Γάζα: 30 επιδρομές μέσα σε μια ώρα

Από το Σάββατιο (7/10), μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η Γάζα έχει δεχτεί το αδιάκοπο σφυροκόπημα των Ισραηλινών, με εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να έχουν εκτοπιστεί, πάνω από 1.500 να έχουν σκοτωθεί ενώ ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται στο έλεος της ανθρωπιστικής κρίσης, αφού το Ισραήλ έχει αποκλείσει την πρόσβαση στα τρόφιμα, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σήμερα, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως η πόλη θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας πως η εκκένωση της πόλης πρέπει να γίνει για την ασφάλεια των αμάχων και πως θα επιτραπεί να επιστρέψουν μόνο αφού δώσει αυτός το πράσινο φως. Διεμήνυσε ακόμη στους πολίτες της Γάζας να μην πλησιάζουν το τείχος, που χωρίζει τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την ισραηλινή επικράτεια.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, μέσα σε μόνο μια ώρα πραγματοποιήθηκαν 30 αεροπορικές επιδρομές. Νωρίτερα, το Ισραήλ επικέντρωσε τους βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, όπου η Ράφα ήταν ο κύριος στόχος.

Μέχρι στιγμής, οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε τουλάχιστον 1.537, ενώ οι τραυματίες σε 6.612. Νεκροί (31) υπάρχουν και στη Δυτική Όχθη, όπως και 600 τραυματίες, ενώ στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.300 κι έχουν τραυματιστεί 3.200.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος, πως περίπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα, εντός 24 ωρών, απευθύνοντας έκκληση να ακυρωθεί η διαταγή αυτή. Ο στρατός της χώρας διεμήνυσε πως η πόλη θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες

Πάνω από 423.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν ήδη τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και υφίσταται σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Πέμπτη το βράδυ κατά 84.444 ανθρώπους και έφθασε τους 423.378, εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του την οποία δημοσιοποιεί σήμερα.