Γνωρίζει από απλή αναλογική ο Γεώργιος Παπανδρέου;

Του Βασίλη Βενιζέλου

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Το σκέφθηκε καλά ο Γεώργιος Παπανδρέου ή του ξέφυγε του ανθρώπου; Διαβάσαμε την Τρίτη 19 Ιουλίου ότι ο πρώην πρωθυπουργός ισχυρίσθηκε με περίεργη βεβαιότητα, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα, ότι «προϋπόθεση της απλής αναλογικής είναι το σπάσιμο των περιφερειών»… Ουδέν πιο λανθασμένο!

Εάν ίσχυε ο ως άνω ισχυρισμός του Γεωργίου Παπανδρέου, τότε στην απλή αναλογική θα τείναμε πάντα όσο πλησιάζαμε προς τον κανόνα των… μονοεδρικών ή διεδρικών περιφερειών!

Απεναντίας, αναλογικό καθίσταται ακόμη και ένα σύστημα της λεγομένης ενισχυμένης αναλογικής μόνον σε εκείνες τις περιφέρειες οι οποίες είναι μεγάλες, πολύ μεγάλες, πολυεδρικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ισπανία έχει καταγράψει παράδοση σε ενισχυμένη αναλογική σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, γεγονός το οποίο καθιστά το εκλογικό της σύστημα να τείνει προς την αναλογική.

Είναι οφθαλμοφανές και τεκμηριώνεται μαθηματικώς, αλλά και εκλογικώς, ότι μόνον στις πολύ μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, μόνον στις πολυεδρικές εκλογικές περιφέρειες έχει τη δυνατότητα ένα πολύ μικρό κόμμα να εκλέξει βουλευτή. Να σπάσουν; Ποιον θα ευνοήσει το σπάσιμο; Την απλή αναλογική; Ούτε με σφαίρες…

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι απλή αναλογική έχουμε στην χώρα μας μόνον στις ευρωεκλογές, όπου η χώρα αποτελεί μία και μοναδική εκλογική περιφέρεια, δηλαδή την πιο μεγάλη εκλογική περιφέρεια.

Μιας και ο Γεώργιος Παπανδρέου σερφάρει συχνά – πυκνά στο διαδίκτυο, θα του προτείναμε να συμβουλευθεί πρόχειρα μία σημείωση του Wikipedia:

«Άλλη μια παραλλαγή είναι η Απλή αναλογική ανά περιφέρεια, κατά την οποία οι έδρες διανέμονται πρωτογενώς αναλογικά βάσει της δύναμης κάθε συνδυασμού ανά εκλογική περιφέρεια. Επιφανειακά αυτό μπορεί να ακούγεται ίδιο με την καθαρή απλή αναλογική, αλλά λειτουργεί εις βάρος των μικρών συνδυασμών. Συνήθως οι εκλογικές περιφέρειες έχουν μικρό αριθμό εδρών (άρα μεγάλο εκλογικό μέτρο), συνεπώς ενδέχεται ένας συνδυασμός με ομοιόμορφα κατανεμημένο εθνικό ποσοστό 4% ή 5% να μην πιάνει σε καμία περιφέρεια το απαιτούμενο μέτρο! Για τον παραπάνω λόγο η παραλλαγή αυτή θεωρείται πως ακροβατεί ανάμεσα στην απλή και την ενισχυμένη αναλογική. Ένα τέτοιο σύστημα εφαρμόσθηκε στις ελληνικές εθνικές εκλογές του 1989 και του 1990».