Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος; Ο… Σαμαράς- Το Μανιφέστο του πρώην πρωθυπουργού

Του Βασίλη Σκουρή

    Από το Μαξίμου απαντούν με το αποφευκτικό «κανένα σχόλιο» αλλά είναι προφανές ότι έχουν θορυβηθεί και για την ένταση του αντιπολιτευτικού λόγου του Α. Σαμαρά και για τον ενθουσιασμό που προκάλεσε σε πολλούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της Βουλής, έδωσε τη δική του απάντηση στην ερώτηση «απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;» που είχε τεθεί από την προοδευτική αντιπολίτευση πριν από λίγες μέρες.

Αμφισβήτησε ευθέως τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι α) το ν/σ είναι αντισυνταγματικό β) δεν αποτελεί υποχρέωση της χώρας απέναντι στην ΕΕ ή της κυβέρνησης απέναντι στο ΕΛΚ γ) δεν αποτελεί προεκλογική δέσμευση της ΝΔ δ) εντάσσεται στην woke κουλτούρα αποδόμησης των συλλογικών ταυτοτήτων ε) δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές της παράταξης της ΝΔ.

Τον κατηγόρησε επίσης για άσκηση αφόρητων πιέσεων σε βουλευτές προκειμένου να υπερψηφίσουν «με φροντιστήρια και κυνήγι μαγισσών».

«Δεν είναι κέντρο η ανατροπή της οικογένειας, η κατάργηση της έννοιας της μητέρας και του πατέρα» είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να ακολουθήσουν το παράδειγμά του εκφράζοντας «όχι μόνο τη συνείδησή τους αλλά και τη συνείδηση του ελληνικού λαού».

Από το βήμα της Βουλής, ο πρώην πρωθυπουργός, αιτιολογώντας την πρόθεσή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, κατέθεσε ένα ιδεολογικό μανιφέστο επαναδιατυπώνοντας τις βασικές αρχές της δεξιάς ορθοδοξίας: υπερπατριωτισμός, υπερσυντηρητισμός, αντιδικαιωματισμός, θρησκοληψία.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η αδυναμία της αντιπολίτευσης δεν πρέπει να οδηγεί την κυβέρνηση σε «υπερβολική αυτοπεποίθηση γιατί γίνονται λάθη και, τελικά, μπερδεύουμε και εξοργίζουμε την κοινωνία».

Αίσθηση προκάλεσε η σύνδεση των εθνικών θεμάτων με το ν/σ για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, με τον Αντώνη Σαμαρά να καταγγέλλει το σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία, αποδοκιμάζοντας ευθέως την πρωτοβουλία του Κ. Μητσοτάκη.

Από το Μέγαρο Μαξίμου απαντούν με το αποφευκτικό «κανένα σχόλιο» αλλά είναι προφανές ότι έχουν θορυβηθεί και για την ένταση του αντιπολιτευτικού λόγου του Α. Σαμαρά και για τον ενθουσιασμό που προκάλεσε σε πολλούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Α. Σαμαράς είχε προετοιμαστεί πολύ γι’ αυτή την ομιλία. Εμφανίστηκε διαβασμένος τόσο για το τι ισχύει στο εξωτερικό, όσο και για όσα λέγονται στο εσωτερικό. Απέρριψε με θυμό την κριτική για ομοφοβία και σεξισμό σημειώνοντας ότι και το ΚΚΕ καταψηφίζει, ενώ υπερασπίστηκε την Εκκλησία για τη στάση της, τονίζοντας ότι «δεν είναι σκοταδισμός και παπαδαριό» και ότι «έχει αναφαίρετο δικαίωμα να λέει τη γνώμη της».

«Ακραίος σεξιστής ο Γιάννης Πανούσης της ανανεωτικής αριστεράς» διερωτήθηκε θυμίζοντας ότι ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με το ν/σ, ενώ ανέδειξε τη φράση του Δημήτρη Σταρόβα, «ζούμε το μπούλινγκ της αντίθετης άποψης». Και κατέληξε θυμωμένος: «Ακραίος εγώ που έστειλα τη Χρυσή Αυγή στη φυλακή;».

Επικαλέστηκε τον Απόστολο Δοξιάδη που έγραψε ότι αυτή η απόφαση πάρθηκε «υπό την πίεση ενός μαχητικού λόμπυ» και τον «συνομιλητή του πρωθυπουργού» Στέλιο Ράμφο, κατά τον οποίο «φιλελευθερισμός δεν σημαίνει ότι ο νοσοκόμος μπορεί να γίνει γιατρός επειδή αγαπάει τον ασθενή» .

Μέχρι και τον ομοφυλόφιλο ηθοποιό Χρήστο Σιμαρδάνη που δεν βρίσκεται πια στη ζωή θυμήθηκε, όταν αρνήθηκε να μιλήσει για το Gay Pride λέγοντας «δεν νιώθω περήφανος που είμαι γκέι, ούτε εσύ πρέπει να είσαι περήφανος που είσαι στρέιτ».

Τα βέλη του στράφηκαν και κατά του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου, ο οποίος είχε πει το επιχείρημα «ανήκουμε στη Δύση» για να πείσει διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ.

Η απάντησή του: «Στη Δύση υπάρχουν χώρες που το απέρριψαν και κάποιες που το ξανασκέφτονται. Ανήκω στη Δύση δεν σημαίνει ότι μαϊμουδίζω κάθε συρμό και ακολουθώ τη woke culture».

Κατά τα άλλα, ο Αντώνης Σαμαράς προέβλεψε «φοβερά δεινά» από τη στιγμή που το ν/σ γίνει νόμος του κράτους:

– Ότι ομοφυλόφιλοι θα προσφύγουν στα δικαστήρια για να κατοχυρωθούν οι όροι γονέας 1 και γονέας 2. «Το ζητά ήδη η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και συμβαίνει ήδη στη Γαλλία».
– Ότι ομοφυλόφιλοι θα απαιτήσουν και θα πετύχουν την αλλαγή της διδασκαλίας στα σχολεία ώστε να ουδετεροποιηθεί ο ορισμός της οικογένειας στο όνομα της συμπεριληπτικότητας.
– Ότι ομοφυλόφιλοι θα συνεργαστούν με παρένθετες μητέρες στο εξωτερικό για να τεκνοποιήσουν έναντι αμοιβής γιατί, όπως ισχυρίστηκε, «το ν/σ ανοίγει το δρόμο να συμβεί αυτό που δεν προβλέπει και η μητρότητα θα γίνει αμειβόμενη, αγοραία, υπηρεσία, επάγγελμα και εμπόριο».

Για να αποδείξει ότι αυτό το ν/σ δεν αποτελεί προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, διάβασε από το πρόγραμμα αναφορά στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ γενικώς, που «αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχτούμε ό,τι καθένας διεκδικεί. Δεν μπορεί κάθε θέλω να γίνεται δικαίωμα». Ειδικά για το γάμο, διάβασε αναφορά σε «ενδεχομένως, ίσως, τυχόν θεσμοθέτηση γάμου» για να δείξει πόσο αόριστη ήταν η υπόσχεση που είχε αναληφθεί.

Θύμισε μάλιστα ότι το 2018 η ΝΔ είχε ταχθεί κατά της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ για να δείξει πόσο δεν πρόκειται για ευρωπαϊκή υποχρέωση και «γραμμή” της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς», παρέπεμψε στα λόγια του Χάρη Γεωργιάδη, προέδρου του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης: «οφείλουμε να απορρίψουμε τις θεωρίες της woke κουλτούρας».

AΠΟ ΤΟ DNEWS