Ανομία και κανονικότητα

Του Μελέτη Ρεντούμη

Η κυβέρνηση μέσω των υπουργών της αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, διαμηνύει σε όλους τους τόνους, ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να αναπτύσσεται και επιστρέφει σταδιακά η κανονικότητα.

Βέβαια οι κυβερνώντες αγνοούν τις βασικές αλληλεξαρτήσεις των μεγεθών στην οικονομία, κυρίως σε βασικούς κοινωνικούς δείκτες που οι ίδιοι μάλιστα διατείνονται ότι υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο.

Είναι γεγονός πως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ανομία και η εγκληματικότητα έχουν αυξηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα να υπάρχουν περιοχές άβατα, που μαίνονται καθημερινά συμπλοκές μεταξύ κακοποιών στοιχείων και της αστυνομίας, ενώ οι καταστροφές περιουσιών αθώων πολιτών είναι ένα καθημερινό πλέον φαινόμενο.

Αυτή η ζοφερή κατάσταση, ιδίως όταν συμβαίνει στο κέντρο της πρωτεύουσας που είναι ο καθρέπτης της χώρας, δεν είναι άσχετη με την όποια εξέλιξη της οικονομίας και των μακροοικονομικών μεγεθών.

Η ασφάλεια, οι θεσμοί και η σημασία που δίνει η εκάστοτε κυβέρνηση στο κράτος δικαίου, είναι άμεσα συνυφασμένη με την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και με την προοπτική αύξησης του ΑΕΠ μέσω δημιουργίας νέων και μόνιμων θέσεων εργασίας.

Για να επέλθει λοιπόν οικονομική ανάπτυξη, απαιτείται σταθερότητα στις εγχώριες αγορές, κάτι που δεν υφίσταται με την υψηλή ανεργία, την συνεχή μείωση των μόνιμων θέσεων εργασίας, αλλά και την έλλειψη ρευστότητας μέσω της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Επίσης απαιτείται και κοινωνική συνοχή, καθώς και εμπέδωση τόσο της ασφάλειας όσο και της απονομής δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα,είτε μιλούμε για νοικοκυριά είτε για επιχειρηματικές συμφωνίες.

Και σε αυτά τα πεδία όμως, η κυβέρνηση έχει σοβαρά ελλείμματα, τα οποία έχουν πληγώσει την ίδια την έννοια της δημοκρατικής νομιμότητας, καθώς η συνεχής ανομία, σε συνδυασμό με την μη απονομή δικαιοσύνης καθώς και την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που έχει προκύψει μέσω ενός κρατικοδίαιτου μοντέλου διοίκησης, δημιουργούν φυγόκεντρες κοινωνικές τάσεις, οι οποίες οξύνουν το οικονομικό περιβάλλον και αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνική και εργασιακή ειρήνη.

Η κυβέρνηση πιστεύει λανθασμένα, ότι με το να κουκουλώνει τα κοινωνικά προβλήματα και να αρέσκεται σε ένα λαϊκισμό υπέρ των ασθενέστερων, θα εισπράττει επαίνους από ξένους αξιωματούχους για την τήρηση του προγράμματος μεταμνημονιακής εποπτείας, την ίδια στιγμή που με την πολιτική της σπρώχνει όλο και περισσότερο την μεσαία τάξη προς το γκρεμό

Η αλήθεια όμως της κοινωνικής πραγματικότητας, δεν είναι διαφορετική από αυτή που ισχύει στην πραγματική οικονομία.

Πάνω από το 1/3 των πολιτών βρίσκονται στα πρόθυρα της φτώχειας και πάνω από τους μισούς Έλληνες πολίτες χρωστούν σημαντικά ποσά στην εφορία, ενώ ήδη τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω του ΕΦΚΑ είναι ελλειμματικά.

Η κανονικότητα που ονειρεύεται η κυβέρνηση, δεν μπορεί να σταθεί μέσα σε ένα πλέγμα φαυλότητας, ανομίας και αναξιοπιστίας, όταν οι θεσμικές εκτροπές αποτελούν ένα καθημερινό φαινόμενο από την κυβέρνηση που θεωρεί επείγον, μόνο οτιδήποτε μπορεί να παρατείνει την περίοδο παραμονής της στην εξουσία, χωρίς την αίσθηση του καθήκοντος ή του εθνικού συμφέροντος.

Η ώρα της κρίσης βέβαια είναι κοντά για όλους, καθώς το διακύβευμα δεν είναι απλά μία νέα οικονομική πολιτική, αλλά η οικονομία να συμβαδίσει με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, όπου η ανομία θα αποτελεί πραγματικά αποκλίνουσα συμπεριφορά και όχι μορφή διαμαρτυρίας, ενώ η υπερφορολόγηση θα αντικατασταθεί από την ανταποδοτικότητα προς όφελος των πολιτών.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός