Αυτή τη χρονιά θα δουλέψουμε 203 ημέρες για το… Κράτος!

Απίστευτο; Κι όμως: από την… πρωτοχρονιά του 2016 και μέχρι την Τετάρτη 6 Ιουλίου, εργαζόμαστε για το κράτος!

Ή καλύτερα, ο μέσος Έλληνας εργάζεται από την αρχή του χρόνου έως και τις 23 Ιουλίου μόνο και μόνο για να πληρώνει την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα της ετήσιας μελέτης για την «Ημέρα Οικονομικής Ελευθερίας» του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ). 

Από τα στοιχεία της μελέτης προκύπτουν ότι τα μεροκάματα που κάθε χρόνο χάνει ένας μέσος φορολογούμενος αυξάνονται συνεχώς. 

·         Το 2017 υπολογίζεται ότι η εφορία και τα ταμεία θα πάρουν από κάθε εργαζόμενο το εισόδημα 203 ημερών (το 2016 ήταν 188 ημέρες).

·         Τα τελευταία 2 χρόνια χάσαμε έναν επιπλέον μήνα δουλειάς που μας πήρε το κράτος.

·         Από τα 100 ευρώ αποδείξεις που εκδίδει ένας ελεύθερος επαγγελματίας τα 82 πηγαίνουν στο κράτος με τη μορφή φοροεισφορών.

·         Ως προς την ανταποδοτικότητα των φόρων, αυτή είναι πολύ χαμηλή καθώς συντηρούμε έναν τεράστιο κρατικό μηχανισμό με περισσότερους από 1.500 φορείς, οι οποίοι, αντί να μειωθούν, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, αυξήθηκαν τόσο σε αριθμό όσο και σε επίπεδο κόστους σε ποσοστό του ΑΕΠ.

Το 2017 υπολογίζεται ότι η εφορία και τα ταμεία θα πάρουν από κάθε εργαζόμενο το εισόδημα 203 ημερών!

Έτσι, η «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» είναι – σύμφωνα με το ΚΕΦΙΜ – η πρώτη ημέρα του χρόνου κατά την οποία μπορούμε να πούμε ότι έχουμε εξοφλήσει τις φορολογικές μας υποχρεώσεις προς το κράτος και εργαζόμαστε πλέον για τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας.

Δηλαδή, η 23η Ιουλίου…