Αν ο Μητσοτάκης συνεχίσει να λαϊκίζει έτσι, ούτε γι’ αυτόν θα βρεθεί “φάρμακο”…

Του Γιώργου Καρελιά

Η τρέχουσα-δηλαδή όχι και τόσο τρέχουσα, κυκλοφορεί εδώ και μερικά χρόνια- φιλολογία θέλει τον Αλέξη Τσίπρα εκπρόσωπο των λαϊκιστών της πολιτικής και τον Κυριάκο Μητσοτάκη των αντιλαϊκιστών. Πόση αλήθεια και πόσο ψέμα εμπεριέχεται σ’ αυτό το κατασκεύασμα;ADVERTISING

Είναι αλήθεια ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διακρίθηκε για το λαϊκισμό του στα χρόνια της αντιπολίτευσης, με κορύφωση την παροιμιώδη φράση του ότι θα καταργήσει το Μνημόνιο «με ένα νόμο και ένα άρθρο». Όμως, στη συνέχεια, δηλαδή όταν ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες και κατάλαβε «πόσα απίδια βάζει ο σάκος», συμπεριφέρθηκε υπεύθυνα, με αποκορύφωμα την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, κόντρα στο λαϊκιστικό κρεσέντο της εποχής. Αλλά αυτά είναι πλέον παρελθόν.

Ο Μητσοτάκης, (αυτο)προβαλλόμενος ως εκπρόσωπος των αντιλαϊκιστών στην ελληνική πολιτική σκηνή, στο συγκεκριμένο θέμα(Μακεδονικό) όχι απλώς δεν δικαίωσε τον «τίτλο», αλλά συντάχθηκε με τους πάσης φύσεως λαϊκιστές και πατριδοκάπηλους, αν και γνώριζε πολύ καλά ότι η Συμφωνία και επωφελής για τη χώρα είναι και θα την εφάρμοζε. Όπως και κάνει. Αλλά κι αυτά είναι παρελθόν. Η αντιπολίτευση «δικαιούται», σε κάποιο ποσοστό, να λαϊκίζει.

Τι γίνεται, όμως, όταν λαϊκίζει, ως μη οφείλει, ο πρωθυπουργός; Ιδού:

Παράδειγμα πρώτο: Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε προχτές, Κυριακή 25 Οκτωβρίου, γυναίκες που ασθένησαν από καρκίνο του μαστού κι έκανε μια εξαγγελία: ότι κάθε δύο χρόνια όλες οι γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών θα μπορούν να κάνουν δωρεάν εξέταση. Όλα καλά; Όχι και τόσο. Διότι ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός υπενθύμισε ότι το μέτρο ισχύει ήδη από το 2017 και για τις γυναίκες από 40 ετών. Και καλά-θα έλεγε κάποιος- ο Ξανθός είναι ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να υποβαθμίσει την εξαγγελία του πρωθυπουργού. Όμως, τον επιβεβαίωσε(τον Ξανθό) η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία ούτε συριζοφέρνει και ειδική ευαισθησία έχει για το συγκεκριμένο θέμα. «Κύριε πρωθυπουργέ, υπάρχουν θέματα που δεν προσφέρονται για επικοινωνία και κατανάλωση», του είπε. Και ο κ. Μητσοτάκης σιώπησε. Αφού το πρωί λαΐκισε, το βράδυ το προσπέρασε σαν να μη συνέβη τίποτα. Αν ήταν αντιλαϊκιστής, όπως(αυτο)προβάλλεται, θα έλεγε μια μικρή φράση: «Πράγματι, αυτό που εξήγγειλα ισχύει ήδη. Ζητώ συγγνώμη για το λάθος. Συγχαίρω τον κ. Ξανθό που το θεσμοθέτησε και την κυρία Γεννηματά που είχε την πρωτοβουλία». Αντ’ αυτού, σιωπή. Πώς λέγεται αυτό; Παραπλάνηση; ‘Η λαϊκισμός;

Παράδειγμα δεύτερο: Είναι πλέον παγκοίνως γνωστό ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε ένα θηριώδες «μαξιλάρι», που επιτρέπει στη σημερινή να κάνει παιχνίδι μοιράζοντας ενισχύσεις, επιδόματα κτλ. Κατά τη χτεσινή ομιλία του στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης είπε το εξής αμίμητο: «Έχουμε δανειστεί συνολικά 16 δισεκατομμύρια ευρώ, ακριβώς για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία. Οπότε, κ. Τσίπρα, φοβάμαι ότι το «μαξιλάρι» δεν είναι πια δικό σας, δικό μας είναι το «μαξιλάρι», αυτή η Κυβέρνηση το δημιούργησε». Δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης, αφού εκμεταλλεύθηκε το «μαξιλάρι» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα επιχειρεί να το οικειοποιηθεί κιόλας, με το επιχείρημα «δανειστήκαμε 16 δισεκατομμύρια». Ενας κανονικός- και όχι (αυτο)προβαλλόμενος ως αντιλαϊκιστής-πρωθυπουργός θα έλεγε: «Πράγματι, η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε μαξιλάρι ασφαλείας πολλών δισεκατομμυρίων. Συγχαίρω γι’ αυτό τον κ. Τσακαλώτο. Εμείς θα συνεχίσουμε, αν χρειαστεί, στην ίδια κατεύθυνση». Ο κ. Μητσοτάκης, λαϊκίζων, είπε «το μαξιλάρι είναι δικό μας».

Τι δηλοί ο μύθος; Ότι ο τίτλος του αντιλαϊκιστή δεν αποκτάται δια δηλώσεων ούτε απονέμεται από τα φιλικά μέσα ενημέρωσης. Κατοχυρώνεται στην πράξη και εκεί ο νυν πρωθυπουργός είναι πολύ πίσω. Ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα για λαϊκισμό, τού είπε: «Η νόσος του λαϊκισμού παραμένει ανίατη. Και απέναντι στον κορονοϊό η ιατρική θα βρει το φάρμακο, αλλά απέναντι στη δική σας δημαγωγία πολύ φοβάμαι ότι η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά».

Όμως, αν ο νυν πρωθυπουργός συνεχίσει έτσι, είναι βέβαιο ότι η επιστήμη θα σηκώσει ψηλά τα χέρια και για το δικό του λαϊκισμό.

Κι επειδή έκλεισε την ομιλία του με μια αριστοφανική φράση εναντίον του δημαγωγού Κλέωνα, για να παραπέμψει στον Τσίπρα, καλό είναι οι λογογράφοι του Μητσοτάκη να του μάθουν και αυτήν εδώ την ατάκα του Αριστοφάνη: «Πάσαν γλώσσα βασάνιζε» (νεοελληνιστί, «να σκέφτεσαι καλά αυτά που θα ξεστομίσεις»). Διότι αλλιώς καταντούν «έπεα πτερόεντα», δηλαδή «λόγια του αέρα» (Όμηρος).

ΑΠΟ ΤΟ NEWS 247