Διπλή ήττα για την Αριστερά της μελαγχολίας;

Toυ Τάσου Παππά

Σε δύο χώρες είχαμε προχτές εκλογές. Στη Γαλλία βουλευτικές, στην Κολομβία προεδρικές. Στην Κολομβία η ενωμένη Αριστερά νίκησε και για πρώτη φορά στην Ιστορία της θα έχει αριστερό πρόεδρο. Στη Γαλλία η Αριστερά κατάφερε ενώνοντας τις δυνάμεις της την τελευταία στιγμή να επανέλθει στο προσκήνιο.

Δεν τερμάτισε πρώτη, αλλά έκοψε τη φόρα στον πρόεδρο Μακρόν και τώρα αυτός πρέπει να βρει συμμάχους για να προωθήσει την πολιτική του η οποία συνάντησε πολλές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του. Και στις δύο χώρες η Ακρα Δεξιά είναι κυρίαρχη στην περιοχή της συντηρητικής παράταξης, τα κλασικά κόμματα της οποίας καταποντίστηκαν.

Προσφέρονται οι δυο χώρες για συγκρίσεις; Με πολλές αφαιρέσεις, καθότι πρόκειται για χώρες με διαφορετικές παραδόσεις. Προσφέρονται τα αποτελέσματα των εκλογών τους για παραδείγματα που θα εμπνεύσουν τις προοδευτικές δυνάμεις σε άλλες περιοχές του πλανήτη; Ενδεχομένως.

Τα κόμματα της Δεξιάς και στη Γαλλία και στην Κολομβία, θεωρώντας ότι ο βασικός αντίπαλός τους είναι η Αριστερά και προπαγανδίζοντας με όλα τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους ότι αυτή αποτελεί τον βασικό κίνδυνο για την πολιτική σταθερότητα, δεν δίστασαν να υιοθετήσουν πλευρές της ατζέντας της Ακρας Δεξιάς, με την ελπίδα ότι θα πετύχουν να διεισδύσουν στο ακροατήριό της.

Η στρατηγική αυτή απέδωσε για μερικά χρόνια, αλλά τα προχθεσινά αποτελέσματα στις κάλπες έδειξαν ότι ηττήθηκε. Στη Γαλλία οι νεογκολικοί έπεσαν πολύ χαμηλά και στην Κολομβία ο επίσημος υποψήφιος της Δεξιάς έμεινε εκτός δεύτερου γύρου. Η ακροδεξιά πολιτική ευνοεί σε βάθος χρόνου τους αυθεντικούς εκφραστές της, όχι τους αντιγραφείς.

Και για την Αριστερά όμως βγαίνουν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα. Ο νικητής των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία, Γουστάβο Πέτρο, πρώην αντάρτης, συσπείρωσε τις συνιστώσες της Αριστεράς, έδωσε τη μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες, ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και τώρα καλείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για βαθιά κοινωνική και οικονομική αλλαγή, ισχυρότερο κράτος, περισσότερους φόρους για τους πλουσιότερους, γρηγορότερη ενεργειακή μετάβαση.

Οι εκλογές στην Κολομβία σήμαναν βαριά ήττα για τις συντηρητικές και φιλελεύθερες ελίτ που ήταν στην εξουσία εδώ και δύο αιώνες στην τέταρτη ισχυρότερη οικονομική δύναμη στη Λατινική Αμερική, ενώ οι κάλπες στήθηκαν με φόντο τη βαθιά κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα. Ωστόσο ο αντίπαλος είναι ισχυρός, έχει παντού άκρες, έχασε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο και δεν πρόκειται να συνθηκολογήσει. Οπότε το έργο του νέου προέδρου της Κολομβίας είναι πολύ δύσκολο. Εγινε όμως μια καλή αρχή.

Στη Γαλλία η Αριστερά κατέβηκε πολυδιασπασμένη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και ο Μελανσόν, παρά το υψηλό ποσοστό που απέσπασε, δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο για λίγο. Αυτή η «τραυματισμένη νίκη» τον υποχρέωσε να κάνει ανοίγματα στα άλλα κόμματα της Αριστεράς. Οι συζητήσεις δεν κράτησαν πολύ, οι διαφορές παραμερίστηκαν (δεν εξαφανίστηκαν), επιτεύχθηκε συμφωνία, αλλά ήρθε με καθυστέρηση.

Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι έγινε όπως όπως για εκλογικούς λόγους και γι’ αυτό δεν απέδωσε όσα προσδοκούσαν τα κόμματα που συνασπίστηκαν. Η αποχή, την οποία ο Μελανσόν προσπάθησε με συνεχείς εκκλήσεις να περιορίσει γιατί, όπως σωστά είχε εκτιμήσει, αυτόν θα έπληττε, χτύπησε ξανά υψηλά νούμερα και παραμένει μακράν το πρώτο κόμμα στη Γαλλία. Πολλοί αριστεροί ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι για διάφορους λόγους και δεν πήγαν στις κάλπες.

Εβγαλε πάντως ο Μελανσόν την Αριστερά από το τέλμα στο οποίο είχε βυθιστεί τα τελευταία χρόνια. Θα υπάρξει συνέχεια ή πρόκειται για ένα πυροτέχνημα; Θα λειτουργήσει ο κανόνας που θέλει την Αριστερά διασπασμένη ή θα έχουμε την εξαίρεση; Θα πάμε από την Αριστερά της μελαγχολίας, που έχει συνηθίσει να ζει σε περιβάλλον ήττας, στην Αριστερά της αισιοδοξίας, που πιστεύει ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός; Θα φανεί.

Ανάγωγα

Εκείνη την ευρωπαϊκή οδηγία για τους προστατευόμενους μάρτυρες πότε θα την φέρει η ελληνική κυβέρνηση; Το έχει υποσχεθεί πολλές φορές μέχρι τώρα. Ακόμη αντιστέκονται οι Βορίδης, Πλεύρης, Γεωργιάδης; Αυτοί κάνουν κουμάντο; Αδιευκρίνιστες καταστάσεις!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ