Γιάννης Σγουρός: Επιστροφή

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η νίκη του επί του κυβερνητικού υποψήφιου, ως πράξη επιστροφής της Δημοκρατικής παράταξης στον πυρήνα της Αυτοδιοίκησης, θα χαλάσει το πάρτι του Μητσοτάκη.

Από εδώ το έφεραν, από εκεί το πήγαν, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ πάλι έκαναν μάγκα τον Μητσοτάκη στην Αυτοδιοίκηση.

Αποφεύγοντας να αθροίσουν τις δυνάμεις τους – οι μεν από αδυναμία, οι δε από κουτοπονηριά- προσφέρουν στον Μητσοτάκη επιβεβαίωση της επικυριαρχίας του στην Αυτοδιοίκηση.

Στην Αττική, στη Μακεδονία, στο Αιγαίο, στην πνιγμένη Θεσσαλία και αλλού, η κυβερνητική παράταξη, βγάζει γλώσσα στις τυπικές κοινωνίες.

Επιδιώκει να επιβάλει εκ νέου αποτυχόντες δημάρχους και περιφερειάρχες.

Το παιχνίδι τείνει να θεωρηθεί σικέ σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς υπάρχουν ΟΤΑ στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καν υποψήφιο και το ΠΑΣΟΚ κατεβάζει επαγγελματίες loosers.

Η πολιτική επιστήμη θα χρειαστεί να λύσει ένα ιδιότυπο γρίφο: γιατί η πιο συγκεντρωτική κυβέρνηση, επιβάλλεται σε θεσμούς πρωτογενούς λαϊκής κυριαρχίας και αποκέντρωσης;

Η ιστορία θα χρειαστεί να ερευνήσει: γιατί ένα κόμμα με χαώδεις αποστάσεις από την έννοια της αυτοδιοικητικής λειτουργίας, έφτασε να γίνει το μεγάλο αφεντικό στους Δήμους και τις Περιφέρειες;

«Πάμε για 13 στους 13», κόμπαζε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τους Περιφερειάρχες. Χωρίς να κρύβει το σκοπό του: «θέλουμε να είναι δικοί μας για να κάνουν την πολιτική μας».

Όχι μόνο την πολιτική τους, αλλά και το κουμάντο στο ταμείο, καθ΄ υπόδειξή τους.

Σ’ αυτό το σκηνικό το πολιτικό ενδιαφέρον μετατοπίζεται σε δυο αναμετρήσεις, που έχουν και συμβολικό βάρος, στην βασική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Δεξιά και τις προοδευτικές δυνάμεις..

Στην πρωτεύουσα, ο δήμαρχος έπαιζε με τα playmobil του στον κεντρικό δρόμο της, αλλά διεκδικεί την επανεκλογή του με σπόνσορες την Κουμουνδούρου και τη Χαρ. Τρικούπη – που δεν θέλησαν να αναζητήσουν κοινό υποψήφιο.

Κυρίως όμως στην περιφέρεια Αττικής- όχι μόνο για λόγους πληθυσμιακού όγκου, αλλά και πολιτικών μηνυμάτων που θα εκπέμψει η εκπόρθηση της Δεξιάς.

Οσοι οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην ήττα του 2019, τώρα επέβαλαν ως κομματικό υποψήφιο τον – παλαιό «Ρηγά» – δήμαρχο Ρέντη, παραβλέποντας ότι περιφέρεια Αττικής δεν είναι μόνο ο Πειραιάς.

Ετσι η ανάκτηση της Περιφέρειας από τη Δημοκρατική παράταξη, επαφίεται στον πρώτο κάτοχο του αξιώματος: τον Γιάννη Σγουρό.

Ο πρώτος εκλεγμένος Περιφερειάρχης, διεκδικεί με αξιώσεις την ακύρωση της επένδυσης του Μητσοτάκη, στο πρόσωπο του Νίκου Χαρδαλιά- που είναι περισσότερο υποψήφιος της «οικογένειας», παρά της ΝΔ.

Καθώς οι μετρήσεις δείχνουν ότι περνάει στο δεύτερο γύρο, μπορεί να λογαριαστεί εύκολα, με έναν αντίπαλο που γνωρίζει από τότε που περισυνέλλεξε στο ψηφοδέλτιο του.

Ο Σγουρός προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά υπολογίζει στην επιρροή του στην ευρύτερη παράταξη .

Η νίκη του επί του κυβερνητικού υποψήφιου, ως πράξη επιστροφής της Δημοκρατικής παράταξης στον πυρήνα της Αυτοδιοίκησης, θα χαλάσει το πάρτι του Μητσοτάκη.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR