Ανίσχυρη Ελλάδα, ανεύθυνη κυβέρνηση, ανασφαλής χώρα: όταν το κράτος το βάζει στα πόδια

Του Νίκου Λακόπουλου

Η Ισχυρή Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μια χώρα που πέφτουν κασκαντέρ την ώρα που η μισή Ελλάδα καίγεται η κυβέρνηση θρηνεί όταν ξεσπά φωτιά σε αποθήκη πυρομαχικών.

‘Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας επηρεάζει όλους πιο έντονα ίσως και από ό,τι οι επιστήμονες μας είχαν προειδοποιήσει» θα πει ο Πρωθυπουργός και στη συνέντευξη τύπου του αρμόδιου υπουργείου ένας ακαδημαϊκός επιστρατεύεται για να πει πως αυτά συμβαίνουν αιώνες -τάχει πει και ο… Αριστοτέλης!

Φαίνεται πως βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη φύση θα πει αξύριστος ο Πρωθυπουργός με φιλοσοφική διάθεση και αφού μετά την αστυνομία και τον στρατό επιστρατεύει και την Δικαιοσύνη.

“Ο πέλεκυς της δικαιοσύνης θα πέσει αμείλικτος απέναντι σε αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να ξεφύγουν θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και, φυσικά, καταστρέφοντας τον πολύτιμο δασικό μας πλούτο”.

Δηλαδή τελικά δεν φταίει η φύση, αλλά ανθρώπινο χέρι- μπορεί και οι Τούρκοι, θα πει ένας υπουργός που αανακοινώνει πως το θέμα έχει αναλάβει η… Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών

Φαίνεται πως παρά την ετοιμότητα και την προετοιμασία της κυβέρνησης σήμερα καταγράφονται πλέον τα υψηλότερα επίπεδα καμένων εκτάσεων από δασικές πυρκαγιές των τελευταίων δεκατριών ετών.

Που μπορεί και να σημαίνει ότι εξαιτίας της -μη- προετοιμασίας καταγράφονται υψηλότερα επίπεδα καμμένων εκτασέων, αλλά αυτή τη φορά ο Πρωθυπουργός δεν θα ζητήσει συγγνώμη.

Η φωτιά στις Μικροθήβες που έφτασε στο στρατόπεδο φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης αντιμετωπίστηκε με τις αρχές να διατάσσουν την εκκένωση της περιοχής σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων, ενώ οι εκρήξεις συντάρρασαν όλη την περιοχή.

Όταν απομακρύνθηκαν τα μαχητικά αεροσκάφη F16 από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου το σοκ ήταν μεγάλο αφού οι φύλακες, το κράτος το βάζει στα πόδια ανίσχυρο μπροστά στον εχθρό.

Πώς μπορεί να εμπνεύσoυν ασφάλεια το κράτος και οι ένοπλες δυνάμεις όταν παίρνει φωτιά ένα στρατόπεδο; Η ανακοίνωση του ΓΕΑ προκαλεί τρόμο όταν λέει πως “είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, αλλά πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί”.

Το πιο συνταρακτικό είναι πως πλέον οι φωτιές αναγγέλλονται από τα δελτία ειδήσεων με γεωγραφικές συνταγμένες και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν θα έπρεπε να περιμένουν την φωτιά να γιγαντωθεί, αλλά να είναι ήδη εκεί.

Οι περιοχές που είναι στο κόκκινο φωνάζουν πως θα εκραγούν δίνοντας μέρα και ώρα σε ένα ραντεβού που το ελληνικό κράτος φτάνει κατόπιν από τις πυρκαγιές, χωρίς επαρκή μέσα και με αεροπλάνα που έπρεπε να είχαν αποσυρθεί.

Ο υπουργός Άμυνας τιμώντας τους δυο πιλότους ως ήρωες αισθάνθηκε την ανάγκη να πει πως τα αεροπλάνα είχαν περάσει από έλεγχο, άρα δεν φταίει αυτό. Άλλωστε όπως δήλωσε για τη φωτιά στο στρατόπεδο “αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Στο ακέραιο”.

Στη φύση, τον άνεμο, τον ίδιο τον Θεό. Αλλά όχι στην κυβέρνηση που δεν βλέπει ευθύνες ούτε χρειάζεται για άλλοθι την κλιματική αλλαγή -όπως είπε ο Πρωθυπουργός στην Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση είναι ανεύθυνη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, εκτός από αυτές που σβήνει.