Ανδρέας Παπαμιμίκος: Ο ένας εναντίον του άλλου και όλοι εναντίον του

 Του Νίκου Γαλάτη

samaras_papamimikos_grammateas Ο θεός αγαπά τον Αλέξη Τσίπρα, διότι την στιγμή που ετοιμαζόταν να αποφύγει την κατάρρευση της κυβέρνησης του, διαλύεται η Νέα Δημοκρατία. Ο ένας κατηγορεί τον άλλον στο κόμμα του Καραμανλή, αλλά όλοι οι υποψήφιοι έχουν έναν κοινό εχθρό: τον Παπαμιμίκο! Αλλά ποιος είναι ο άνθρωπος που όλες τις μέρες- όλοι στη ΝΔ- θέλουν τουλάχιστον να καρυδώσουν;

«Είμαι 36 ετών» γράφει στο βιογραφικό του. «Ασχολήθηκα με την πολιτική για πρώτη φορά στα 19 μου στο Πανεπιστήμιο και προέρχομαι από μια οικογένεια στη Λάρισα, που ουδέποτε είχε σχέση με την πολιτική. Τον Απρίλιο 2010 εκλέχθηκα πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ στις πρώτες εκλογές από βάση, επειδή μαζί με μια παρέα φίλων με τους οποίους πιστεύαμε σε κοινές ιδέες, θεωρήσαμε ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει. Έπειτα από τρία χρόνια, τον Ιούλιο του 2013, η Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας με εξέλεξε Γραμματέα της».

Βέβαια υπάρχουν κι άλλες παρέες φίλων που θεωρούν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και δεν βρίσκονται στην γραμματεία της  «Νέας Δημοκρατίας». Τι δεν πάει καλά στην εικόνα που θέλει να παρουσιάσει ο «νεαρός- ετών 36» που θέλουν όλοι να «καρπαζώσουν»- ενώ οι ΟΝΝΕΔίτες τον ψήφιζαν με ποσοστό …86%; Mερικοί «παρατηρητές» των όσων συμβαίνουν στην «Νέα Δημοκρατία» γνωρίζουν πολύ καλά πως ο ταλαντούχος «νέος» από την Λάρισα δεν βρέθηκε εκεί από ένα θαύμα ή επειδή όσοι θέλουν να αλλάξουν «κάτι» ξαφνικά βρίσκονται στην ηγεσία της Ν.Δ. Το αντίθετο. Η «Παναγιά» που βοήθησε τον ανερχόμενο αστέρα  έχει όνομα και λέγεται Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά ο θεός που τον πήρε μέσα από τα χέρια της λέγεται Αντώνης Σαμαράς.

Ο νεαρός γιάπης, αλλά “εναλλακτικός”, βρέθηκε γραμματέας του κόμματος χωρίς εκλογές και ψηφοφορίες. Ο Σαμαράς τον έχρισε, ίσως βέβαια και αυτοδίκαια αφού ήταν ήδη Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ της Θεσσαλονίκης κι ύστερα πρόεδρος όλης της παράταξης. Αλλά πως έγινε ένα παιδί από επαρχία, όταν ο κομματικός μηχανισμός μαζί με τους βαρώνους καθορίζει τα πάντα, να βρίσκεται στο ανώτερο αξίωμα- και μάλιστα πολύ νέος. Το αίνιγμα γίνεται πιο δύσκολο: ο Αντρέας αντί να πάρει το σωστό δρόμο από την Λάρισα στην Αθήνα πήρε το δρόμο προς την Θεσσαλονίκη και τα Δυτικά Βαλκάνια.papamimikos2

H απάντηση είναι ότι ο Παπαμιμίκος είναι ο κομματικός μηχανισμός που βοήθησε τον Αντώνη Σαμαρά και κείνος τον αντάμειψε, όχι μόνο με κομματικά αξιώματα. Ο νεαρός μεγάλωσε με …αγάπη από παντού. 86% πήρε ο άνθρωπος. Κι έτσι βρέθηκε –επί Στυλιανίδη στο Δ.Σ. της ΤΡΑΜ Α.Ε. και με διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις (Μι-Κι-Ο) –πέντε για την ακρίβεια (!). Όπως το «Δίκτυο πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατία στα ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ» που χρηματοδοτήθηκε με 5 εκατ. Ευρώ!

Τα λεφτά είναι πολλά.  Ο ασκούμενος δικηγόρος- με Βαλκανικές σπουδές- τρέχει στα δικαστήρια, αλλά όχι ενάγων. Είναι ο εναγόμενος. Το ΣΔΟΕ αναζητά 2,5 εκατομμύρια  που «Δίκτυο για την Δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» πήρε για προγράμματα που δεν έκανε. Που σημαίνει:  υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου, κατ’ εξακολούθηση απάτη σε βάρος του Δημοσίου, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Τα παραπάνω αδικήματα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.2015020817423472Φυσικά έρευνα δεν σημαίνει και ενοχή. Τα άτομα που αναζητά ΣΔΟΕ είχαν φύγει πια από το διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ. Το μόνο βέβαιο είναι πως τα λεφτά για τις σπουδές του Ανδρέα- που κράτησαν πάνω από δέκα χρόνια- δεν πήγαν χαμένα. Αν αθροίσουμε τα χρόνια από το 1979 που μπήκε στο πανεπιστήμιο μέχρι το 1998- που τις συνέχισε ώσπου να πάρει το πτυχίο του έχει περάσει μια «χαμένη», αλλά χρήσιμη δεκαετία.

«Εκείνη την εποχή, Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο τότε 38αρης Αλέξης Τσίπρας. Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ο τότε 34αρης Νίκος Ανδρουλακης και γενικά οι νέοι ήταν στη μόδα. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Όσο καλά και αν είχε πάει η θητεία μου ως επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ (αν είχε πάει) και όσο και αν πίστευε σε μένα ο Αντώνης Σαμαράς… ίσως ο βασικός λόγος που έγινα γραμματέας να ήταν αυτός» λέει ο ίδιος. «Το ρεύμα  ήθελε ηλικιακά νέους παντού. Ήταν η φάση που πολλοί πίστευαν πως με εμάς τους νέους θα αλλάξουν τα πάντα. Ότι θα αλλάξουμε τα πάντα. Θα είμαστε τέλειοι, θα τα κάνουμε όλα καλύτερα από τους προηγούμενους. Με λίγα λόγια ένας γενικός ενθουσιασμός και πολλά χτυπήματα στην πλάτη».

Αυτή βέβαια είναι η μία πλευρά. “Έλα βρε τώρα, που θα τα αλλάξει ένα παιδάκι του κομματικού σωλήνα. Ένας που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του, που τον προωθούν άλλα κέντρα, που είναι βολεμένος…  Ασχέτως πάντως αν από τα 23 μου δουλεύω αμέσως μετά το πρώτο μου πτυχίο, κολλάω ένσημα και τώρα διατηρώ με συνεργάτες το δικηγορικό μας γραφείο. Αλλά γι” αυτά, ποιος ρώτησε για να μάθει; Ναι, σίγουρα, στην ηλικία αυτή δεν έχω τα ένσημα ή την εμπειρία που μπορεί να έχει κάποιος 50-60 ετών».

Η εικόνα που εμφανίζει ο ίδιος για τον εαυτό του δεν είναι αυτή που παρουσιάζουν οι αντίπαλοί του που δεν διακρίνουν τον ρομαντισμό του όταν μιλάνε για τα «καλόπαιδα του Σαμαρά». Πρόκειται για έναν «εναλλακτικό γραμματέα» θα γράψει στο περιοδικό «Μετρόπολις» ο Θάνος Τριανταφύλλου που μεγάλωσε με Αγγελάκα κι ακούει Νατάσσα Μποφίλιου και έντεχνο. Μένει στο Παγκράτι, ονειρεύεται πάρκα πολιτισμού και λατρεύει το ποδήλατο. Μήπως δεν ανήκει καν στην Δεξιά;

“Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ” θα γράψει το Πρώτο Θέμα “τα βράδια μετά τη δουλειά προτιμά να πηγαίνει στη Μαβίλη για φαγητό και να ψάχνει ήσυχες περιοχές εκτός κέντρου Αθηνών για περπάτημα, όπως η μαρίνα Φλοίσβου. Αν οι πολιτικές εξελίξεις το επιτρέψουν θα πάει για κάποιες μέρες φέτος στο χωριό του, «το καταφύγιό του», όπως το αποκαλεί, τη Ρεντίνα στα σύνορα Καρδίτσας – Ευρυτανίας, στην πλαγιά ενός βουνού, σε υψόμετρο χιλίων μέτρων. Δηλώνει λάτρης της μουσικής και μάλιστα συνεχίζει να πηγαίνει σε συναυλίες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ξεχωρίζει από τις φετινές συναυλίες εκείνη του Διονύση Σχοινά, με αγαπημένα του τραγούδια το «Καλοκαίρι» και «Είμαι ακόμη παιδί».

Όσο για το μέλλον του δηλώνει ότι θέλει να αφοσιωθεί στη δουλειά του και να επενδύσει με τους συνεργάτες του χρόνο στο δικηγορικό του γραφείο, ενώ ως όνειρο και ίσως μεγάλο απωθημένο του λέει ότι είναι η ενασχόληση κάποια στιγμή με μια ομάδα ποδοσφαίρου. «Οι μεγάλες αγάπες δεν ξεχνιούνται», τονίζει. Ίσως γι΄αυτό -τώρα που “είναι ώρα να παντρευτεί” διάλεξε την κόρη αθλητικού μεγαλοπαράγοντα του Βορρά.

 

F
ΦΩΤΟ: ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ

Η πρώτη του μη κυβερνητική οργάνωση είχε τον …ευρηματικό κι αποκαλυπτικό  τίτλο «ΟΝΝΕΔ Α.Ε.»! Έγινε με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Θεσαλονίκης. Τόσο απλά.  H –μη κερδοσκοπική- εταιρία διεκδίκησε εργασίες και κονδύλια από τον Δήμο και τη Nομαρχία Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και από κεντρικούς φορείς όπως η ΓΓ Nέας Γενιάς και η ΓΓ Aθλητισμού. Ο πρόεδρος της όμως καταδικάστηκε για παρασιώπηση εγκλημάτων σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη κι άσκησε έφεση.

Η θητεία του στην ΤΡΑΜ Α.Ε τον έφερε  στον Εισαγγελέα μετά το πόρισμα του επιθεωρητή Δημοσίας Διοίκησης. Και δεν έχουμε ακόμα μιλήσει για τις άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Balkan A.I.D. –θυγατρική- πάντα μη κερδοσκοπική ή η «Νεανική Δράση». Η άνοδος του στην ηγεσία της ΟΝΝΕΔ δεν έγινε χωρίς κατηγορίες για βία, νοθεία, εκβιασμούς, αλλά και προπηλακισμούς, όπως κατήγγειλε ο αντίπαλος του στις εκλογές Κώστας Χατζής.

Φαίνεται πως το πάθος να αλλάξεις κάτι στην Ελλάδα δεν φτάνει για να βρεθείς σε θέσεις που να μπορείς να το κάνεις. Ο εκλογικός αντιπρόσωπος του  Χατζή είχε προπηλακιστεί και είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Η κάλπη είχε μείνει “αφύλακτη” για περίπου 5 ώρες. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ισχυρίζονταν ότι “κατά την απουσία του εκπροσώπου, ψήφισαν μέσα σε μισή ώρα 1.500 άτομα”.

Φαίνεται πως δεν εκτιμούν όλοι τα “φρέσκα μυαλά” στη “Νέα Δημοκρατία”. ‘Αυτά τα αρχίδια, οι μαλάκες κλπ» είπε ο Μεϊμαράκης όταν μπούκαρε στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που προήδρευε ο Παπαμιμίκος. Το θέμα ήταν η εταιρεία που θα έκανε τις εκλογές. Ένα μήνα μετά το φιάσκο οδηγεί σε παραίτηση τον Μεϊμαράκη. Ο Παπαμιμίκος μένει -ακόμα- στη θέση του. «Έχω κρατήσει την απόδειξη για το λογισμικό από το Lidl” θα γράχει στο Τουίτερ. ‘Αύριο το πρωί θα ζητήσω τα λεφτά πίσω».