Γιάννης Ραγκούσης: Τόνοι

Του Γ. Λακόπουλου

Υστερόγραφο από την τριήμερη συζήτηση της πρότασης μορφή στη Βουλή: το  σχήμα των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δούλεψε.

Αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  ήταν ο «λόρδος» της κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση και την έσφαζε με το βαμβάκι,  ο  Γιάννης Ραγκούσης  διαμόρφωνε την προκεχωρημένη ζώνη επίθεσης, κρατώντας τους τόνους στο κατάλληλο για την περίσταση αντιπολιτευτικό  ύφος και ύψος.

Παρεμβαίνοντας στην αίθουσα αδιάλειπτα είχε κάθε στιγμή εικόνα για τις κυβερνητικές «τρύπες». Και πάτησε εκεί που έπρεπε. 

Πρωτοκλασάτοι υπουργοί όπως ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο Ν. Δένδιας και ο Ν. Παναγιωτόπουλος δεν χάρηκαν που τον βρήκαν μπροστά και ο ένας άρχισε να «κουτουλάει» με τον άλλον. 

Ο Ραγκούσης έχει συναίσθηση πως το μεγάλο παιχνίδι για το κόμμα του θα παιχτεί στη Βουλή. Στα ΜΜΕ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σφαγμένος, λαϊκές κινητοποιήσεις δεν είναι δυνατόν να οργανωθούν, δεν μένει παρά ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Όπως ξέρουμε από το παρελθόν η μετωπική σύγκρουση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση είναι δίκοπο μαχαίρι.  Αν χάσεις τον τόνο  με υπερβολές, χάνεσαι. Είναι πόλεμος και όπως έλεγε ο στρατηγός  Πάτον: “Ο σκοπός  του πολέμου δεν είναι να πεθάνεις για την πατρίδα σου, αλλά να κάνει τους άλλους να πεθάνουν για τη δική τους».

Ο πρώην υπουργός, έχοντας την εμπειρία μεγάλου κόμματος ως προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε αυτό που συχνά λείπει από την σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση: την κουλτούρα μεγάλου κόμματος.

Αξιοποίησε τον Κανονισμό, κράτησε ανοιχτές τις κεραίες συντονισμού με την ελάσσονα αντιπολίτευση-, αναφερόμενος συχνά του ομιλητές της -και λειτούργησε ως επικεφαλής ευρύτερου αντικυβερνητικού μετώπου.

Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, ίσως για πρώτη φορά από τότε επέστρεψε στην αντιπολίτευση, κυρίαρχος του κοινοβουλευτικού παιχνιδιού.  ΄

Η κυβέρνηση -και όχι μόνο ο υπουργός που δέχθηκε τη μομφή -έπρεπε να φύγει με μώλωπες από την συζήτηση. Αυτό κάποιος έπρεπε να το οργανώσει.  Ευθύβολος στην άσκηση των προνομίων που του δίνει η ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ο Ραγκούσης κράτησε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σε διαρκή ένταση, αλλά μέσα στην κοινοβουλευτική τάξη. 

Έτσι αναδείχθηκε ότι το μυστικό ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη Βουλή. Είναι το μόνο πεδίο στο οποίο το κυρίαρχο μιντιακό σύστημα δεν μπορεί να αλλοιώσει την απήχηση  του λόγου του.

Μπορεί τα κυβερνητικά ΜΜΕ να μινιμάρισαν και σ’ αυτή την περίπτωση την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν βρήκαν κάτι που θα αραίωνε το μείγμα αποτελεσματικότητας της κριτικής της.

Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έφυγε από τη Βουλή με ένα σωρό πόντους. Ο Μητσοτάκης μπήκε στο κάδρο και ήταν να τον κλαίνε οι ρέγκες. Η κυβερνητική προσπάθεια να περάσει κάτω από τα ραντάρ της κοινωνίας  ένα εκτρωματικό νομοθέτημα κατέρρευσε.  Η μείζων αντιπολίτευση έδειξε πως είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει…