Απολογισμός: πολιτικό προβάδισμα Τσίπρα, απολογούμενος ο Μητσοτάκης – Οι βουλευτές της ΝΔ σε αναβρασμό, υπουργοί παίρνουν αποστάσεις από τον Πρωθυπουργό και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχεδιάζουν νέες πρωτοβουλίες

Του Γ. Λακόπουλου

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθούσε να κρύψει κάτω από το δημοσκοπικό σύννεφο τις αντιδράσεις που προκαλεί ο συνδυασμός της μονομερούς πολιτικής της με την επιχειρησιακή αποτυχία στο μέτωπο της Πανδημίας, μια απρόβλεπτη προσωπική αστοχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή τίναξε τον σχεδιασμό της στον αέρα. 

Η διαδοχή της “εξυπνάδας” του Πρωθυπουργού για τους εντός και εκτός ΜΕΘ με τον επιθετικό τόνο “δεν υπάρχουν έρευνες, να τις φέρετε, αν έχετε ….” με την αποκάλυψη ότι έλεγε  χονδροειδή ψέματα- αφού η ΄έρευνα είχε την υπογραφή του πιο στενού συνεργάτη του στην πανδημία- έφερε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε θέση βολής.

Ουσιαστικά ήταν η ευκαιρία που αναζητούσε το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας για να  αναλάβει μια πρωτοβουλία μεγάλου βεληνεκούς -που θα ξεπερνούσε και την κυβέρνηση, αλλά και την εσωστρέφεια στο κόμμα του.

Το αίτημα για εκλογές αποσταθεροποίησε το σύστημα Μητσοτάκη που δεν είναι έτοιμο, όχι μόνο για εκλογική αναμέτρηση, αλλά ούτε για απόρριψη του αιτήματος με σοβαρά επιχειρήματα.

Οι λόγοι που επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός για να μην αποδεχθεί το αίτημα, και κυρίως η ευτέλεια του ύφους του, τον  εξέθεσαν .

 Έτσι δημιουργήθηκε τομή στις πολιτικές  πολιτικής εξελίξεις.  Διαχωρίζονται πλέον με προ και μετά την πρόκληση για παραίτησης της κυβέρνησης και εκλογές.

΄ Ο Τσίπρας ανέκτησε σε ένα βράδυ την πρωτοβουλία των κινήσεων και πλέον με κάθε ευκαιρία θα καλεί τον αντίπαλο του στα μαρμαρένια  αλώνια. 

Με την άρνησή του ο Μητσοτάκης, επικαλούμενος για “λόγους πολιτικής ομαλότητας”-  ακυρώνει  ως χάρτινο, το  πλεονέκτημα του” προβαδίσματος”που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

Από πότε οι εκλογές συνιστούν διατάραξη της  πολιτικής ομαλότητας; 

Αν πίστευε ότι θα βγει νικητής από την κάλπη δεν θα δίσταζε να  χρεώσει στον Τσίπρα την πρόωρη προσφυγή και να  δρέψει τους καρπούς της εκλογικής νίκης που κομπάζει ότι έχει στο τσεπάκι. 

Από την ώρα που δεν σήκωσε το γάντι χάνει αξιοπιστία απέναντι στην κοινή γνώμη, αλλά και εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Η οργή των υπουργών

Αν μέχρι τώρα το αυξανόμενο εσωκομματικό πρόβλημα για τον Πρωθυπουργό ήταν η οργή των βουλευτών, που βλέπουν να διανέμονται τα χαρτοφυλάκια εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας -σε βαθμό που επιστράτευσε την απαξιωμένη  Ντόρα Μπακογιάννη για να τους καλμάρει-  προστέθηκε ένα μεγαλύτερο: η δυσφορία των υπουργών.

Περισσότερα από τα μισά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου -και κυρίως όσοι κρατούν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια – προκειμένου να μην  βρεθούν απέναντι στην κομματική βάση που κοχλάζει, αποφεύγουν επιμόνως να προσφέρουν την προσωπική τους στήριξη στον πρωθυπουργό  στα ΜΜΕ, όπου  βάλλεται διαρκώς για τις αποτυχίες του στη πανδημία.

΄Κηρύσσει  δημαγωγικά τη λήξη της διαρκώς,  για να τη βρει πάλι μπροστά του και να επακολουθήσει νέος κύκλος  καθυστερημένων, αντιφατικών και αναποτελεσματικών μέτρων και κοινωνικής απόγνωσης. Ακόμη και τον  “ημίθεο”  Τσιόδρα, κατέστησε καρικατούρα… 

Έτσι κι αλλιώς με τους θανάτους να υπερβαίνουν τις είκοσι χιλιάδες ο αυτοθαυμασμός του Πρωθυπουργού για την αναχαίτισης του κορονοϊού, προσφέρεται μόνο ως νούμερο για επιθεωρήσεις. 

Την ίδια αξία έχουν και οι διαβεβαιώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για την “ανύπαρκτη ” ακρίβεια και οι θεατρινισμοί του στα σούπερ μάρκετ. Όπως και οι παλαιοκομματικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για στήριξη των εισοδημάτων που πλήττονται, με αυξήσεις ενός ευρώ ημερησίως… από το επόμενο καλοκαίρι.

Δυόμισι χρόνια από την εκλογική του νίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδεύει προς τη γωνία. Έχει απέναντι του την κοινή γνώμη, βουλευτές, υπουργούς και πλέον κάποιους από τους  σπόνσορές του. Τα σκοινιά στο καναβάτσο που καταλήγει κάθε τόσο, σφίγγουν και ορισμένοι από τους  μιντιακούς και οικονομικούς υποστηρικτές του.

Τι επιδιώκει ο Τσίπρας

 
Στο απέναντι μπαλκόνι ο Αλέξης Τσίπρας με την πρωτοβουλία των εκλογών έδωσε στο κόμμα του σαφή προσανατολισμό και πολιτική στόχευση. 

Έτσι συσπείρωσε το στελεχιακό δυναμικό του, αφού θα ήταν ανεπίτρεπτο να επιστρέψει η εσωστρέφεια από την ώρα που οι πολιτικές εξελίξεις μπαίνουν σε κρίσιμη φάση.

Επιδίωξη του Τσίπρα είναι πλέον να παγιώσει στο συνέδριο τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί να δώσει στο κόμμα του, ως κεντρικού εκφραστή πολιτικού χώρου Αριστεράς -Κεντροαριστεράς, που εντάσσεται στην συνολική τάση στην Ευρώπη  για απομάκρυνση του εκκρεμούς από τις συντηρητικές δυνάμεις.

Εκ παραλλήλου διευρύνει τις επαφές για την ένταξη  άφθαρτων και ικανών υποψηφίων στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και την υποστήριξη  υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πριν βγει το 2021, το πολιτικό σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό από την αρχή του χρόνου. Με πολιτικούς όρους οι μεταβολές αποκαλύπτουν ότι οι τεκτονικές πλάκες στη βάση της κοινωνίας μετακινούνται πλέον προς την πλευρά της αξιωματικής  αντιπολίτευσης.

Η δημοσκοπική χρυσόσκονη με την οποία προσπαθεί να τονώσει το ηθικό της κυβερνητικής παράταξης η προπαγάνδα του Μεγάρου Μαξίμου δεν κρύβει την αλήθεια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: ο βασιλιάς είναι γυμνός.