Αν. Γιαννόπουλος: «Κορυφαίοι μάνατζερ στο Forum InvestGR»

Την ευκαιρία να εκφράσουν την αυθεντική, προσωπική τους αγωνία για την «επόμενη μέρα» της χώρας και να μπορέσουν και αυτοί να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια επιστροφής σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης δίνει σε κορυφαίους CEOs επιχειρήσεων το 1ο Forum 2018 «Invest GR – Ξένες Επενδύσεις στη Ελλάδα», που θα γίνει στις 3 Ιουλίου, στο Χίλτον.

 Η εκτίμησή μου είναι ότι τα στελέχη αντιλαμβάνονται πλήρως την ευθύνη και τον ρόλο τους να συμμετάσχουν ενεργώς στον δημόσιο διάλογο πάνω στο πλέον επίκαιρο και κρίσιμο θέμα, δηλαδή της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. 

Πληθωρισμός συνεδρίων τον τελευταίο καιρό και επί παντός επιστητού. Τι νέο κομίζει στον δημόσιο διάλογο το 1ο Forum 2018 «Invest GR – Ξένες Επενδύσεις στη Ελλάδα», που θα γίνει στις 3 Ιουλίου, στο Χίλτον;

Τρία πράγματα: 1) Τη niche θεματική, δηλαδή πώς μπορεί να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για τις ξένες επενδύσεις, 2) Το κοινό – στόχος, δηλαδή κορυφαίους πολιτικούς και επικεφαλής ξένων εταιρειών στην Ελλάδα και 3) Το timing, λίγες μέρες μετά το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και λίγες εβδομάδες πριν το ορόσημο του Αυγούστου.

Γιατί να έρθει ένας CEO και ανώτερα στελέχη να συμμετάσχουν ή να ακούσουν τους ομιλητές του FORUM;

Κατ’ αρχάς, υπάρχει ήδη ένα μαζικό, θα έλεγα, ενδιαφέρον από επικεφαλής κορυφαίων πολυεθνικών να συμμετάσχουν στο FORUM, είτε ως ομιλητές είτε στο ακροατήριο. Η εκτίμησή μου είναι ότι τα στελέχη αντιλαμβάνονται πλήρως την ευθύνη και τον ρόλο τους να συμμετάσχουν ενεργώς στον δημόσιο διάλογο πάνω στο πλέον επίκαιρο και κρίσιμο θέμα, δηλαδή της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Επιπροσθέτως, θεωρώ ότι θέλουν να εκφράσουν και την αυθεντική, προσωπική τους αγωνία για την «επόμενη μέρα» της χώρας και να μπορέσουν και αυτοί να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια επιστροφής σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Ποιοι πολιτικοί θα συμμετάσχουν και ποια θέματα θα συζητηθούν;

Θα συμμετάσχουν ως ομιλητές ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, κ. Φώφη Γεννηματά. Επικεφαλής κορυφαίων εταιρειών και ειδικοί θα συζητήσουν σε έξι θεματικά πάνελ, πάνω στις παραμέτρους, τις οποίες η θεωρία και η πράξη ορίζουν ως καθοριστικές στη λήψη μιας επενδυτικής απόφασης, δηλαδή το Δημόσιο (γραφειοκρατία, ρυθμιστικό πλαίσιο, διαφθορά), τη Φορολογία, τη Δικαιοσύνη, το Ανθρώπινο Κεφάλαιο, την Έρευνα και Καινοτομία, και τις Υποδομές.

Σημείωσα με ενδιαφέρον μια σειρά από θεσμικούς φορείς που παρέχουν την αιγίδα και την υποστήριξή τους στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα. Πώς το εξηγείτε;

Πράγματι, μια σειρά από θεσμικούς φορείς, όπως το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας και το International Chamber of Commerce (ICC Hellas) μας έχουν προσφέρει την  αιγίδα και υποστήριξή τους. Πέραν από την τιμή και την εμπιστοσύνη που μας περιποιούν, αυτό καταδεικνύει ακριβώς τη σημασία και τον επίκαιρο χαρακτήρα της δημόσιας συζήτησης σχετικώς με την ανάγκη βελτίωσης και ενίσχυσης της εικόνας της Ελλάδας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.

Μια άλλη πτυχή του θεσμού αυτού, που φιλοδοξείτε να καθιερώσετε, είναι το κείμενο «Πρωτοβουλία για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα», το οποίο θα παρουσιαστεί στο 1οFORUM 2018 και αναμένεται να τροφοδοτήσει τη δημόσια συζήτηση. Περί τίνος πρόκειται ακριβώς;

Πρόκειται για ένα κείμενο – μανιφέστο/διακήρυξη με τις θέσεις και προτάσεις των επικεφαλής ξένων εταιρειών στην Ελλάδα για το τι συμβαίνει   σήμερα και το δέον γενέσθαι από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.

Παράλληλα με το FORUM, κάθε χρόνο, οι ξένες εταιρείες θα αποτυπώνουν τις θέσεις και προτάσεις τους στην «Πρωτοβουλία για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα», με στόχο να προβάλουν την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού στις κεντρικές διοικήσεις των εταιρειών τους, αλλά και να συμβάλουν στη βελτίωση του γενικότερου πλαισίου για την πραγματοποίηση ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Η Πρωτοβουλία θα παρουσιαστεί στο 1ο FORUM 2018 «InvestGR – ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» και θα αποστέλλεται, κάθε χρόνο, στα ΜΜΕ και σε φορείς της χώρας και της Ε.Ε.

Τη φροντίδα για τη σύνθεση των θέσεων και προτάσεων και την επακόλουθη σύνταξη των αναγκαίων κειμένων έχει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Γιώργος Παγουλάτος.

Τέλος, μαθαίνω ότι έχετε αναθέσει τη διεξαγωγή έρευνας με αυτήν, ακριβώς, τη θεματολογία «Ελλάδα, ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».

Έχουμε αναθέσει στη Metron Analysis να διερευνήσει τις στάσεις και προσδοκίες των CEOs ξένων πολυεθνικών εταιρειών πάνω στη θεματική αυτή. Η ευχάριστη έκπληξή μας ήταν ότι, παρά το βεβαρημένο καθημερινό τους πρόγραμμα, 30 CEOs ανταποκρίθηκαν ασμένως και αφιέρωσαν χρόνο σε προσωπικές δια ζώσης συνεντεύξεις. Περιμένω κι εγώ με ιδιαίτερη προσμονή τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία θα παρουσιάσει ο κ. Στράτος Φαναράς στις 3 Ιουλίου, στο 1οFORUM 2018 «InvestGR – Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα».

ΑΠΟ ΤΟ MONONEWS