματισμό, που έχει σχεδόν ανακοινωθεί από δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος.

Θα επιχειρήσει ο Α.Τσίπρας, μια σαρωτική αλλαγή στην κυβέρνηση, αξιοποιώντας ανθρώπους από την ευρύτερη Κεντροαριστερά, που μπορούν να καθοδηγήσουν πιο αποτελεσματικά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις;

Ή μήπως θα κρατήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες, από τη στιγμή που αρκετά στελέχη που σχεδίαζε κατά τα φαινόμενα ν’απομακρύνει, όπως ο Π.Σκουρλέτης και ο Ν.Φίλης εκλέχθηκαν στην κεντρική επιτροπή και μάλιστα σε υψηλές θέσεις;

Πρόκειται αναμφίβολα για πολύ σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να πάρει άμεσα ο πρόεδρος του κόμματος, που ενδέχεται ν’αλλάξουν πλήρως τους πολιτικούς συσχετισμούς στο εσωτερικό της χώρας και όχι μόνο.

Υπάρχει ήδη μια συζήτηση γι’αξιοποίηση στελεχών του παλαιού ΠΑΣΟΚ, από τον Στέφανο Τζουμάκα μέχρι και την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου του Γ. Παπανδρέου, ενώ με κυβερνητικό θώκο φλερτάρει πλέον και ο ξεχασμένος Φώτης Κουβέλης απελευθερωμένος πλέον από τα δεσμά της ΔΗΜΑΡ.

Αν πράξει ο πρωθυπουργός μία τέτοιου τύπου διεύρυνση προς το κέντρο, δεν είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει τόσο εκλογικά όσο και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας έργου και μεταρρυθμίσεων, καθώς πρόκειται για στελέχη που έχουν συνδεθεί με πολιτικές κομματοκρατίας και κρατισμού, γεγονός ασύμβατο με τις επιταγές των δανειστών.

Το θέμα με όλα τα σενάρια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή για τον ανασχηματισμό αλλά και την πορεία του κόμματος, είναι τί επιδιώκει πραγματικά ο πρωθυπουργός πέρα από ένα απλό ανακάτεμα της τράπουλας.

Θα ήθελε απλά να κερδίσει πολιτικό χρόνο κρατώντας κατά το δοκούν τις ισορροπίες;

Θα επιχειρήσει ίσως την μεγάλη στροφή προς την σοσιαλδημοκρατία, με τοποθέτηση στελεχών από το κέντρο ακόμα και με επιστήμονες ή ανθρώπους της αγοράς εγνωσμένης αξίας, περνώντας ταυτόχρονα το μήνυμα προς τους θεσμούς ότι το κόμμα μεταλάσσεται και μπορούν να τον εμπιστευθούν για όλα τα προαπαιτούμενα;

Μια τέτοιου βεληνεκούς στροφή, όχι μόνο δεν είναι εύκολη, αλλά πιθανόντατα να τον φέρει σε ρήξη με κορυφαία στελέχη γεγονός που ίσως πυροδοτήσει μια νέα σειρά διαγραφών, όπως στην πρώτη φάση της διακυβέρνησης με Λαφαζάνη και Κωνσταντοπούλου.

Θ’αντέξει άραγε ο πρωθυπουργός ένα ισχυρό ρήγμα στο εσωτερικό, μπολιάζοντας ταυτόχρονα το κόμμα, με περισσότερους κεντρώους και μεταρρυθμιστές και εξωβελίζοντας τις ακραίες και αναρχικές φωνές ως τάση από το κόμμα;tsipraspro_534_355

Η μέχρι τώρα πορεία του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ υπό την καθοδήγηση του Α.Τσίπρα, έχει δείξει δυστυχώς, ότι η παραγωγή πολιτικής αντέχει ελάχιστα μπροστά στην τέχνη της επικοινωνίας ή και της προπαγάνδας ενίοτε. Το παιχνίδι παίζεται σε όρους ισορροπιών και χρόνου, χωρίς ιδιαίτερο σχέδιο για το πώς πρέπει να κινηθεί η χώρα και σε ποιους άξονες.

Η λογική του βλέποντας και κάνοντας είναι αυτή που συνήθως επικρατεί γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, για οποιαδήποτε ιδεολογική μεταστροφή του κόμματος αλλά και της χώρας που ασφυκτιά μέσα σ’ένα κλίμα οικονομικής στασιμότητας και πολιτικής μιζέριας, με ανούσιες συζητήσεις που τροφοδοτούν μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Εν κατακλείδι, είναι σίγουρο ότι η επόμενη περίοδος θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα για τις κινήσεις του πρωθυπουργού και για τα στελέχη εντός ή εκτός του κόμματος που θα πλαισιώσουν τις επιλογές του.

 

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.