Αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες αποκαλυφθούν κάποιοι θα τους λιώσουν. Τις μαρτυρίες τους όμως;

Tου Γ. Λακόπουλου

Ο  ψιλοάσχετος βουλευτής της ΝΔ – άγνωστος μεταξύ αγνώστων ως την ώρα που τον έβαλαν πρόεδρο της Προανακριτική για τον Παπαγελλόπουλο- δείχνει να μην μπορεί να σηκώσει το φορτίο του ανοσιουργήματος με την κατάλυση της προστασίας μαρτύρων στο σκάνδαλο Νοβάρτις.

«Ο νόμος τους προστατεύει έναντι των εγκληματιών, όχι έναντι των βουλευτών»  ψέλλισε. Για τη διάκριση της νομοθετικής από τη δικαστική  εξουσία δεν έχει ακούσει. Εδώ δεν έχει ακούσει ο Τασούλας ότι η δικαστική αρμοδιότητα της  Προανακριτικής  δεν ισοδυναμεί με ασυδοσία της πλειοψηφίας της.

Εν πάση περιπτώσει μπροστά την απελπισία που φέρνει η αποτυχία  της προσπάθειας να θεωρηθεί σκάνδαλο η διερεύνηση του σκανδάλου , η ΝΔ και το Κινάλ μεθοδεύουν  την άρση της προστασίας των συγκεκριμένων μαρτύρων. 

Αν το πετύχουν η συνέχεια θα είναι ανατριχιαστική. Θεοί και δαίμονες θα πέσουν επάνω τους.  Λοβέρδοι, Γεωργιάδηδες, Σαμαράδες,  ΜΜΕ, διατεταγμένοι δημοσιογράφοι,  θα  κάνουν φέτες τους ίδιους , τους φίλους του, τους συγγενείς του μέχρι τρίτης γενεάς.

 Όλο και κάτι θα τους βρουν: έστω μια τροχαία παράβαση, ένα αυθαίρετο. Και αν δεν τους βρουν θα το κατασκευάσουν. Εδώ πήγαν να στήσουν ιστορία με ένα διαμέρισμα της Τουλουπάκη- μέχρι του που τους έδωσε και κατάπιαν τα δημοσιεύματα.

 Αν αποκαλυφθεί η ταυτότητα αυτών των ανθρώπων θα μαρτυρήσουν-  και κανείς δεν θα ασχοληθεί  με την αθλιότητα που θα έχει διαπράξει η ελληνική Δημοκρατία κατά του εαυτού της, ούτε με τον  διεθνή διασυρμό της χώρας.

Όλοι θα παρακολουθούν την πυρά στην οποία θα ρίξουν τις μάγισσες που είχαν το θράσος να πάνε στην εισαγγελία και να πουν ότι είπαν  για τις αγαθοεργίες της συγκεκριμένης εταιρίας.

Εδώ ακριβώς είναι το μεγάλος λάθος  του συστήματος που προσπαθεί να μετατρέψει το σκάνδαλο σε δήθεν σκευωρία: η αποκάλυψη των μαρτύρων μπορεί να είναι ο λάκκος μέσα στον οποίο θα πέσουν όσοι βυσσοδομούν κατά των μαρτύρων.

Γιατί εκτός από τους μάρτυρες υπάρχουν δυο ακόμη παράγοντες σ’ αυτό το  έργο: πρώτον οι μαρτυρίες τους και δεύτερο οι εισαγγελείς που τις διερευνούν.

Αυτά δεν εξαφανίζονται. Την Τουλουπάκη προσπάθησαν και δεν τους βγήκε. Αποδείχθηκε  tefal: τίποτε από όσα πήγαν να της καταλογίσουν δεν κόλλησε πάνω της. Αντίθετα μετά την απόφαση της Ολομέλειας Εφετών είναι πανίσχυρη.

Άρα θα τη βρίσκουν μπροστά τους μέχρι να τελειώσει η δουλειά της, όπως οφείλει. Αποκαλυφθεί ή όχι η ταυτότητα των μαρτύρων.  Όποιος έχει λόγο να χάνει τον ύπνο του, πρόβλημά του..

 Αλλά ούτε και οι μαρτυρίες εξαφανίζονται. Ίσως να ενισχύονται μάλιστα.  Υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένες στην εισαγγελία σε επισήμους φακέλους , την πορεία των οποίων ήδη γνωρίζουμε. Περισσότερο πιθανό είναι να προστεθούν -στοιχεία, παρά να ακυρωθούν.

Παλιό πρόβλημα: ότι καθαρίζεις τον αγγελιαφόρο, δεν σημαίνει οτι καθάρισες και με το μηνυμα.

Οι μάρτυρες πήραν την ευθύνη- και το θάρρος- και κατέθεσαν όσα κατέθεσαν. Κι εδώ και στην Αμερική.  Αυτά δεν εξαλείφονται. Τελούν υπό διαρκή έρευνα γιατί έτσι αποδίδεται η δικαιοσύνη.

Το παραμύθι ότι φώναξε ο Τσίπρας την Τουλουπάκη και τον Παπαγγελόπουλο και τους ζήτησε να του βρουν δυο τρεις ψευδομάρτυρες, για να τυλίξει σε μια σκευωρία τους πολιτικούς αντίπαλους του -μεταξύ τους τον Σαλμά και τον Λυκουρέντζο-  έχουν κουράσει κι αυτό το έργο δεν κόβει πλέον εισιτήρια.

Αδίκως χτυπιέται ο ανασφαλής Άδωνις ότι έτσι και τους μάθει- επισήμως , γιατί ανεπισήμως λέει ότι τους ξέρει- θα τους περάσει”φάλαγγα και θα αναγκαστούν να του πουν ότι τους έβαλε ο Τσίπρας”.

Εδώ ολόκληρος Μητσοτάκης- που δεν μπορούσε να κάνει προεκλογικά τίποτε άλλο από τον απόρριψη του σκανδάλου- μετά τις εκλογές μόνο μια αξιοσημείωτη παρέμβαση έκανε:

-Μια μέρα που είδε τον Τσίπρα στη Βουλή, μόνο για τον Πικραμένο- που είναι της  οικογένειας , όπως είπε ο ίδιος ο κύριος αντιπρόεδρος-  του ζήτησε να πει «μια συγγνώμη». Επειδή είναι φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, όπως είπε ξανά ο κύριος αντιπρόεδρος.

Τους άλλους τους άφησε να κουρεύονται. Κι ίσως η αποκάλυψη των μαρτύρων, τώρα που κέρδισε τις εκλογές, μια χαρά να τον  βολεύει. Αλλά για άλλους λόγους από αυτούς που θα ήθελαν ο Σαμαράς με τον Άδωνι.

ΥΓ.  Υπάρχει μια πληροφορία ότι ο Λέων  Καραπαγιώτης είδε κι αποείδε ότι με το να τρίζουν τα κόκαλά του  εκεί που βρίσκεται δεν βγαίνει τίποτε ζήτησε  αρμοδίως  άδεια να πεταχτεί για μισή ώρα στη Γη .

Προκειμένου να τακτοποιήσει, όπως ήξερε παλιά,  αυτό που είδαν τα μάτια του πρωτοσέλιδο  στα ΝΕΑ: « Άδωνις: ο Τσίπρας απειλείται με εσχάτη προδοσία».