Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν;

Του Θωμά Νούσια

Τσουνάμι οι αντιδράσεις για δύο συνέδρια που ήταν να γίνουν στα Γιάννινα αυτές τις μέρες. Και που τελικά αναβλήθηκαν. Το ένα το ανέβαλαν με πρόφαση την πανδημία. Δεν την είχαν πάρει χαμπάρι μέχρι τώρα την πανδημία, μόλις προχθές την πληροφορήθηκαν…

«Ο Αλή Πασάς και η εποχή του» ήταν το θέμα του διεθνούς συνεδρίου. Το άκουσαν οι απανταχού υπερπατριώτες τουρκοφάγοι και πήραν αμέσως φωτιά: «Στα Γιάννινα τιμούν τον σφαγέα, τον δυνάστη! Προσβάλλουν τη μνήμη των ηρώων που θυσιάστηκαν! Κάνουν μνημόσυνο για τον τύραννο!». Ξέχασαν να πουν ότι θα ψαλεί τρισάγιο στον τάφο του Αλή και θα μοιραστούν κόλλυβα…

Δεν είναι κακό να μη ξέρεις. Κακό είναι να μη ψάχνεις, να μη ρωτάς να μάθεις πριν πάρεις φόρα και αρχίσεις τους αφορισμούς και τις κατάρες. Χείριστο είναι να σε σέρνουν από τη μύτη οι πατριδοκάπηλοι και οι εθνικοπαράφρονες.

Είναι οι ίδιοι που απειλούσαν με «μια σφαίρα στον κρόταφο» όσους δούλεψαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Που όταν δημοσιεύουμε καμιά φωτογραφία της Παμβώτιδας με το Κάστρο και το τζαμί στο βάθος, μας αποκαλούν πράκτορες του Ερντογάν! Για τα πανηγύρια δηλαδή.

Η εποχή του Αλή Πασά ήταν κρίσιμη και καθοριστική για την Ήπειρο αλλά και για την επανάσταση και την αποτίναξη της οθωμανοκρατίας. Ήταν εποχή με πολλούς αγώνες, θυσίες, βαρβαρότητες, αλλά και ανάπτυξη. Γράμματα, τέχνες, εμπόριο, άνθισαν τότε και τα Γιάννινα έγιναν ξακουστά.

Δεν αξίζει να ερευνούμε τα «πώς» και τα «γιατί» αυτής της περιόδου; Ιστορική αλήθεια ίσον αδιάκοπη αναζήτηση χωρίς παρωπίδες και προκαταλήψεις. Όχι άσπρο- μαύρο, όχι μόνο «ζήτω» και «κάτω». Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές, λέει ο Σολωμός.

Επιστημονικά συνέδρια, βέβαια, είναι αυτά που οργανώνουν αποκλειστικά και μόνο επιστημονικοί φορείς. Όταν ανακατεύονται δήμοι, περιφέρειες και λοιποί, αυτά που οργανώνονται λέγονται επετειακές εκδηλώσεις, κοινώς φιέστες, και ο κίνδυνος παρατράγουδων παραμονεύει. Αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.

Το δεύτερο συνέδριο, «γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας», γιατί ξεσήκωσε τέτοιο κουρνιαχτό; Γιατί, φυσικά, δεν αρκούν οι αγαθές προθέσεις και η επιστημονική επάρκεια των διοργανωτών. Χρειάζεται και κατάλληλη επικοινωνιακή διαχείριση.

Δεν μετράει το τι ήθελες να πεις στα σποτάκια, αλλά το τι λες και με ποιον τρόπο. Και όταν αυτοτρολάρεσαι, όταν σε μια καθαρά ιατρική εκδήλωση για τη γονιμότητα καλείς ως ομιλητές δέκα ιεράρχες και τον διοικητή του Αγίου Όρους, μη παραπονιέσαι μετά για το τρικούβερτο γλέντι στα κοινωνικά δίκτυα. Δεν ήξερες, δε ρώταγες;