Γιάννης Πανούσης στο Α.Π: ” Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτοεγκλωβισμένος”

 Συνέντευξη στον  Νίκο Γαλάτη

getimage (2)Ο Γιάννης Πανούσης απελευθερωμένος από την πολιτική επέστρεψε στην καθημερινότητά του, που δεν είναι άλλη από το γράψιμο και τα ταξίδια, την ποίηση και τα εγκληματολογικά του μελετήματα, αφού το Πανεπιστήμιο αποτελεί παρελθόν.
 “Εγώ φεύγω από τα όνειρά σου και καλή τύχη, όπου κι αν πας” πόσταρε στο Facebook. O πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη έφυγε με ήσυχη συνείδηση από την κυβέρνηση, αλλά μάλλον δεν είπε την τελευταία του λέξη στη σχέση του με την πολιτική. Ελπίζει σε μια Αριστερά με οξυγόνο με περισσότερο φως κι ελπίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας που είναι αυτοεγκλωβισμένος σε παρωχημένα νεανικά ιδεολογήματα και όμηρος παρεϊκών συσχετισμών θα κόψει το Γόρδιο Δεσμό και θα απελευθερωθεί.
 “Φοβάμαι ότι οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να περάσει η κρίση για να «κάνουν τα ίδια». Αν έτσι έχουν τα πράγματα, συνεκτιμώντας το ασταθές διεθνές περιβάλλον,  φοβάμαι ιδιαίτερα την εθνική καταστροφή” λέει.«Δεν είμαι στην υπηρεσία κανενός. Ούτε καν του εαυτού μου». 

Η συνέντευξη δόθηκε για το ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ που επέλεξε να δώσει για προδημοσίευση τις ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ του μπορεί να δούμε σε τηλεοπτική σειρά, όπως είχε πει, αν και όπως μας είπε αποφάσισε “μη γίνει τόσο γρήγορα πάμπλουτος από τα συγγραφικά δικαιώματα”.

 “Aυτή η κυβέρνηση δεν είναι Αριστερά”

-Κύριε Πανούση έχω παρακολουθήσει την πορεία σας στην κυβέρνηση και πολλές φορές φοβήθηκα μήπως ο εγκληματολόγος σκοτώσει τον …πολιτικό! Τι απέγινε με αυτή την σύγκρουση;

-Ο εγκληματολόγος βοήθησε ιδιαίτερα τον πολιτικό όχι μόνο γιατί τον κατηύθυνε στις επιστημονικές / κοινωνικές /  θεσμικές / υπηρεσιακές του επιλογές (αφού ως γνωστόν ως Καθηγητής ερευνούσα, έγραφα και δίδασκα τα αντικείμενα που κλήθηκα να υπηρετήσω ως Υπουργός) αλλά κυρίως γιατί τον προφύλαξε  από τις Κομματικές ίντριγκες και τις προσωπικές παγίδες που του έστηναν διάφοροι κύκλοι.  Ως πολιτικός δρούσα αλλά ως εγκληματολόγος κατανοούσα και προέβλεπα (εν μέρει και «ξεκάρφωνα»). Άρα δεν υπήρξε σύγκρουση. Αλληλοσυμπλήρωση θα το χαρακτήριζα.

Βλέπω συχνά στο facebook τις αναρτήσεις σας. ΄Εχετε ποστάρει το τραγούδι του Γιώργου Νταλάρα ‘Εγώ φεύγω από τα όνειρά σου και καλή τύχη όπου κι αν πας”! Και σκέφτομαι μήπως τελικά ο Νταλάρας δεν ταιριάζει εδώ, όσο ο …Τζίμης Πανούσης. Μήπως πρέπει να αλλάξετε ρεπερτόριο;

– Το facebook  είναι ένας κοινωνικός, φιλικός, ψυχαγωγικός χώρος επικοινωνίας με γνωστούς – αγνώστους. Δεν αποτελεί έναν άμεσο ιστό άσκησης πολιτικής ή κριτικής. Άρα πολλές αναρτήσεις μπορεί να σχετίζονται με ψυχικές  καταστάσεις, άλλες απευθύνονται σε συγκεκριμένα άτομα κι άλλες «υπαινίσσονται» κάτι βαθύτερο. Πού  εντάσσεται η ανάρτηση αυτή αφήνω τη φαντασία σας να λειτουργήσει.am0

Παλιότερα με το ΠΑΣΟΚ, μετά από την ΔΗΜΑΡ και τέλος με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ποιά είναι η αποτίμηση αυτών των κομμάτων ύστερα από την εμπειρία σας σε θέσεις εξουσίας. Έχετε κάνει και σεις κάποια λάθη κι έχετε μετανιώσει για κάποια πράγματα;
– Στο ΠΑΣΟΚ ήμουν απλώς στον Τομέα Παιδείας, ουδέποτε απέκτησα οργανωτική ή άλλη κομματική ιδιότητα. Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν εντάχθηκα ποτέ. Η ΔΗΜΑΡ είναι το μόνο κόμμα όπου εντάχθηκα, εξελέγην σε κεντρικά όργανα (Ε.Ε., Κ.Ε.) και υπηρέτησα ως βουλευτής. Δεν έχω μετανοιώσει για τις πολιτικές μου επιλογές. Αντίθετα έχω πολλές φορές επιφυλάξεις για τον τρόπο που λειτουργούν στα (σοσιαλιστική / αριστερά) κόμματα οι ηγεσίες, για τις σκοπιμότητες που πνίγουν ηθική και νομιμότητα, για τις προσωποκεντρικές αυλές εξουσίας κλπ. Δεν (κατα) κρίνω ούτε τις περιόδους της ζωής μου ούτε τους ανθρώπους που με πρόδωσαν. Αυτά  ανήκουν στον ιστορικό του μέλλοντος.

«Δεν είμαι στην υπηρεσία κανενός. Ούτε καν του εαυτού μου!”

– Κύριε Πανούση, για σας όπως φαίνεται, ένας κύκλος έκλεισε. Ποιός θα είναι ο επόμενος; Tι πρόκειται να κάνετε στο άμεσο μέλλον;

 -Έχω ήδη επιστρέψει στις παλαιότερες (προ του 2012) απασχολήσεις μου. Γράφω ποίηση και (αστυνομική) λογοτεχνία, ταξιδεύω και  συμμετέχω σε επιστημονικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, συγγράφω εγκληματολογικά μελετήματα. Λίγα τα βρίσκετε; «Περί μέλλοντος και αβεβαίου» δεν συζητώ. Άλλωστε όπως έχω γράψει: «Δεν είμαι στην υπηρεσία κανενός. Ούτε καν του εαυτού μου».

– Πως αξιολογείτε σήμερα- έξω από την κυβέρνηση- την πορεία της;

 – Αυτή η Κυβέρνηση δεν είναι Αριστερά.  Αιωρείται ανάμεσα σε ρητορική της ρήξης και σε πρακτική της ενσωμάτωσης. Δεν υπονοώ ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί με αριστερή κουλτούρα (ίσως και συνείδηση). Όμως ως Υπουργοί ή βουλευτές λειτουργούν με τα ίδια μέτρα, σταθμά και κίνητρα με τους προηγούμενους. Ελπίζω να τελειώσει αυτή η φάση γιατί διαφορετικά η Αριστερά θα έχει αυτο – διαψευσθεί.58a5804308a01363586704ccb9401228_L panoysis. gr
Tι πρόκειται να γίνει τελικά με τις “Αστυνομικές Ιστορίες” που δημοσιεύσατε εδώ στο ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ;
-Επειδή προβλέψανε μερικοί καλοθελητές δημοσιογράφοι (ο Θεός να τους κάνει γιατί μάλλον «έμμισθους λεγεωνάριους»  θα τους χαρακτήριζα) ότι όλη η υπόθεση που εκκρεμεί στη δικαιοσύνη ήταν promotion του βιβλίου μου με αστυνομικές ιστορίες αποφάσισα να μη γίνω τόσο γρήγορα πάμπλουτος από συγγραφικά δικαιώματα. Τους συνιστώ όμως να διαβάζουν  τα αστυνομικά μου διηγήματα γιατί σίγουρα κάπου θα αναγνωρίσουν την πολτική τους καρικατούρα. Ευχαριστώ για τη δημοσίευση στο ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ γιατί έτσι δημοσιοποήθηκε το έργο μου σε ανθρώπους που δεν θα είχαν άλλη δυνατότητα. Περιμένω σχόλια.

“Ο Τσίπρας να απελευθερωθεί από τον εαυτό του”!

 –Eχετε μιλήσει συχνά για την “αδιαπραγμάτευτη” Αριστερά, τις αστακομακαρανόδες της κι έχετε συγκρουστεί με την κομματική Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιό είναι το μέλλον της ελληνικής Αριστεράς;
 – Θέλω να ελπίζω ότι η Αριστερά θα έχει το μέλλον που οι αριστεροί πολίτες και όχι οι κομματικοί μηχανισμοί θα της επιφυλάξουν. Αριστερά με ηθικό  οξυγόνο, διαφάνεια, προσωπική ευθύνη.  Αριστερά που δε φτιάχνει  δικό της «στρατό», «ιερατείο», «αυλή».  Αριστερά που ενώνει και δεν διχάζει. Και κυρίως: Αριστερά που δεν ψεύδεται και δεν συκοφαντεί. Φως, περισσότερο φως, στα Άδυτα της Κυβερνώσας Αριστεράς.

– Πως αξιολογείτε προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα;

 -Δεν είχα ποτέ προσωπική ή πολιτική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα. Με εμπιστεύθηκε και θέλω να πιστεύω ότι στάθηκα πλάϊ του με ειλικρίνεια και συνέπεια. Διαισθάνομαι πάντως ότι είναι αυτοεγκλωβισμένος σε παρωχημένα νεανικά ιδεολογήματα και όμηρος παρεϊκών συσχετισμών (όχι πάντοτε πολιτικού χαρακτήρα). Στο χέρι του είναι να απελευθερωθεί από τον εαυτό του και τους γύρω του. Ο γόρδιος δεσμός περιμένει το ξίφος του.
-Που πάμε ως χώρα και τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουμε τώρα;  Πως και πότε μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση;

-Δεν κάνω προβλέψεις ή προφητείες. Δεν γνωρίζω όλα τα στοιχεία της κρίσης.  Η κρίση προυπήρχε (αξιακή, κοινωνική) πριν καταστεί οικονομική και πολιτική. Φοβάμαι ότι οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να περάσει η κρίση για να «κάνουν τα ίδια». Αν έτσι έχουν τα πράγματα, συνεκτιμώντας το ασταθές διεθνές περιβάλλον,  φοβάμαι ιδιαίτερα την εθνική καταστροφή.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ξυπνάει νωρίς, ακούει λαϊκά panoysis.grκαι πάει γυμναστήριο. Παλιά έπαιζε και ποδόσφαιροΟ Γιάννης Πανούσης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Αυγούστου του 1949. Βαπτίστηκε στην εκκλησία του Αϊ-Γιάννη στο Λουτράκι. Έλκει καταγωγή από την Αρκαδία (από τον πατέρα του Απόστολο Πανούση, δικηγόρο) και από την Κόρινθο (από τη μητέρα του η οποία ήταν γόνος πολιτικής οικογένειας, των Ηλιοπουλαίων).

Τα πρώτα γράμματα τα μαθαίνει στο Δημοτικό Σχολείο Κολωνού. “Κολωνός σημαίνει κόσμος που ζει στους δρόμους, φτωχολογιά που μαθαίνει ποδόσφαιρο στην αλάνα και που καταλαβαίνεις τις ανθρώπινες σχέσεις».

bio2Φοιτά στην Λεόντιο Σχολή. Γαλλικό σχολείο.  Πολύ καλός μαθητής, χρονική περίοδος ’61-’67, μέσα στα περίεργα χρόνια.  Οικογένεια Αριστερή.. Εξορία. “Ήμουν πολύ καλός μαθητής με μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο”Δεν μου έδιναν ποτέ τη σημαία ως αριστερό και προσπαθούσαν να με αποβάλλουν, αλλά δεν γινόταν αφού η διαφορά από τον δεύτερο ήταν μεγάλη. 19,5 ο Γιάννης, 17,8 ο δεύτερος, τι θα παρουσίαζαν; Ήταν θέμα εικόνας. Έτσι επιβίωσα».

Πετυχαίνει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά αγαπούσε τη Φιλολογία. Όμως ο πατέρας του, δικηγόρος, τον προόριζε για διάδοχό του.«Τα κλαμπ του Λουτρακίου έχουν βογκήξει από εμένα όπως επίσης και οι ταβέρνες, τα κέντρα… συνδύαζα τα πάντα. Τρεις μήνες τα έκανα λίμπα, τρεις μήνες διάβαζα ασταμάτητα. Πήγα στη Νομική Σχολή την οποία δεν αγάπησα. Τελειώνω όμως και πηγαίνω για δεύτερο πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες με μεγαλύτερο κέφι. Ακόμα δεν είχα βρει τι θα έκανα”.panoysi. gr

Γίνεται δεκτός στη Νομική Σχολή Θράκης. Η Κομοτηνή ήταν άγνωστη πόλη μέχρι τότε για τον ίδιο. «Όταν ανέβηκα στην Κομοτηνή, τρόμαξα. Έπαθα έναν πανικό βλέποντας μιναρέδες και φερετζέδες. Παίρνω ένα τηλέφωνο και λέω εγώ δεν κάθομαι το βράδυ, φεύγω. Τελικά έμεινα 19 χρόνια. Δεν ήθελα να φύγω. Όταν έφυγα, στον αποχαιρετιστήριο λόγο μου, είπα, εγώ απλώς ξενιτεύομαι από την Θράκη

Ως καθηγητής Νομικής ανέβηκε όλες τις πανεπιστημιακές βαθμίδες. Διετέλεσε Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Αντιπρύτανης τρεις θητείες και Πρύτανης από το 1994 έως το 1997.

img_023«Έχω την αίσθηση ότι γενικά στη ζωή μου με αγαπάνε από Νωματάρχη και κάτω, δηλαδή ο απλός κόσμος. Δεν με αγαπάει κανείς από Νωματάρχη και πάνω. Διακομματικά, διαπολιτικά, δηλαδή με την εξουσία δεν έχω καλές σχέσεις, όποια και αν είναι.

 Είναι δική μου επιλογή ως ιδεολογία, ως τρόπος ζωής, εγώ δεν τα πάω καλά με την εξουσία. Θέλω να είμαι κριτικός, δεν θέλω να είμαι ουρά της εξουσίας.» θα πει στην Λίνα Μουζάκη σε μια συνέντευξη για το περιοδικό “Μαζί”.

ΠΑΝΟΥΣΗΣ 2Παρότι είναι επηρεασμένος από τις ιδέες του ΚΚΕ Εσωτερικού βρέθηκε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. «Από το 1978 έως το 1983 ήμουν ΠΑΣΟΚ, ό,τι και αν αυτό σημαίνει. Είμαι ένας από αυτούς που έγραψαν το νόμο για τα Πανεπιστήμια, τον οποίο ακόμα δεν μπορούν να γκρεμίσουν όσο και να προσπαθούν.

Το 1983 αρχίζω να καταλαβαίνω τι γίνεται και παίρνω μια απόσταση από τους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ. Δεν έπαψα να έχω φίλους όμως. Το 1988-1989, με το σκάνδαλο Κοσκωτά, κάνω επίσημη δήλωση ότι αποχωρώ.

 Η οριστική απομάκρυνση από το χώρο του ΠΑΣΟΚ έγινε το 2001-2002 όταν είπα ότι δεν θέλω να έχω καμία σχέση. Έχω μόνο διαπροσωπικές σχέσεις, είμαι τελείως ανεξάρτητος κομματικά».img_029

Βρέθηκε στην κυβέρνηση από επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και στο μάτι του κυκλώνα. Δηλώνει  …αμετανόητος κι ελπίζει σε μια Αριστερά που δεν θα ψεύδεται χωρίς αυλές, στρατούς και ιερατεία.

“Είμαι παρών αλλά όχι για όλους και για όλα”.