Αλλάζει άρδην ο χάρτης των εργασιακών δικαιωμάτων

Του Χρήστου Μέγα

Με τις νέες δρακόντειες διατάξεις που εισάγει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή η κυβέρνηση, αλλάζει άρδην ο χάρτης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η «επόμενη ημέρα» στην εργασία θα έχει λιγότερες ευκαιρίες για τους νέους, περισσότερη δουλεία για τους «εντός των τειχών» (απασχολούμενους), 2ωρα πρωινής και απογευματινής εργασίας, μικρότερες αμοιβές και παράνομες απολύσεις χωρίς υποχρέωση θεραπείας (διόρθωσης).

Με τις νέες δρακόντειες διατάξεις που εισάγει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή η κυβέρνηση, αλλάζει άρδην ο χάρτης των εργασιακών δικαιωμάτων. Το ατομικό αντικαθιστά το συλλογικό δίκαιο, ο Διευθυντής Προσωπικού ανάγεται σε υπέρτατο κριτή στη θέση της Μεσολάβησης και των θεσμικών διαδικασιών εκτόνωσης, οι αμοιβές αντιμετωπίζονται σαν ελαστική δαπάνη έναντι του κέρδους. Και ο (βασικός) μισθός να είναι «διατιμημένος» από το κράτος..

Αναλυτικά:

Μέχρι σήμερα ο υπάλληλος ήταν υποχρεωμένος πέραν του 40ωρου να εργάζεται συν 5 ώρες (έως και 45 ώρες την εβδομάδα) και συν 8 ώρες την ημέρα (48 στο σύνολο) για το ημερομίσθιο εργάτη που απασχολείται με 6ήμερο. Γι αυτό τον επιπλέον χρόνο ο απασχολούμενος ελάμβανε προσαύξηση 20% το ωρομίσθιο. Για παράδειγμα 32 ευρώ την ημέρα για το 8ωρο, αλλά για την επιπλέον ώρα, όχι 4 € που είναι το ωρομίσθιο, αλλά 4,80 €

Κατά συνέπεια, στο 9ωρο ο εργαζόμενος ελάμβανα 36,40 ευρώ (μεικτά). Αν ύπαρχε συμφωνία με το οικείο σωματείο (σ.σ. προφανώς λαμβάνοντας κάποια ανταλλάγματα, όπως παιδικοί σταθμοί, μια μικρή αύξηση, κάποιο επίδομα κ.α.) θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι ενός τμήματος ή του συνόλου της επιχείρησης να εργαστούν ακόμη και 10 ώρες την ημέρα.

Απλώς, το επόμενο τρίμηνο (ή εξάμηνο) θα εργαζόταν 6ωρο ώστε να συμψηφιστεί ο επιπλέον χρόνος εργασίας. Και στις δύο χρονικέ περιόδους η αμοιβή περιοριζόταν στα 32 € την ημέρα.

9 παρενέργειες

1. Με τις διατάξεις Μητσοτάκη-Χατζηδάκη ο Διευθυντής Προσωπικού μπορεί να υποδείξει (έστω και εκτός των καθηκόντων του) στον μισθωτό ώστε να ζητήσει ελαστικό 8ωρο (δηλαδή ημερήσια εργασία έως 10 ώρες κι εβδομαδιαία έως 50). Αν ο μισθωτός δεν το ζητήσει, είναι προφανές ότι μπορεί να απολυθεί για άλλο-άσχετο λόγο (υπεράριθμο προσωπικό, αναδιάρθρωση επιχείρησης, κάμψη επιχειρηματικής δραστηριότητας κ.α.). Εξάλλου, όσο η ανεργία είναι στο 17%-20% και οι νέοι εργαζόμενοι αποτελούν πιο φθηνή επιλογή (εργατική δύναμη), είναι προφανές ότι προσφορά εργασίας υπάρχει, ζήτηση εργατικών χεριών δεν υπάρχει…

Σε αυτή τη νέα «διαρρύθμιση» ο εργαζόμενος με ατομική σύμβαση θα δουλεύει 10 ώρες και θα παίρνει 32 €, όπως επίσης και το β’ εξάμηνο 6 ώρες και θα λαμβάνει την ίδια αμοιβή.

2. Ωστόσο, η ψηφιακή κάρτα παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες και δεν θα εφαρμοστεί το προσεχές διάστημα. Κατά συνέπεια κανείς δεν ξέρει αν το μειωμένο ωράριο θα εφαρμοστεί ώστε να μην ύπαρχε καταστρατήγηση…

3. Αν διαμαρτυρηθεί ο απασχολούμενος, θα απολυθεί για άλλο λόγο. Και εάν η απόλυσή του κριθεί παράνομη από το δικαστήριο (δικαστικά έξοδα, αμοιβές δικηγόρων, πολυετής αναμονή), η επιχείρηση δεν είναι υποχρεωμένη να τον επαναπροσλάβει. Θα «ξεμπερδέψει» με μια μικρή-επιπλέον αποζημίωση.

4. Με την νέα ρύθμιση η επιχείρηση γλιτώνει το +20% της υπερεργασίας. Άρα, ο μισθωτός χάνει μια μικρή έξτρα αμοιβή και η επιχείρηση δεν έχει κανένα αντικίνητρο προκειμένου να μην απασχολεί τους ίδιους εργαζόμενος για να βγει η δουλειά. Η μικρή επιβάρυνση +20% στο ωρομίσθιο στη διάρκεια της υπερεργασία ή +40% στην υπερωρία (μετά την 45η ή 48η ώρα την εβδομάδα) αποτελούσε ένα κίνητρο για νέες πρόσληψης (εποχικές ή έστω με μερική απασχόληση).

5. Οι υπερωρίες για τον εργαζόμενο με ελαστικό 8ωρο ουσιαστικά καταργούνται. Πέραν της εξάντλησης (να δουλεύει καθημερινά πέραν του 10ωρο), σε περίπτωση διευθέτησης για κάθε επιπλέον δίωρο την ημέρα, διαγράφεται το δικαίωμα μιας ώρας υπερωρίας. Αν ο μισθωτός εργαστεί για ένα 6μηνο (26 εβδομάδες) καθημερινά 10ωρο (άρα συν 260 ώρες), τότε θα διαγραφούν του 130 ώρες από τις 150 της νόμιμης υπερωρίας.

6. Επίσης με ατομική σύμβαση η επιχείρηση μπορεί να αναστείλει την απασχόληση για αόριστο χρόνο. Οπότε γεννιέται το ερώτημα: «γιατί ο μισθωτός με ελεύθερη βούληση και μάλιστα με δική του αίτηση να επιζητά να μην εργάζεται για 6, 12 ή και περισσότερους μήνες;». Προφανώς πρόκειται για ρύθμιση που θα υλοποιείται τη υποδείξει του Προσωπάρχη με μοναδικό γνώμονα την κερδοφορία της επιχείρησης. Η εν λόγω ρύθμιση έρχεται να αντικαταστήσει την υφιστάμενη η οποία προβλέπει το πολύ 3μηνη διαθεσιμότητα ανά 12μηνο με την καταβολή του 50% των αποδοχών. Τάρα η αναστολή της σύμβασης είναι διαρκείας και ο εργαζόμενος μένει χωρίς την παραμικρή στήριξη…

7. Το ακατάστατο ωράριο γίνεται πιο έντονο στην μερική απασχόληση, όπου το 5ωρο μπορεί να μοιραστεί σε πρωινό 3ωρο και απογευματινό 2ωρο. Και μάλιστα χωρίς καμία προσαύξηση εάν η αρχική ατομική σύμβαση εργασίας αναφέρεται σε 5ωρη εργασία. Και αυτό γιατί η προσαύξηση 12% στο ωρομίσθιο της μερικής απασχόλησης αφορά στην υπέρβαση του ημερήσιου-συμφωνηθέντος χρόνου εργασίας (που προέβλεπε η σύμβαση). Μόνο στην υπέρβαση θα εφαρμόζεται η προβλεφθείσα, από παλαιότερες νομοθετικές παρεμβάσεις (2000 Γιαννίτσης), προσαύξηση. Άρα, στην μερική απασχόληση ο μισθωτός θα εργάζεται σε «κατσαρή» βάρδια…

8. Στις χαμηλές αμοιβές, την απουσία στεγαστικής συνδρομής και την έλλειψη προοπτικής που μαστίζουν τους νέους ανθρώπους, έρχεται τώρα να προστεθεί το 8ωρο λάστιχο και οι αυξομειώσεις του ημερήσιου χρόνου εργασίας. Κάτι που υπονομευτεί την οικογένεια και επιβάρυνε το μείζον εθνικό πρόβλημα που είναι το Δημογραφικό.

9. Τέλος, για τις μητέρες μετά την άδεια λοχείας προβλέπεται 4μηνη άδεια μητρότητας, εκ των οποίων όμως μόνο οι δύο μήνες θα είναι αμειβόμενοι (αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και για τον πατέρα). Ωστόσο, από το 2008 ισχύει η 6μηνη άδεια μετ’ αποδοχών από τον ΟΑΕΔ (βασικός μισθός 650 €) για τις μητέρες. Κατά συνέπεια με το νομοσχέδιο μειώνονται τα δικαιώματα των νέων μητέρων.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR