Δημοκρατική ευθύνη: Η ολιγωρία δίνει λάθος μηνύματα

Αναφορικά με την κράτηση των δύο στελεχών του ελληνικού στρατού, Άγγελου Μητρετώδη, 25 ετών, Υπολοχαγού Μηχανικού, και Δημήτρη Κουκλάτζη, Λοχία Μηχανικού, μελών της 3ης Μηχανοκίνητης Ορεινής Ταξιαρχίας «Ρίμινι», η Δημοκρατική Ευθύνη καταδικάζει και καταγγέλλει στη διεθνή κοινότητα τον υπερβάλλοντα ζήλο των τουρκικών αρχών στην διαχείριση ενός θέματος συνηθισμένου για τα επίγεια συνοριακά δεδομένα των δύο χωρών. Οι εκ μέρους της Τουρκίας δικονομικοί χειρισμοί είναι καταχρηστικοί και ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής, ενώ αντίκεινται σε κάθε έννοια συμμαχικής σχέσης εντός του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, θεωρεί επιβεβλημένη την άμεση απελευθέρωσή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς κάθε μέρα που περνάει η αυθαίρετη κράτησή τους επιβαρύνει τις ήδη δοκιμαζόμενες ελληνο-τουρκικές και ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η ολιγωρία σε προηγούμενα περιστατικά (π.χ. στον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού στα Ίμια), σε ανάπτυξη αποτρεπτικής δύναμης και, κυρίως, σε διπλωματικό επίπεδο, έδωσε λάθος μηνύματα. Στα σημερινά πλαίσια, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει προβεί χωρίς καθυστέρηση σε όλες τις αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, ώστε οι δύο στρατιωτικοί να επιστρέψουν αμέσως στις μονάδες τους. Ταυτόχρονα να ενισχύσει τον βαθμό ετοιμότητας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην μεθόριο, αναδεικνύοντας την αποτρεπτική της ισχύ, ώστε να αποφευχθούν στο εξής νέα ανάλογα ανεπιθύμητα περιστατικά”.