Βαρουφακειάδα: Πολύ κακό για το τίποτε…

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Του Γ. Λακόπουλου


Ο Βαρουφάκης είναι ένας αμφιλεγόμενος οικονομολόγος, ένας κακόγουστος “σόουμαν”, ηταν ένας κακός υπουργός Οικονομικών και παραμένει ένας καλός δημοσιοσχεσίτης. Ετσι κατάφερε να βρεθεί εκ νέου στο προσκήνιο- κατά σύμπτωση με την κυκλοφορία του τελευταίου ναρκισσιστικού βιβλίου του στην Ελλάδα- και απασχολεί όχι μόνο τα ΜΜΕ αλλά και σοβαρά, υποτίθεται, κόμματα.

Ο εν λόγω περφόρμερ μας ενδιαφέρει σαν επιπόλαιος, ανίκανος και επικίνδυνος διαπραγματευτής της περίοδο που κατείχε το αξίωμά ου υπουργού οικονομικών . Αυτό βαρύνει τον Αλέξη Τσίπρα που του έδωσε το πιο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο. Γι’ αυτό όμως κρίθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και το θέμα Βαρουφάκη έληξε εκεί.

Δεν λήγει γιατί η ΝΔ, πιάστηκε από μια μπαρούφα για να χαλάσει τον κόσμο, καθώς δεν έχει και πολλά θέματα να αναδείξει αυτή την περίοδο. Γι’ αυτό ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Αυτό που πρότεινε ο Βαρουφάκης ΔΕΝ ήταν παράλληλο νόμισμα. Καμία σχέση. Ήταν ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών. Δηλαδή μια εξωχρηματική διαδικασία συναλλαγής, πολύ διαδεδόμενη με τη μορφή των επιταγών, του πλαστικού χρήματος, των χρηματιστηριακών συναλλαγών κλπ. Σιγά την ιδέα. Συναλλαγές χωρίς λεφτά γίνονται κάθε στιγμή…

Απλώς ο Βαρουφάκης θα έπαιρνε βραβείο Νόμπελ, αν κατάφερνε να την υλοποιήσει στις πληρωμές του ελληνικού κράτους, που δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά με πραγματικά χρήματα πόσο μάλλον να αντίκρισμα χρημάτων Χωρίς εμπειρία, νομοθεσία, νοοτροπία και οργάνωση.

Μια σαπουνόφουσκα πέταξε, οι Συριζαίοι τότε τον κοίταζαν σαν χάνοι και οι Νεοδημοκράτες σήμερα νομίζουν ότι βρήκαν το μεγάλο σκάνδαλο για να οδηγήσουν τον Τσίπρα σιδηροδέσμιο το Εκτελεστικό Απόσπασμα. Έλεος.

Μια κοινοτυπία προσαρμοσμένη στις ανεξερεύνητες πλευρές του μυαλού του, κάτω από το ξυρισμένο κεφάλι του έριξε ο τύπος, χωρίς αξία και σημασία αφού δεν θα μπορούσε ποτέ να εφαρμόσει. Ειδικά σήμερα μάλλον πλάκα θα έπρεπε να κάνουμε, πάρα να ακούγονται απίστευτες θεωρίες για … αλλαγή νομίσματος, έξοδο από το ευρώ και εξεταστικές επιτροπές. Με τον Βαρουφάκη εμφανώς να το γλεντάει. Τόσο διαφημιστικό χρόνο που θα τον έβρισκε.

Η αντιπολίτευση της ΝΔ κάνει σήμερα, αυτό που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο. Ασχολείται με τρίχες. Καιρός, λοιπόν, να σοβαρεύουν και οι δυο πλευρές. Ο Τσίπρας να παραδεχθεί ότι χτυπάει το κεφάλι του με το κελεπούρι που ψώνισε Ότι ευχαριστεί τους Ευρωπαίους που τον έκλεισαν έξω από το Γιούρογκρουπ και κατάλαβε και ο ίδιος για ποιον φωστήρα πρόκειται και τον απέλυσε. Είναι υπεύθυνος και υπόλογος αλλά ότι έγινε, έγινε. Δεν διέπραξε ποινικό αδίκημα.

Ο Μητσοτάκης να αποσύρει τους μαθητευόμενος μάγους που ανακαλύπτουν σχέδιο εξόδου από το ευρώ και κάνουν πάσαν στον… Άδωνι να τον ωθεί ακόμη περισσότερο στη γωνία. Δεν είναι ένδειξη σοβαρής αντιπολίτευσης να πιάνεται από τα μαλλιά που δεν έχει ο Βαρουφάκης για να στριμώξει τάχα την κυβέρνηση. Ακόμη και ο μακαρίτης πατητά Μητσοτάκης θα γελάει..

Ποια εξεταστική και κουραφέξαλα. Τι ακριβώς έγινε πέρα από ανερμάτιστες συζητήσεις; Ακόμη και πρόθεση να είχε ο Τσίπρας – να βγει από το Ευρώ, όχι να πληρώνει με διατακτικές- τι έγινε; Θα δικάζουμε και τις προθέσεις τώρα; Ότι η χώρα έπαθε ζημιά από τον Βαρουφάκη την έπαθε, αλλά όχι για την ιδέα του για παράλληλου συστήματος πληρωμών- που δεν θα ήταν και άσχημα αν είμαστε σε θέση ως χώρα να το εφαρμόσουμε. Απλώς φαεινές ασκήσεις επί χάρτου ήταν. Και ότι ζημιά μια ήταν να πάθει ο Τσίπρας από τον τυφώνα Βαρουφάκη που ο ίδιος έβαλε στη ζωή μας, την έπαθε.

Εν πάση περιπτώσει, αυτά τα είχαν υπόψη τους οι πολίτες – και την πρόσληψη και τη απόλυση- όταν τον ξαναψήφιζαν το 2015 . Τι νομίζει ότι κερδίσει η αντιπολίτευση όταν τα επαναφέρει πέραν του να ευτελίζει την πολιτική; Τίποτε πιο σοβαροί δεν μπορούν να αναδείξουν. Με Βαρουφάκη και Καμμένο θα βγάλουν το καλοκαίρι;

ΥΓ. Η ιδέα Βαρουφάκη στηρίζεται σε ένα ανέκδοτο που λένε μεταξύ τους οι οικονομολόγοι. Ένας έμπορος επισκέπτεται μια πόλη και κλείνει ΄δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο πληρώνοντας εκατό δολάρια με επιταγή. Αυτή την επιταγή στέλνει ο ξενοδόχος σε έναν προμηθευτή του για ισόποση εξόφληση. Αυτός πληρώνει τον ηλεκτρολόγο, που τη δίνει στη γυναίκα του για να πληρώσει στην τοπική μπουτίκ το φόρεμα που αγοράζει. Από εκεί στέλνεται στο σούπερ μάρκετ για να τα ψώνια, και ως το βράδυ αφού έχει αλλάξει και άλλα χέρια, φτάνει στον τοπικό μηχανικό αυτοκίνητων. Ως εκείνη τη στιγή είναι όλοι πληρωμένοι.

ΥΓ. 2. Μετά έγινε κάτι που δεν είναι του παρόντος.