Απλά μαθήματα ευρωπαϊκής πολιτικής για τον Ανδρουλάκη

Η επικοινωνιακή επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη να εμφανίζεται ως  ευρωπαίος πολιτικός, είναι σωστή. Αλλά στην πράξη τη σκοτώνει, πότε με τα κενά που εμφανίζουν οι γνώσεις του για την Ευρώπη και πότε με τον μικρομεγαλισμό του.

Π.χ. στη συνέντευξη το στο “Βήμα” τοποθετείται στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή σε επίπεδο…, Μακρόν, Ντράγκι,  Σολτς- ή αλλιώς: κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραγματευτάδες.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι την πέφτει στην Μέρκελ- προφανώς εμπνεόμενος από τον γνωστό ευρωπαϊστή Λοβέρδο που ισχυρίζεται ότι “η γυναίκα αυτή είναι καταστροφέας. Κατέστρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατέστρεψε τη χώρα μας”. Ο  μεγαλύτερός θαυμαστής  του Μνημονίου  μετα τον Αδωνι  και τον Κυριάκο.

Ανάμεσα στα άλλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει για την  Ευρώπη ότι  “στον τομέα της ‘Αμυνας είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε μία μεγαλύτερη εμβάθυνση”. Αλλού ο παπάς αλλού τα ράσα.  

Η κοινοτική Ευρώπη είναι ό,τι είναι οι Συνθήκες της.  Και επειδή καμία χώρα δεν εκχωρεί στο κοινοτικό κέντρο αρμοδιότητα Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής, μόνο αδαείς την επικρίνουν γιατί δεν ασκεί αντίστοιχες πολιτικές.

Ακόμη πιο άσχετοι δεν αντιλαμβανονται για να υπάρχει κοινοτική πολιτική Άμυνας και διπλωματίας, πρέπει  να υπάρχει στρατός που την επιβάλει και για να υπάρχει στρατός,  πρέπει να υπάρχει ένα πολιτικό σώμα με δημοκρατική  νομιμοποίηση στο οποίο θα λογοδοτεί.

 Άρα προϋπόθεση είναι η ομοσπονδοποίηση- την οποία ο ίδιος μάλλον δεν επιθυμεί  αφού είναι υπέρ της κατάργησης της ομοφωνίας… Ψιλά γράμματα. 

Όπως και ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεται στη σοσιαλδημοκρατία. Δείχνει ότι παραβλέπει τη διαφορά ανάμεσα στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και την ελληνική Κεντροαριστερά. Εκτός αν το κάνει γιατί οι Ελληνες Κεντροαριστεροί προτιμούν τον Τσίπρα.