Δε με νοιάζει αν είσαι άρρωστος, αρκεί να μη με κολλήσεις…  

Του Κωνσταντίνου Ν. Φουντουλάκη

Και είναι εκείνες οι στιγμές που σκέφτεσαι ότι σπατάλησες πολύτιμο χρόνο από αυτόν που δε σου περισσεύει για να διαβάζεις απίστευτες δηλώσεις… Και μετά λες δε μπορεί θα φταίνε οι αλήτες οι δημοσιογράφοι και σπαταλάς κι άλλο χρόνο για να δεις με τα μάτια σου το βίντεο των δηλώσεων.

Και σκέφτεσαι πως σε λίγο θα αρχίσουμε να ντρεπόμαστε όσοι σπουδάσαμε γιατροί, και μήπως να επέμβει ο ιατρικός σύλλογος για όσα «επιστημονικά» κατεβάζει η φαντασία του. Αλλά τότε τους δίνεις αξία και αξία από μόνοι τους δεν έχουν.

Δε μας έφταναν οι μαϊμού απεργοί πείνας και οι σκαπανείς με προτίμηση τα τρία μέτρα κάτω απ’ τη γη, μας προέκυψαν  τώρα και βαριά και ασήκωτα τζάμπα αρσενικά, που προσπαθούν να θυμίσουν κάτι από Νίκο Φέρμα στη «Λόλα» αλλά μάλλον μοιάζουν με τον Σωτήρη Μουστάκα στον «Μήτσο το Ρεζίλη».

Φτάνει μια συγγνώμη; Όταν είσαι υπότροπος όχι δε φτάνει και όταν ακόμα και μια 9μηνη διαγραφή απ’ το κόμμα δε σου έχει δώσει μηνύματα.

Διότι η λέξη «σερνικός» δε σημαίνει άντρας και η λέξη «αντριλίκι» δε σημαίνει αρρενωπότητα και πολύ περισσότερο δε σημαίνει ανδρεία.

Διότι, όπως λένε στο νησί μου, «ο άντρας κάνει τη γενιά κι όχι η γενιά τον άντρα». Και τον άντρα τον κάνουν οι πράξεις και όχι τα λόγια. Και οι πράξεις του ήταν αυτές που έκαναν έναν πλούσιο λόρδο και ποιητή, ένα εξαιρετικά δημοφιλή ροκ σταρ της εποχής του, δηλωμένο δημόσια ομοφυλόφιλο, να τα παρατήσει όλα, να ξοδέψει την περιουσία του και κυρίως να δώσει την ίδια του τη ζωή για την ελευθερία ενός μικρού κομματιού της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πρόκειται προφανώς για τον λόρδο Byron, τον οποίο το Ελληνικό έθνος τίμησε δίνοντάς το όνομα του σε ένα κομμάτι της Αθήνας. Και κανένα «σερνικό» δεν πρόκειται να δώσει το όνομά του όχι σε συνοικία αλλά ούτε σε στενό καλντερίμι.

 

Ο Κωνσταντίνος Ν. Φουντουλάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής ΑΠΘ