Γ. Δραγασάκης: “Οι κυβερνήσεις στο μέλλον θα είναι συμμαχικές”

«Θα δώσουμε τη μάχη για να μην περικοπούν οι συντάξεις. Ο κ. Τσακαλώτος κάνει τιτάνια προσπάθεια να καταδείξει ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό» είπε ο κ. Δραγασάκης. Σε σχέση με τις εν εξελίξει επαφές με τους Θεσμούς για το θέμα, είπε ότι δεν υπάρχει η έννοια της μονομερούς ενέργειας και ότι πρόκειται για συζήτηση και όχι για διαπραγμάτευση, η οποία συνεχίζεται ειδικά για το θέμα των συντάξεων επειδή η νομοθέτηση έγινε έπειτα από τις πιέσεις του ΔΝΤ. «Η περικοπή συντάξεων δεν βοηθάει και αντίθετα κάνει ζημιά. Δεν υπάρχει επιχείρημα για να κόψουμε τις συντάξεις», υπογράμμισε προσθέτοντας πως στόχος είναι η ακύρωση του μέτρου. «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, ναι, αλλά εμείς λέμε να δούμε και πώς έγιναν αυτές οι συμφωνίες» είπε.

Σημείωσε πως «για πρώτη φορά μπορούμε να μιλάμε για ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα» και πως «για την τόνωσή του, χρειαζόμαστε ανάπτυξη, απασχόληση και καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής».

«Εμείς αποφασίζουμε τι θα κάνουμε σε αυτή τη χώρα, τα κόμματα έχουν τη δική τους άποψη και να σταματήσουμε το κρυφτούλι πίσω από την τρόικα. Υπάρχουν και υπήρχαν δυνάμεις στην Ελλάδα που θέλουν να βρισκόμαστε διαρκώς σε μνημόνια», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε «όποιος έχει άποψη να την πει καθαρά. Και ας μην χρησιμοποιεί τις αγορές, το ΔΝΤ, τους «κακούς» Γερμανούς.»

«Η περικοπή συντάξεων δεν βοηθάει και αντίθετα κάνει ζημιά. Δεν υπάρχει επιχείρημα για να κόψουμε τις συντάξεις»

Για τα όσα ειπώθηκαν στη ΔΕΘ είπε ότι «ένα μήνα μετά το τέλος του μνημονίου αλλάζει δραστικά το κλίμα, μιλούμε για το μέλλον. Η οικονομία ανακάμπτει, η βιωσιμότητα του χρέους είναι εξασφαλισμένη για 10 -15 χρόνια τουλάχιστον, υπάρχει μαξιλάρι για την έξοδο στις αγορές. Όμως, δε μας ενδιαφέρει μόνο η εμπιστοσύνη των αγορών, μας ενδιαφέρει και η εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Στη ΔΕΘ φάνηκαν δυο διαφορετικοί. δρόμοι. Στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη δεν διέκρινα την αγωνία να μην επαναληφθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην κρίση. Δεν άκουσα να ενσωματώνεται το γεγονός της χρεοκοπίας της παγκόσμιας κρίσης και το πως αυτά που συνέβησαν θα αποφευχθούν στο μέλλον. Τα 11 σημεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός έχουν συζητηθεί εξαντλητικά και είναι ζητήματα που θα υλοποιηθούν».

«Είμαστε μια χώρα σα να βγαίνουμε από ένα πόλεμο. Έχουμε περάσει μια πάρα πολύ μεγάλη δοκιμασία που θα έχει ουρές. Τα τρία χρόνια πετύχαμε να αλλάξει η τάση της οικονομίας από πτώση έγινε ανάταξη. Είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε πανευρωπαϊκά μείωση της φτώχιας κατά δυο μονάδες. Απέχουμε από αυτό που θέλουμε αλλά έχουμε τις προϋποθέσεις να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από καλύτερες θέσεις. Καταφέραμε να αλλάξει η τροχιά των πραγμάτων. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο η εμπιστοσύνη των αγορών αλλά να ορθοποδήσει η κοινωνία. Για πρώτη φορά η χώρα διαθέτει Αναπτυξιακή Στρατηγική, είναι σημαντικό να την υλοποιήσουμε με συνέπεια. Είναι η γέφυρα από τα μνημόνια στη μεταμνημονιακή εποχή, γι’ αυτό πρέπει να σχεδιάζουμε με ορίζοντα δεκαετίας» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Ερωτηθείς για την υψηλή φορολογία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι η ανισότητα των φόρων παραμένει πρόβλημα. «Από τη στιγμή που θέλουμε να είμαστε στο ευρώ και την Ε.Ε. πρέπει να είμαστε στο επίπεδο της φορολογίας που θέτει η Ε.Ε.», ανέφερε προσθέτοντας ότι «χρεοκοπήσαμε και λόγω της φοροδιαφυγής». Σημείωσε πως ομάδα ελεύθερων επαγγελματιών υπέστησαν μεγάλο φορολογικό βάρος και πως θα υπάρξουν βαθμιαίες φορολογικές ελαφρύνσεις. «Το 80% των εξαγγελιών του πρωθυπουργού είναι στοχευμένες μειώσεις φόρων», είπε.

Για τις επενδύσεις είπε ότι μεταρρυθμίσεις όπως το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, η χωροταξία και η χάραξη του αιγιαλού αποτελούν προϋποθέσεις ανάπτυξης και εκτίμησε ότι το Ελληνικό θα γίνει μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ευρώπη.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι είναι μια «αναγκαία και εθνικά συμφέρουσα λύση» και μια «ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα» συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη συμφωνία των Πρεσπών πολύ ευρύτερη από αυτή που διαφαίνεται τώρα».

Αναφορικά με το χρόνο των εκλογών είπε ότι «θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία» και προσέθεσε ότι «οι κυβερνήσεις θα είναι και στο μέλλον συμμαχικές, άρα το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αντιπαρατίθεται με όρους προγραμματικούς, ώστε να σχηματίζονται κυβερνήσεις με προγραμματική ομοιογένεια.»

Πηγή ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ