Για τον Μητσοτάκη είναι απλώς Δευτέρα

Toυ Θανάση Καρτερού

Στην Πορτογαλία η αστυνομία περνάει βραχιολάκια ακόμα και στον πανίσχυρο προσωπάρχη του πρωθυπουργού. Κάνουν, με λίγα λόγια, τη δουλειά που πρέπει να κάνουν

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Κόστα παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε ένα σκάνδαλο που εμπλέκει στελέχη της κυβέρνησής του, δηλώνοντας ότι «τα καθήκοντα του πρωθυπουργού είναι ασύμβατα με οποιαδήποτε υποψία που θα βαραίνει την ακεραιότητά μου». Αν υπάρχουν υποψίες, πρόσθεσε, «τότε οι δικαστικές Αρχές είναι ελεύθερες να τις εξετάσουν… Δεν είμαι υπεράνω του νόμου». Και την περασμένη Τρίτη έγιναν πάνω από 40 έφοδοι σε διάφορα κυβερνητικά κτήρια, ανάμεσά τους στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, στο γραφείο του προσωπάρχη του -του Πορτογάλου Δημητριάδη, δηλαδή- και σε δύο υπουργεία.

Αυτά στην Πορτογαλία. Που έζησε για δεκαετίες σε δικτατορία, βάναυση κατάργηση, δηλαδή, του Κράτους Δικαίου, υποταγή της Δικαιοσύνης στον δικτάτορα, διώξεις και φυλακίσεις. Και μοιάζει πολύ με την Ελλάδα από κάθε άποψη. Εκεί, λοιπόν, η αστυνομία τολμά έφοδο ακόμα και στο Μαξίμου, με εντολή του εισαγγελέα. Κάνει φύλλο και φτερό υπουργεία και πρωθυπουργικές κατοικίες. Περνάει βραχιολάκια ακόμα και στον πανίσχυρο προσωπάρχη του πρωθυπουργού. Κάνουν, με λίγα λόγια, τη δουλειά που πρέπει να κάνουν νόμοι κι αστυνόμοι. Και δεν διστάζουν να ερευνούν ακόμα και τα άδυτα των αδύτων της εκτελεστικής εξουσίας.

Στην Ελλάδα όμως, ακόμα και μπροστά σε ένα σκάνδαλο που κέντρο του ήταν το πρωθυπουργικό γραφείο, για τον Μητσοτάκη είναι απλώς Δευτέρα. Ενάμιση χρόνο μετά την αποκάλυψη της φωλιάς των κοριών, αυτό που εκτυλίσσεται είναι η κωμωδία της συγκάλυψης. Ασύμβατα τα καθήκοντα του πρωθυπουργού με οποιαδήποτε υποψία; Θα γελούν στο Μαξίμου όταν το διαβάζουν. Οι δικαστικές Αρχές είναι ελεύθερες να κάνουν τη δουλειά τους; Θα σαρκάζουν ο Ντογιάκος, ο Μπαρδάκης και οι λοιποί προστάτες του νόμου με τη δήλωση αυτή. Αυτοί είναι απασχολημένοι με τον Βαξεβάνη, τον Τριάντη, τον Ράμμο, τα μέλη της ΑΔΑΕ. Όχι με τους αυτουργούς του Predator.

Και λιμνάζει η έρευνα. Ούτε ένας δεν έχει κατηγορηθεί. Αλλά κατηγορούνται οι αδιάφθοροι. Και βγάζουν γλώσσα οι διεφθαρμένοι. Και επαίρεται για το Κράτος Δικαίου ο ηθικός αυτουργός του σκανδάλου και της συγκάλυψης. Και το βουλώνουν ακόμα και εισαγγελείς και στρατηγοί με πλάκα τα γαλόνια που ήταν στόχοι των κοριών. Και διακηρύσσουν με λόγια και έργα το δαντικό τους σκότος: Την πάσα ελπίδα αφήστε όσοι περνάτε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ