Δεξιά Παρένθεση: Πώς σας φαίνεται; Έρχεται…

Χρόνης Πολυχρονίου

Εάν ο Ερντογάν βγάζει το Oruc Reis ενώ ταυτόχρονα διαμαρτύρεται για την ‘’προκλητική Ελλάδα’’, έ τότε Τράμπ, ΕΕ και Μέρκελ το έχουν ‘’κλείσει το θέμα Καστελόριζο’’ και εδώ οι αδαείς Εκτεθειμένοι, μας λένε ψέματα και πάμε ολοταχώς για…(stop).  Συμπερασματικά, η Τουρκία πράττει την ώρα που η Ελλάδα φλυαρεί.

Δύο πρώην Υπουργοί Δικαιοσύνης (Ρουπακιώτης, Καστανίδης) και ένας Συνήγορος υπεράσπισης των θυμάτων της Χρυσής Αυγής (Καμπαγιάννης), απέδειξαν με στοιχεία γιατί η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται ντροπή και ενοχές για τους καταδικασμένους ‘’συγγενείς’’ της, και γιατί δεν είναι πράγματι κάποιοι από αυτούς πολιτικά…‘’αθώοι’’.

Η επαρκής ανικανότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να ασκήσει Πρωθυπουργικά  καθήκοντα, κυρίως σε θέματα Αμυντικής-Εξωτερικής πολιτικής, ήταν γνωστή και αναμενόμενη. Το επιτελικό Κράτος απέτυχε. Οι ‘’άτακτοι’’ του Αλέξη Τσίπρα είχαν καλλίτερα αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό οι επιφυλάξεις-αποστάσεις που κρατούν τα παραδοσιακά και ιστορικά στελέχη της Δεξιάς-Άκρας Δεξιάς, καθώς και τα φιλικά προς την Κυβέρνηση ΜΜΕ, συνεχώς διευρύνονται. Με την πρώτη …Εθνική οπισθοχώρηση που δείχνει να πλησιάζει, θα τον αφήσουν εντελώς μόνο του και εκτεθειμένο τον ‘’γιγαντωμένο’’ Κυριάκο Μητσοτάκη. Ούτε η Ντόρα δεν θα τον συνδράμει. Πάμε για πολιτική κρίση. Μεγάλη.

Το πολιτικό υπόβαθρο ήδη υπάρχει. Η αμφιβολία του κόσμου έγινε μουρμούρα και η μουρμούρα φωνή δυσαρέσκειας. Μια σπίθα θέλει για να ξεσπάσει ο χαμός, όπως έγινε προ καιρού στην Καρδίτσα. Η αλλοπρόσαλλή διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας και η αδυναμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά το νέο κύμα οικονομικής εξαθλίωσης και ανασφάλειας εργαζομένων και επιχειρήσεων, συντομεύουν ραγδαία το χρόνο ζωής αυτής της Κυβέρνησης. Κανένας προ τιθέμενος ανασχηματισμός ή αντιπερισπασμός, ούτε λίγα ‘’αναδρομικά’’ ψίχουλα δεν θα την σώσουν. Και θα πρόκειται για μια Κυβέρνηση που θα πέσει με μεγάλο …γδούπο. Και βεβαίως ανακούφιση.

Οι Πολιτικές και κυρίως οι …Εθνικές κρίσεις ολοκληρώνουν τον κύκλο τους, με προσφυγή στις κάλπες. Ερώτηση. Είναι έτοιμο το πολιτικό σύστημα να τις …υποδεχτεί? Ασφαλώς και όχι. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχει βρει ακόμη τον οργανωτικό βηματισμό της, ούτε και τον στρατηγικό προσανατολισμό με σταθερές και αναγνωρίσιμες τις πολιτικές-προγραμματικές κατευθύνσεις της. Αρέσκεται να αναλίσκεται ακόμα σε ‘’άγονες και εξωστρεφείς’’ αντιπαραθέσεις, οι οποίες ούτε καν φτάνουν στα αυτιά των ενδιαφερομένων πολιτών, παρά μόνο, με τα ΜΜΕ που διαθέτουμε, ως αφελείς, κακόγουστες και αποκρουστικές εκδηλώσεις προσωπικής αντίδρασης. Η γείωση με την κοινωνία έμεινε στα ζητούμενα. Η διεύρυνση ανακόπηκε.

Ο κόσμος έχει προβλήματα. Πολλά προβλήματα. Και θέλει δεσμεύσεις και λύσεις. Γνωρίζει ότι οι η επόμενη πολιτική-εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με Απλή Αναλογική, με ότι ουσιαστική σημασία αυτό έχει. Προσβλέπει λοιπόν, αυτός ο κόσμος, πως τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, τα κόμματα του προοδευτικού τόξου, θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, θα συνεννοηθούν μεταξύ τους και πριν και μετά τις εκλογές, για δικό του όφελος και όχι για την …πάρτι τους. Αυτός ο κόσμος, δεν πρόκειται να μιλήσει τώρα μπροστά στις δημοσκοπήσεις, για την προσφορά και την αξιοπιστία της Κυβέρνησης  Μητσοτάκη, διότι απλά …φοβάται το ‘’σύστημα’’ όταν αυτό αποσυσπειρώνεται. Θα κρατήσει την ετυμηγορία του για …την κάλπη. Αρκεί να διασφαλιστούν, από την Αντιπολίτευση, ορισμένες σαφείς και ευεργετικές για αυτόν προϋποθέσεις.

Η Δεξιά παρένθεση είναι κοντά, όσο ποτέ άλλοτε. Αρκεί τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να παραμερίσουν τους εγωισμούς και να αναλάβουν με εμπιστοσύνη, πραγματικά τον ρόλο ευθύνης που τους αντιστοιχεί. Οφείλουν να συνεννοηθούν ‘’στρατηγικά’’.

.