Γιώργος Παπανδρέου: Ναυάγιο

Toυ Γ. Λακόπουλου

Για τους πολίτες που συνδέθηκαν με το ΠΑΣΟΚ, η αυτό-αγιογράφησή του στον ΑΝΤ1, ήταν αξιοθρήνητο θέαμα ενός απελπισμένου αποσυνάγωγου.

Ναυάγιο, υποκρισίας, παραπλάνησης, νεποτισμού, αλαζονείας και έλλειψης συναίσθησης των πράξεών του.

Σκληρές διατυπώσεις. Αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου τους προκαλεί και μετατρέπει την απόπειρα επιστροφής του σε υπόθεση για γερά νεύρα.

Σαν να απευθύνεται σε Λωτοφάγους παρουσιάζει μια εκδοχή των πραγμάτων που δείχνει πως τους δουλεύει ή δεν αντιλαμβάνεται τι συνέβη από τότε που τον έκαναν Πρωθυπουργό.

Έχει πολλές μελό θεωρίες, περισσότερες ανιστόρητες δικαιολογίες και κανένα επιχείρημα.

Αντιφάσκει όταν λέει «δεν αναζητώ ούτε δικαίωση ούτε ρεβάνς» και ταυτόχρονα ότι επιστρέφει γιατί «λείπει ο προοδευτικός χώρος»; Ο ίδιος είναι προοδευτικός χώρος;

Λέει «αισθάνθηκα την ευθύνη μου απέναντι στην παράταξη», σαν να είναι ο ίδιος η παράταξη.

Αγνοεί ότι η Δημοκρατική Παράταξη προχώρησε χωρίς αυτόν -υπό τον Τσίπρα- κέρδισε δυο φορές τις εκλογές και πάει για τρίτη;

Αν εννοεί το ΠΑΣΟΚ, αυτός δεν το ιδιοποιήθηκε, το καταχρέωσε, το εξέτρεψε από την πορεία του και στο τέλος το διέσπασε;

Πώς ενώ έδιωξε τον κόσμο από το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να τον ξαναμαζέψει στο ΚΙΝΑΛ, όταν δεν το κατάφερε ως ΚΙΔΗΣΟ;

Αν «οι βασικές επιλογές του δικαιώθηκαν» ας δώσει εύσημα σε αυτούς που τις δικαίωσαν, υλοποιώντας τα Μνημόνια που τους άφησε: τον Σαμαρά και τον Τσίπρα.

Γιατί όμως ο ελληνικός λαός έστειλε το ΠΑΣΟΚ στο 12% -που φορτώθηκε ο αδαής περί τα παπανδρεϊκά Βενιζέλος-και άφησε εκτός Βουλής το διασπαστικό σχήμα του;

Ποιους κοροϊδεύει όταν κατηγορεί για χρεοκοπία τον προκάτοχό του-σαν να μην είχε προηγηθεί η συμμετοχή του ιδίου σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με υπερδανεισμούς και σκάνδαλα;

Σαν να μην του άφησε ο Καραμανλής τη χώρα ικανή να δανείζεται και πρόγραμμα αναστροφής της δημοσιονομικής εκτροπής.

Κατηγορεί τον Τσίπρα ότι «συμμάχησε με τον Καραμανλισμό», όταν ο ίδιος ένα μεσημέρι το καλοκαίρι του 2011 διέκοψε τη σιέστα του Σαμαρά στην Κηφισιά για να του προσφέρει την Πρωθυπουργία- σαν να ήταν τσιφλίκι του.

Μιλάει για τον Καμμένο, όταν συγκυβέρνησε με τον Καρατζαφέρη, αφού έχασε την Πρωθυπουργία χωρίς το κόμμα του να χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ εξοργίζονται όταν λέει ότι κατάφερε, «να μην χρεοκοπήσει η χώρα», όταν μετά από έξι μήνες στην κυβέρνηση, την οδήγησε στο ΔΝΤ ως χρεοκοπημένη.

Γι’ αυτούς, τον καταδιώξει πολιτικά και ηθικά το παρελθόν του: πήρε αποφάσεις για τις οποίες δεν είχε λαϊκή εντολή και διέσπασε το κόμμα που τον ανέδειξε για να τιμωρήσει τον εκλεγμένο διάδοχο του.

Ως ναυαγός σήμερα προσπαθεί να σωθεί από τα κύματα της Ιστορίας που τον πνίγουν.

Με σημαία την οικογενειοκρατία και αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου- που δεν δικαίωσε ως επίγονος- μαζεύει γύρω του και άλλους ναυαγισμένος και ψάχνει για κορόιδα…

Ποιος οπαδός του ΠΑΣΟΚ θα γυρίσει στο παρελθόν που τον στοιχειώνει;

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR