Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Πόρτα

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Καθώς δεν έχουν πολλούς Γεροτζιάφες στον ΣΥΡΙΖΑ , με την αποχώρησή του άνοιξε- εκών, άκων -την πόρτα που ένας θεός ξέρει ποιος θα κλείσει τελευταίος.

«Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα…» – ρωτήστε και τον Αλέξη Τσίπρα.

Αποχώρησε από την ηγεσία, σώζοντας εκτός από την ψυχή του και την πολιτική προοπτική του – και μέχρι στιγμής το καταφέρνει.

Ο καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας δεν ενδιαφέρεται για κανένα από τα δυο.

Απλώς θέλει να σώσει την ακαδημαϊκή του αξιοπρέπεια και την ηθική της πολιτικής: δεν μετέχεις σε κομματικές διεργασίες που δεν ασπάζεσαι ιδεολογικά και επιστημονικά.

Ο Τσίπρας του είχε προσφέρει θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του, για να αφήσει το Παρίσι και τη Σορβόννη, για την πολιτική.

Δέχθηκε την πρόσκληση, αλλά απέρριψε την ευκολία του αριστίνδην βουλευτή. Αν είχε δεχθεί, ίσως να μην υπήρχε θέση για τον Κασσελάκη.

Προτιμώντας τη σταυρομαχία στην Α’ Θεσσαλονίκης, συναντήθηκε με τον τοπικό κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν βρήκε χρήσιμη την παρουσία του στη Βουλή.

Τι να τον κάνουν έναν διεθνώς αναγνωρισμένο καθηγητή Αιματολογίας από τη Γαλλία, που διευθύνει ένα τα πιο γνωστά ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη;

Παρότι με την ένταξή του στο κομματικό think tank για την Υγεία, ο Τσίπρας τον προόριζε για υπουργό Υγείας, αν κέρδιζε τις εκλογές- έμεινε εκτός Βουλής.

Με την εκλογή Κασσελάκη ο καθηγητής Γεροτζιάφας δήλωσε σεβασμό στο αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών του κόμματος – του οποίου δεν είναι μέλος- και διάλεξε ένα επιστημονικό μέσο ενημέρωσης, για να κοινοποιήσει ότι δεν χωράει στο νέο κομματικό μοντέλο.

Με κριτήριο την επιστήμη του- αλλά και ως πολιτικοποιημένος από την εφηβεία του στην Αριστερά- αξιολόγησε την ηγεσία Κασσελάκη, στον τομέα του οποίου είχε την ευθύνη για λογαριασμό του κόμματος: την πολιτική στην υγεία.

Κατέγραψε ότι ο νέος πρόεδρος περιορίσθηκε σε «συνθηματολογία την οποία βρίσκουμε στις ομιλίες και άλλων πολιτικών αρχηγών, ακόμη και ακροδεξιών »- αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις του Μητσοτάκη.

Το συμπέρασμά του είναι ότι ο νεοεκλεγείς, «εμπνεόμενος από την πολιτική του κόμματος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ», θα υιοθετήσει το «αμερικανικό μοντέλο».

Πιο απλά: την αλλαγή ηγεσίας, θα ακολουθήσει η επικράτηση απόψεων, που δεν συνάδουν με την Αριστερά και την προοδευτική αντίληψη στον κλάδο του.

Τουλάχιστον όπως την επεξεργαζόταν ο ίδιος ως τώρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, «με στόχο τη θωράκιση του κοινωνικού Κράτους». Ήτοι:

-«Διαμόρφωση μακροπρόθεσμου σχεδίου για δημόσιο, καθολικό, ποιοτικό ,αποκεντρωμένο και δωρεάν ΕΣΥ». Συν «κρατική ρύθμιση και έλεγχο του ιδιωτικού τομέα».

Βγάζοντας τον εαυτό του από το κομματικό κάδρο που διαμορφώνει η νέα ηγετική ομάδα, ο διάσημος Αιματολόγος, προφανώς να σώζει και την ψυχή του- εκτός από την πολιτική και επιστημονική του ακεραιότητα..

Ταυτόχρονα όμως , καθώς δεν έχουν πολλούς Γεροτζιάφες στον ΣΥΡΙΖΑ , με την αποχώρησή του άνοιξε- εκών ,άκων -την πόρτα που ένας θεός ξέρει ποιος θα κλείσει τελευταίος.

ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΙDISEIS.GR