Αντώνης Σαμαράς: Εργαλειοποίηση

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ο ρόλος του Αντώνη Σαμαρά είναι φυλάει Θερμοπύλες στα δεξιά του – μαζί με τους τρεις του ΛΑΟΣ που έβαλε στη ΝΔ – κυρίως στα εθνικά θέματα.

Στο διάστημα που ο Κώστας Μητσοτάκης ήταν αποσυνάγωγος της Μεταπολίτευσης, ο Αντώνης Σαμαράς μεγαλουργούσε στη ΝΔ: ΟΝΝΕΔίτης, καθοδηγητής των τραμπούκων που δρούσαν στους «Κένταυρους» και τους «Ρέιντζερς» και εκλεκτός του Αβέρωφ.

Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής περισυνέλεξε στη ΝΔ το «κάθαρμα του 1965», για να σχηματίσει την περίφημη «προεδρική πλειοψηφία», ο Σαμαράς ήταν ήδη βουλευτής από τα 26 του – και απέφευγε ακόμη και να διασταυρωθεί μαζί του στους διαδρόμους της Βουλής.

Μετά το «βρόμικο ‘89» που έφερε τον Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία, η «αστική Αθήνα» – στην οποία λόγω οικογενειακής καταγωγής ανήκει ο Σαμαράς – επέβαλε την υπουργοποίηση του.

Ωστόσο οι μνήμες της Μεταπολίτευσης λειτούργησαν ως ηθική κάλυψη για να ανατρέψει την κυβέρνηση Μητσοτάκη – και ας ήταν κυβέρνηση της ΝΔ.

Η κομματική βάση τον επιβράβευσε όταν αναμετρήθηκε με την κόρη του ανατραπέντος στην οποία, εν συνεχεία, έδειξε την έξοδο. Η σχέση του με την οικογένεια Μητσοτάκη ήταν η χειρότερη δυνατή.

Ωστόσο τον Ιούλιο του 2013 ανακοίνωσε την υπουργοποίηση του υιού Μητσοτάκη και το 2015 – ‘16 κινητοποίησε τον μηχανισμό του για να τον κάνει πρόεδρο της ΝΔ.

Λέγεται ότι ο Μεσσήνιος ιντριγκαδόρος θεωρούσε πως έτσι τιμωρούσε περισσότερο τον πατέρα και την αδελφή του. Άλλωστε τον θεωρούσε «παρένθεση» – όπως και η Ντόρα, που δεν τον ψήφισε…

Το 2019 ο «προστατευόμενος» πήρε το πάνω χέρι και η μόνη χρησιμότητα που είχε γι’ αυτόν ο Σαμαράς ήταν να εξισορροπεί το ενδεχόμενο αντεπίθεσης του Καραμανλή – όσο πίστευε ότι κάποια στιγμή θα εκδηλωθεί.

Ως ανταμοιβή προσπάθησε να τον στείλει στην Κομισιόν. Αλλά μετά τη συμφωνία των Πρεσπών οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ήθελαν στο Κολέγιο κάποιον που θα τους έλεγε «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Τα τελευταία χρόνια ο Σαμαράς – εκών, άκων – λειτουργεί συμπληρωματικά με τον υιό Μητσοτάκη: ο ρόλος του είναι φυλάει Θερμοπύλες στα δεξιά του – μαζί με τους τρεις του ΛΑΟΣ που έβαλε στη ΝΔ – κυρίως στα εθνικά θέματα.

Το ίδιο έκανε και στον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – που ο Μητσοτάκης έφερε εσπευσμένα για να μετριάσει στην Ευρώπη τις συνέπειες από το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που τον τοποθετεί δίπλα στον Όρμπαν.

Για να κρατήσει στη ΝΔ τη δυσαρέσκεια, εκτός από την αντικοινοβουλευτική παρότρυνση των βουλευτών του σε αποχή και την αντισυνταγματική πρωτοτυπία των υπουργών που δεν ψηφίζουν τις κυβερνητικές προτάσεις νόμου και μένουν στη θέση τους, εργαλειοποίησε και τον Σαμαρά.

Ο εκπρόσωπος της «ανδρικής σχολής» στην πολιτική, εμφανίστηκε να αντιτίθεται για πολιτικούς, ιδεολογικούς, αξιακούς, κοινωνικούς και κομματικούς λόγους.

Συγκρούεται με τη νομοθετική πρωτοβουλία του Μητσοτάκη, αλλά όχι με τον ίδιο…! Σαν να είναι υπόθεση του Σκέρτσου…

Λέει ότι η ΝΔ δεν είναι πλέον ΝΔ, αλλά παραμένει βουλευτής της και διασφαλίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μητσοτάκη.

Από εκεί που βρίσκεται ο πατέρας Μητσοτάκης ευφραίνεται για την τιμωρία που επιφύλαξε ο γιος του στον άνθρωπο που τον κατέστρεψε: τον πήρε στη δούλεψη της οικογένειας. Προφανώς υποψιάζεται και τη μέθοδο…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR