Δέκα εκατ. το χρόνο κοστίζουν οι πρώην πρόεδροι στη Γαλλία. Στην Ελλάδα πόσο;

 

Γράφει ο Συγκλητικός

Σύμφωνα με έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλικής Δημοκρατίας οι πρώην πρόεδροι της χώρας κοστίζουν στο κράτος 10,3 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Η έκθεση βρίσκεται στα χέρια του Φρανσουά Ολάντ, αλλά διέρρευσε. Πρόκειται για τα προνομία που απολαμβάνουν τρεις εν ζωή πρώην πρόεδροι της Γαλλίας, οι Σαρκοζί, Σιράκ και Ντε Εσταίν.

Παίρνουν έκαστος 65.000 ευρώ τον χρόνο, και άλλα 14.000 αν τα ζητήσουν και έχουν επιπλωμένο διαμέρισμα, αυτοκίνητο με δύο οδηγούς, επτά βοηθούς, δύο εργαζόμενους στο σπίτι και δωρεάν μετακινήσεις με τρένο και αεροπλάνο. Προνόμια έχουν και οι χήρες τους.

Η έκθεση υπολογίζει ότι το κόστος τους είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Αλλά σ’ αυτό κάνει λάθος. Αν υπολογιστεί ποτέ πόσο κοστίζουν στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό οι πρώην πολιτικοί της χώρας -που δεν βρίσκονται στη Βουλή -θα σηκωθούν και οι πέτρες.

Έχουν παραχωρήσει στον εαυτό τους ισόβια προνόμια ακόμη και αν έκαναν μόνο μια μέρα σε αξιώματα πρωθυπουργού και αντιπροέδρου κυβέρνησης, προέδρου της Βουλής, προέδρου και αντιπρόεδρου κόμματος, υπουργού κλπ.

Θα υπολογιστεί ποτέ αυτό το κόστος; Όχι. Γιατί αρμόδιοι να το υπολογίσουν είναι οι εν ενεργεία πολιτικοί. Οι οποίοι φυσικά δεν θα το κάνουν γιατί θέλουν και αυτοί τα ίδια προνόμια όταν γίνουν πρώην. Αντε π.χ. να πει κανείς στον Νίκο Βούτση να κόψει τους έξι υπάλληλους, το δωρεάν γραφείο, τη φρουρά κλπ. που έχουν όλοι οι προκάτοχοί του. Από την Μπενάκη, ως τη Ζωή…