Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Υπερ-ορθοδοξία

Του Νίκου Λακόπουλου

«Η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτηριού της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών“.

Ο Αρχιεπίσκοπος με αυτή την δήλωση πήρε θέση με την πλευρά του σκοταδισμού όταν ξέσπασε το θέμα. Η μεταλαβιά ” γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζώνη αιώνιον».

Η λύση στην πανδημία ήταν «να τελεσθεί Δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπέρ της αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου».

Υπήρχε όμως ένα ακόμα πρόβλημα. Η γιόγκα!

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έβαλε τα πράγματα στη θέση τους -«περί “της τεχνικής της γιόγκα”. “Η γιόγκα” αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του ινδουϊσμού, διαθέτει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και δεν αποτελεί “είδος γυμναστικής”. Η “γιόγκα” “δεν έχει καμία θέση στην ζωή των χριστιανών».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συστήνει Θεία Κοινωνία με ξεχωριστό κουτάλι και σπεύδει σε διαδήλωση κατά του ρατσισμού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υποδέχεται τον βουλευτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Μπογδάνο και “συζήτησαν διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος”.

Ύστερα κάνει μια ανακοίνωση για το περιβάλλον, πρόβλημα που “είναι κατά βάση πνευματικό «με απροσμέτρους ηθικές διαστάσεις»- και προσεύχεται στον Ελεήμονα Θεό, τον Δημιουργό «ορατών τε πάντων και αοράτων», για τη διαφύλαξη και την προστασία του.

“Η κατεστημένη Εκκλησία για μιαν ακόμη φορά εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής…” ‘έγραψε ο Θάνος Οικονομόπουλος στο iefimerida.gr. “Η Εκκλησία της Ελλάδος, είναι η ΜΟΝΗ χριστιανορθόδοξη Εκκλησία που ακολούθησε αυτή την μεσαιωνική ανορθολογική, παπαδίστικη προσέγγιση στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού!

Το Πατριαρχείο, η Αρχιεπισκοπή της Αμερικής, η αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κρήτης, άλλες ορθόδοξες εκκλησίες στην περιοχή μας, σεβάστηκαν την επιστήμη και την λογική! Μόνο οι… δικοί μας ιεράρχες (ευτυχώς όχι όλοι, κάποιοι φωτισμένοι μίλησαν ως επίσκοποι των περιοχών τους με την γλώσσα του έλλογου ανθρώπου…) επέμειναν να υπερασπίζονται Θερμοπύλες του σκοταδισμού, την δολερή πραμάτεια τους, τις πελατειακές σχέσεις τους με τα πιο ανώριμα στρώματα του χριστεπώνυμου πλήθους. Το… μαγαζί τους!”.

Kαι καλά η θεία κοινωνία, αλλά η γιόγκα γιατί; H επίσημη Εκκλησία _”έσχατο οχυρό του σκοταδισμού, του ανορθολογισμού, της δογματικής εμμονής, του μεσαιωνικού ζηλωτισμού” -κατά τον Θάνο Οικονομόπουλο- μάλλον είδε εδώ ένα ισχυρό όπλο των… ανταγωνιστών της με μεγάλη απήχηση στους νέους “εξ αφορμής της συστάσεως υπό διαφόρων φορέων και μέσων μαζικής ενημερώσεως, «της τεχνικής της Γιόγκα» ως τρόπου αντιμετωπίσεως του άγχους, κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19”.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση να αποσταλούν απαντητικά ανάλογα Συνοδικά Γράμματα, τόσο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο όσο και στον Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ, αναφορικά με την αναγκαιότητα να υπάρξει κοινή πορεία στην ποιμαντική αντιμετώπιση των αμφισβητήσεων του καθιερωμένου τρόπου μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας.

.