Γιάννης Σγουρός: Ευκαιρία

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η υποψηφιότητά του συνιστά την πρώτη- και ίσως μόνη- ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να επιστρέψουν στην παλαιά σύμπραξη στο χώρο της Αυτοδιοίκησης – που απέδωσε για δεκαετίες σπουδαίο έργο, από σπουδαίους τοπικούς άρχοντες.

Στην πινακοθήκη της Τοπικής Αυτοδιοίκηση, με τους ανθρώπους που ταυτίσθηκαν μαζί της, υπάρχει το όνομα του Γιάννη Σγουρού.

Πραγματικός αυτοδιοικητικός. Με την έννοια ότι δεν μπήκε στο χώρο από το κομματικό ασανσέρ, ούτε την έκανε εφαλτήριο για να μεταπηδήσει στη Βουλή.

Παρά τη σχέση του με το ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρξε «στρατολόγηση» για αναμέτρηση μιας χρήσης με τον απέναντι κομματικό μηχανισμό.

Το είχε. Βρέθηκε στην Αυτοδιοίκηση σαν να γύρισε από την άλλη όψη του το ίδιο νόμισμα.

Στη μια υπάρχει η σταδιοδρομία του στον αθλητισμό: μπασκετμπολίστας – Έσπερος Θεσσαλονίκης και Μίλωνας Νέα Σμύρνης- και αργότερα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, που ανέδειξε το Πύρρο Δήμα και τους άλλους ολυμπιονίκες.

Στην άλλη η εκλογή στη Νομαρχία Αθηνών, που τον ανέδειξε πρώτο αιρετό περιφερειάρχη Αττικής και κυρίως τον καθιέρωσε ως πρόσωπο του αυτοδιοικητικού χώρου που αντέχει στο χρόνο.

Όταν το κόμμα του απαξιώθηκε στην κοινωνία,από τα λάθη των επικεφαλής του, ο Σγουρός αποδείχθηκε σαν τη διαφήμιση της μπαταρίας Duracell, που συνεχίζει να δίνει ενέργεια, όταν οι άλλες εκπνέουν.

Το 2019, με την πολυδιαφημισμένη υποψηφιότητα Πατούλη απέναντι, πήρε 18% – μόλις δυο μονάδες κάτω από την επίδοση της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ.

Με υποθέσεις δεν γράφεται η Ιστορία. Αλλά οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι αν ο Τσίπρας είχε ποντάρει τότε στην υποψηφιότητα Σγουρού- αντί για την «καμένη» υποψηφιότητα της Δούρου- οι πολιτικές εξελίξεις ίσως έπαιρναν διαφορετική τροχιά.

Η ήττα της ΝΔ στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, δεν θα τον υποχρέωνε να σπεύσει σε πρόωρες εκλογές- με εμφανές μειονέκτημα στην περιφέρεια με το 35% του εκλογικού σώματος.
Με αυτοπεποίθηση ο Σγουρός κατεβάζει πάλι στο τερέν την ομάδα με τη οποία άσκησε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διοίκηση Πατούλη.

Η υποψηφιότητά του συνιστά την πρώτη- και ίσως μόνη- ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να επιστρέψουν στην παλαιά σύμπραξη στο χώρο της Αυτοδιοίκησης – που απέδωσε για δεκαετίες σπουδαίο έργο, από σπουδαίους τοπικούς άρχοντες.

Όπως συμβαίνει πάντα στην πολιτική, η πρωτοβουλία ανήκει στον πιο ισχυρό.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR