Γιώργος Γεραπετρίτης: Όργουελ!

Του Γ. Λακόπουλου

Τι ξέρει ένας ακαδημαϊκός στον πυρήνα του μεγάρου Μαξίμου και του φεύγουν κουβέντες για την συμπεριφορά των ανθρώπων με μοντέλα που παραπέμπουν σε κεντρικό έλεγχο και χειραγώγηση;

Όταν υπάρχει φωτιά θα δεις και τον καπνό της. Αυτή τη φορά ήταν ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που έδειξε ότι πίσω από την πανδημία κάτι σιγοκαίει.

Για την ακρίβεια ήταν κάτι που του ξέφυγε στη ρύμη του λόγου του στην πιο φιλόξενη, για την κυβέρνηση, ραδιοφωνική συχνότητα.

«Το γραπτό μήνυμα και το πέρας της κυκλοφορίας κάποια ώρα το βράδυ, έχουν υψηλό συμβολισμό και παιδαγωγική λειτουργία».

Τι στο διάολο «συμβολισμό» μπορεί να βρίσκει κάποιος όταν πρέπει να τροφοδοτείς κάποιον αλγόριθμο κάθε φορά που ξεμυτίζεις από το σπίτι σου;

Ποια «παιδαγωγική λειτουργία» έχει να φοβάσαι ότι τα βράδια, αν κυκλοφορείς μετά από μια ώρα, κινδυνεύεις να πέσεις σε περίπολο;

Δεν βγάζει νόημα, ειδικά αν το λέει ένας πανεπιστημιακός. Εκτός αν ξέρει τι λέει.

Ξέρει; Αν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε αυτός σίγουρα είναι ο Γεραπετρίτης.

Τι πράγμα; Την απάντηση σε αυτό που ρωτούσε πριν από λίγο καιρό το περιοδικό «Der Spiegel»: «Τι ζητούσε η εταιρεία Palantir στην Ελλάδα;».

Είναι η αμφιλεγόμενη αμερικανική εταιρεία διαχείρισης δεδομένων. 

Κανείς δεν κατάλαβε πως βρέθηκε στην Ελλάδα για «κάποιους μήνες το 2020». Όταν έγινε γνωστό κανείς δεν κατάλαβε πως έφυγε.

Όσοι ρώτησαν πήραν την απάντηση ότι «το λογισμικό της εταιρείας θα βοηθούσε να καταγραφεί η εξάπλωση του ιού και να εντοπισθούν ελλείψεις σε νοσοκομεία…».

Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι μεγαλύτερο ψέμα δεν θα μπορούσε να υπάρχει.

Το «Spiegel» ερεύνησε τις περιπτώσεις της Ολλανδίας και της Ελλάδας και διαπίστωσε ότι η Αθήνα και η αμερικανική εταιρεία συμφώνησαν «εν κρυπτώ σχετικά με τους τρόπους συνεργασίας».

Για τη σύμβαση δεν έγινε διαγωνισμός και δεν εφαρμόσθηκε ο νόμος περί προστασίας δεδομένων.

Όταν το θέμα ήλθε στη Βουλή η εταιρία τα μάζεψε κι έφυγε αφήνοντας πίσω απορίες για τις «σκιώδεις» – κατά το χαρακτηρισμό του περιοδικού- δραστηριότητές της. Και την κακή της φήμη.

Σε αυτή συμπεριλαμβάνεται η συνεργασία της με την CIA και άλλες δυτικές μυστικές υπηρεσίες και την υποψία για πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα.

Από όσα ψέλλισαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι το λογισμικό που διέθεσε η εταιρεία αποσκοπούσε μόνο στο να παρέχει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη γενική εικόνα της πανδημίας.

«Ανώνυμα, στατιστικά και δημογραφικά δεδομένα», είπε ο υπουργός Πιερρακάκης, όταν τον περασμένο Ιανουάριο η εταιρία έφυγε νύχτα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μίλησε για «σκοτεινή συνεργασία με μια εταιρεία που έχει κατηγορηθεί διεθνώς για αθέμιτες πρακτικές».

Σ αυτές συγκαταλέγονται η παραβίαση προσωπικών δεδομένων, όπως η σύνδεσή της με την εταιρεία Cambridge Analytica, που απέκτησε πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων χρηστών του Facebook και η συνεργασία της με την προεδρία Τραμπ.

Όλα αυτά θα ήταν παρελθόν, αν ο πιο ενημερωμένος υπουργός του συστήματος Μητσοτάκη δεν μιλούσε για «συμβολισμούς» και «παιδαγωγικές» με οργουελικούς κώδικες .

Τι ξέρει ένας ακαδημαϊκός στον πυρήνα του μεγάρου Μαξίμου και του φεύγουν κουβέντες για την συμπεριφορά των ανθρώπων με μοντέλα που παραπέμπουν σε κεντρικό έλεγχο και χειραγώγηση;

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR