Απίστευτο: Μετά το φλερτ η Φώφη θυμίζει ότι …έστειλε στον εισαγγελέα τον Παπανδρέου!

Toυ Γ. Λακόπουλου

Αναμενόμενο ήταν. Το πόρισμα από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ προκαλεί πολιτικές αντιδικίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν η αντιδικία που θα προκαλέσει ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον  Γ. Παπανδρέου -μόλις λίγες ημέρες μετά την απόφαση τους να συμπορευθούν, διαλύοντας το ΠΑΣΟΚ υπερ ενός νέου φορέα.

Για την ακρίβεια ο σχολιασμός του επίσημου ΠΑΣΟΚ σε ένα κυβερνητικό non paper, πριν το πόρισμα  αναφέρει μεταξύ άλλων :

“Το  ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έκανε διαχειριστικό έλεγχο από ανεξάρτητες εταιρείες, στέλνοντας το πόρισμα στη Δικαιοσύνη!”.

Η αλήθεια ότι το διαχειριστικό έλεγχο από αυτές τις εταιρίες -έξι εν συνόλω και γνωστές για την εγκυρότητά τους-   ζήτησε ο Βαγγέλης Βενιζέλος για την περίοδο Γ. Παπανδρέου όταν τον διαδέχθηκε. Τα πορίσματα δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα, ούτε κατατέθηκαν στα αρμόδια όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Προκάλεσαν ωστόσο ένταση μεταξύ Βενιζέλου και Παπανδρέου και τα διαχειρίστηκαν σαν να ήταν προσωπική τους υπόθεση: με συναντήσεις μεταξύ τους, στις οποίες κατά τις πληροφορίες της εποχής υπήρξε ένταση.

Επί Βενιζέλου δεν έγινε ποτέ λόγος για “αποστολή” των πορισμάτων στη Δικαιοσύνη από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό προβλήθηκε  μετά τη ανάληψη της ηγεσίας από τη Φώφη Γεννηματά και κυρίως όταν ασκήθηκε δίωξη κατά του  πρώην γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ -επί Παπανδρέου- Ροβέρτου Σπυροπούλου για ένα “ακάλυπτο” ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Καθώς ο δικαστικός έλεγχος συνεχίζεται -στον απόηχο των παλαιών φημών για την κακοδιαχείριση Παπανδρέου που εκτείνονταν από τις δαπάνες για τη Σοσιαλιστική Διεθνή και τις υψηλές αμοιβές συνεργατών του από το κομματικό ταμείο, μέχρι το… γυμναστήριο που εγκατέστησε στα κεντρικά γραφεία για να αθλείται-  η επαναφορά του θέματος  της “αποστολής στον εισαγγελέα” από τη Γεννηματά αποκτά ενδιαφέρον, καθώς πλήττει ευθέως των σημερινό εταίρο της.

Ουσιαστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει ότι ο Παπανδρέου είναι υπόλογος έναντι της Δικαιοσύνης για την διαχείριση των οικονομικών επί των ηγετών του.  Ωστόσο ενώ προβάλλει ότι το ΠΑΣΟΚ είχε την πρωτοβουλία να τον φέρει σ’ αυτή τη θέση, δεν διευκρινίζει αν αυτό προήλθε από πρωτοβουλία της ίδιας ή είχε προηγηθεί ο Βαγγέλης Βενιζέλος και με ποιες διαδικασίες διεκπεραιώθηκε.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο ανοίγει εκ νέου ένα θέμα που φέρνει σε δύσκολη θέση τον  πρώην Πρωθυπουργό καθώς κρατάει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθεί ο ίδιος στη Δικαιοσύνη. Ως  τώρα ο Παπανδρέου δεν έχει δώσει καμία εξήγηση πέρα από τις ανακοινώσεις του κόμματος τους  με γενικές αναφορές  στην “ προσπάθεια σπίλωσης του”. Ωστόσο κατά καιρούς δεν λείπουν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα βιτριολικά σχόλια του τύπου “διαχειριζόταν το κομματικό ταμείο σαν προσωπικό”.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κληρονομία του χρέους που άφησε στο ΠΑΣΟΚ είναι ένα από τα προβλήματα των διαδόχων του και συχνά λέγεται ότι οι απόπειρες… κατάργησης του ΠΑΣΟΚ αποσκοπούν στην αποφυγή  αποπληρωμής των δανείων.

ΥΓ 1.  Ότι στην ανακοίνωση αναφέρεται πως για τα δάνεια των κομμάτων η εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης ήταν “η πιο ισχυρή εξασφάλιση ότι τα δάνεια θα πληρώνονταν” αποτελεί επίδειξη χιούμορ του συντάκτη της.

ΥΓ 2. Ότι στην ίδια ανακοίνωση  προστίθεται πως: “Ο δράκος του παραμυθιού της “μάχης κατά της διαπλοκής” πέθανε”, δείχνει απλώς την πλήρη ευθυγράμμιση της Φώφης – την οποία ως γνωστόν “ έχει σαν παιδί του” συγκεκριμένος επιχειρηματίας -με τη θεωρία ότι η διαπλοκή δεν υπάρχει, είναι κατασκεύασμα. Για την ακρίβεια προσπαθεί να σύρει το χώρο του ΠΑΣΟΚ σ’ αυτή τη θέση.