Ο Κυριάκος στα χνάρια του …Ελευθέριου Βενιζέλου, η Ντόρα, ο Σαμαράς και ο “κακός καιρός” στο Αιγαίο

Του Νίκου Λακόπουλου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στην Βουλή ως νέος Βενιζέλος που θα έκανε σοβαρές ανακοινώσεις για το ποδόσφαιρο, αλλά τελικά αποδείχθηκε …Κοντονής.

Το περίφημο “Μνημόνιο” που εξήγγειλε δεν είναι παρά όσα ήδη έκανε ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ πριν τρία χρόνια και η “απειλή” ότι θα διακόψει το πρωτάθλημα είναι κούφια.

Κατά τα άλλα τόσο ο ίδιος, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ μιλούσαν για ποδόσφαιρο είχαν τον νου τους στον Ερντογάν και τα μνημόνια που για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Προτιμώ να περνάω δύσκολες ώρες για το ποδόσφαιρο παρά για αχρείαστα δημοψηφίσματα και για το πως οδηγήσατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού» έλεγε στη Βουλή ο …νέος Βενιζέλος ζητώντας μάλλον κατανόηση:

«Στην κοινωνία υπάρχει όντως διάχυτη ανησυχία και για την κατάσταση στα εξωτερικά ζητήματα και για το προσφυγικό και για το γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζει έξαρση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Ώσπου ξαφνικά (;) έπεσε σαν κεραυνός η είδηση πως ένα τούρκικο πλοίο εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, την ίδια ώρα που οι οπαδοί του ΠΑΟΚ διαδήλωναν και κάπου στα Τέμπη εμφανίστηκαν τα πρώτα τρακτέρ των αγροτών.

Τα πρωτοσέλιδα ασχολούνταν με τον Αντώνη Σαμαρά που δεν δίνει εξηγήσεις -“ούτε θα μπορούσε άλλωστε”(!), επειδή δεν πήγε να ψηφίσει για τον ΠΑΟΚ.

Ορισμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού φαίνεται να εισηγήθηκαν την διαγραφή του όπως έγινε με τον Ζαγοράκη, αλλά ο πρωθυπουργός έκανε πως δεν άκουσε και διοχέτευσε αλλού -σε πρώτο ενικό μεγαλοσύνης- την διάθεσή του να είναι πρωθυπουργός με “πυγμή”:

«Στην περίπτωση που αυτό το νοσηρό κλίμα συνεχιστεί, θα αναγκαστώ να διακόψω τη Super League. Καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα αντί γι’ αυτό το πρωτάθλημα που έχουμε σήμερα».

Αυτό το θα “αναγκαστώ να διακόψω” ακούστηκε στην Βουλή όταν ο Αλέξης Τσίπρας του έλεγε πως αν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους οπαδούς του ΠΑΟΚ “πώς θα αντιμετωπίσει τον Ερντογάν;”

«Εδώ τα κάνετε μπάχαλο σε μια αντιπαράθεση ποδοσφαιρικού τύπου και οδηγείτε σε αχρείαστους, σε μια τέτοια ιδιαίτερα στιγμή, διχασμούς. Θα διαχειριστείτε άραγε μια κρίση – ο μη γένοιτο – στα εθνικά μας ζητήματα; Θα διαχειριστείτε εσείς τον Ερντογάν, που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες;».

Όταν έχει “κακό καιρό” στο Αιγαίο…

Ήταν η ώρα που τουρκικό ερευνητικό πλοίο μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου – μάλλον λόγω …καιρού, όπως άφησε να εννοηθεί η κυβέρνηση.

Οι πιο δύσπιστοι διαπίστωσαν πως οι άνεμοι ήταν μόνο 3-4 μποφόρ, ενώ ορισμένοι ανακάλυψαν πως το γεγονός είχε προαναγγείλει η …Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν θα πάει στην Κρήτη, αλλά στο Καστελόριζο το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου είχε πει!

«Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα» θα πει από τον ασύρματο ο κυβερνήτης του ¨Νικηφόρος Φωκάς” που παρακολουθούσε το πλοίο. Η απάντηση του Τούρκου κυβερνήτη αποκάλυψε πως …δεν έφταιγε ο καιρός: «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ».

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση που υπέγραψε νέα υποτακτική συμφωνία για τις αμερικάνικες βάσεις και αγωνίζεται να πείσει πως έχει εξασφαλίσει υψηλή προστασία, όταν όλα δείχνουν πως ο Τραμπ πιέζει να “τα βρούμε” με τον φίλο του τον Ερντογάν.

‘Κι αν χάσετε;” φέρεται να έχει πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην συνάντησή τους και κείνος απάντησε σαν ατρόμητο ελληνόπουλο: “Δεν θα χάσουμε!”. Ίσως επειδή έχουμε χάσει ήδη.

Το Καστελόριζο και η ελληνική ΑΟΖ

Η Αθήνα δεν έχει ανακοινώσει ποτέ που αρχίζει και που τελειώνει η ελληνική ΑΟΖ, μη τολμώντας ως τώρα να την οριοθετήσει ακόμα και με την πιο τολμηρή Κύπρο.

Η κατάσταση είναι κωμικοτραγική όταν η κυβέρνηση φαίνεται να αγνοεί πού ανήκει το Καστελόριζο -που δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει υφαλοκρηπίδα. Και αν πιστέψουμε όσα γράφηκαν πρόσφατα πάλι η Ντόρα Μπακογιάννη -μιλώντας στον Γιώργο Παπαχρήστο θα πει ότι ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη μπορεί να σημαίνει την απώλεια της ΑΟΖ του Καστελόριζου, ωστόσο θα μπορούσε να κατοχυρώσει δικαιώματα άλλων νησιών μας, όπως της Ρόδου ή της Λέρου!

Η Τουρκία δημοσιεύει διαρκώς χάρτες, φαίνεται διατεθειμένη να πάει στην Χάγη, αλλά “για όλα” και αν ψάξουμε ελληνικούς χάρτες δεν θα βρούμε. Μόνο δηλώσεις -πάγιες, τετριμμένες, φοβικές -με “ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Τι θα πει αν κάποιος την ρωτήσει που είναι η δική σας ΑΟΖ;

Ο Ερντογάν δεν κάνει μόνο δηλώσεις, αλλά καταλαμβάνει, δημιουργεί τετελεσμένα και δοκιμάζει όπως τώρα με το Oruc Reis τις αντοχές μια φοβισμένης Ελλάδα που “δεν διεκδικεί τίποτε, αλλά δεν παραχωρεί τίποτε”, αν και η Ντόρα, αυτά τα θεωρεί παλιές ξεπερασμένες πολιτικές -“απαρχαιωμένες αντιλήψεις του προπερασμένου αιώνα”.

Πράγματι υπάρχει μια σχέση -πέρα από συγγενική- με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Μητσοτάκη. Φαίνεται διαισθάνεται πως όπου νάναι θα μοιράσει κάτι με την Τουρκία -αφού πρώτα λύσει τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αν και δεν τολμά να διαγράψει τον Σαμαρά -που τον αμφισβητεί ευθέως μαζί με την πολιτική του στα εθνικά θέματα -περιμένοντας τη στιγμή που θα κάνει πράξη το “μανιφέστο” του -με τα φιλικά του μέσα να μιλάνε ήδη για “εθνικό εξευτελισμό”.

“Γίγαντας” με τον Ζαγοράκη, “κότα λειράτη”, σύμφωνα με ένα φιλοσαμαρικό site, με τον πρώην πρωθυπουργό που εν προκειμένω δεν φαίνεται να επιδιώκει την φυγή σαν το κλέφτη με ένα μικρό κόμμα, αλλά τον ρόλο του ηγέτη της Δεξιάς που δεν θέλει να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία, αλλά να επιστρέψει ως εθνικός ηγέτης.

Πολύ σωστά ο Κυριάκος… Βενιζέλος μιλώντας για το ποδόσφαιρο είπε πως «στην κοινωνία υπάρχει όντως διάχυτη ανησυχία και για την κατάσταση στα εξωτερικά ζητήματα και για το προσφυγικό”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το “φιατάκι” που διεκδίκησε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας- ένα “γερασμένο κόμμα”, όπως έλεγε τότε, και την κέρδισε είναι πια πρωθυπουργός. Αλλά όπως φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις με τους “ολιγάρχες” και τον Αντώνη Σαμαρά για να το πετύχει μάλλον πούλησε την ψυχή του στο Διάβολο κι αυτός τώρα την ζητάει.