«Από τη σκηνή στο μουσείο. Κοστούμια κινεζικής όπερας»

Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας

Παρουσία πλήθους κόσμου εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση «Από τη σκηνή στο μουσείο. Κοστούμια κινεζικής όπερας», την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στον Βόλο. Την έκθεση εγκαινίασε η Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κυρία Zhang Qiyue.

Στη συνέχεια η Πρέσβης ξεναγήθηκε στην έκθεση από την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κυρία Σοφία Στάϊκου, η οποία δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Ίδρυμα το τελευταίο διάστημα έχει γίνει εξωστρεφές και ο κόσμος έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα Μουσεία του αλλά και τις δράσεις που διοργανώνει. Επισήμανε πως ο κινεζικός πολιτισμός είναι ο αρχαιότερος στον κόσμο, και τόνισε ότι αποτελεί τιμή για τους Έλληνες το γεγονός ότι Κινέζοι τους αναγνωρίζουν ως συνομιλητές στον πολιτιστικό τομέα.

Η κυρία Qiyue ευχαρίστησε, από πλευράς της, την κυρία Στάϊκου, για την έξυπνη όπως την χαρακτήρισε, επιλογή της να αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα περίτεχνα και πολύχρωμα κοστούμια παρουσιάζοντάς τα μέσα στα λιτά βιομηχανικά στοιχεία του του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας. Όπως είπε, μέσα από την έκθεση αναδεικνύονται πτυχές της κινεζικής κουλτούρας και της παράδοσης των κινεζικών εθνοτικών ομάδων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται δεκατέσσερα κοστούμια κινεζικής όπερας πλαισιωμένα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό καθώς και μια εντυπωσιακή φορεσιά της εθνοτικής μειονότητας των Μιάο. Υπενθυμίζεται ότι τα εκθέματα αποτελούν μέρος της συλλογής που δωρήθηκε από την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, τον Μάιο του 2018.

  •  

    Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2018 έως 31 Μαρτίου 2019
    Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00 (έως 28/2/2019)και 10:00-18:00 (από 1/3/2019)
    Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα -Νότια Πύλη, 383 34 Βόλος
    Τ: 24210 29844 | www.piop.gr piopnews