Δημ. Τσοβόλας: “Στόχος της Ν.Δ. είναι να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis”

Συνέντευξη στον Δημ. Κουκλουμπέρη

Η είδηση ότι ο Δημήτρης Τσοβόλας αναλαμβάνει συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της προκαταρκτικής για τη Novartis αποτέλεσε αρχικά μια έκπληξη. Οπως εξομολογείται ο ίδιος στην «Εφ.Συν.», δεν είχαν προηγουμένως καμία σχέση, ωστόσο δέχτηκε με χαρά να τον εκπροσωπήσει.

Σύμφωνα με τον κ. Τσοβόλα, η δίωξη κατά του κ. Παπαγγελόπουλου είναι πολιτική, αφού από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προκύπτει καμία, πέρα από τον νόμο, παρέμβασή του. Ο έμπειρος δικηγόρος και πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι στόχος της Ν.Δ. είναι να κουκουλώσει το σκάνδαλο, εκτιμά όμως ότι, αν επιμείνει σε αυτή την τακτική, η υπόθεση «θα της γυρίσει μπούμερανγκ».

• Καταρχήν, με ποιο σκεπτικό δεχτήκατε να αναλάβετε την υπεράσπιση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος διερευνάται για τυχόν ποινικές ευθύνες για την υπόθεση της Novartis. Πώς επήλθε αυτή η συνεργασία;

Παρακολουθώ όλο αυτό το διάστημα τις δικαστικές διεργασίες για τη Novartis, όπως δημοσιεύονται και στον Τύπο. Οταν μου ζήτησε ο κ. Παπαγγελόπουλος, με τον οποίο δεν είχα προηγουμένως καμία σχέση και επαφή, να αναλάβω την υπόθεση, το δέχτηκα με μεγάλη χαρά, διότι εγώ έζησα και την υπόθεση του ’89. Και διαπίστωσα ότι, δυστυχώς, η Δεξιά δεν ξεχνά τη Δεξιά…

• Τι θέλετε να πείτε;

Εννοώ ότι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής είναι στο DNA της συντηρητικής παράταξης. Οταν λοιπόν διάβασα τη δικογραφία που στάλθηκε στη Βουλή, την οποία μου έφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος, διαπίστωσα ότι δεν προκύπτει πουθενά, μα πουθενά, παρέμβαση σε συγκεκριμένους δικαστές. Ούτε αναφέρονται πουθενά, είτε στην πρόταση των 30 βουλευτών είτε στις καταθέσεις των εισαγγελέων. Αορίστως και γενικώς λένε ηθικός αυτουργός, χωρίς να αναφέρουν ποιος είναι ο φυσικός αυτουργός.

ΦΩΤΟ: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

• Αρα, καταλαβαίνω ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχετε συγκεντρώσει και έχετε μελετήσει, σε κανένα από αυτά δεν στοιχειοθετείται κάποιο από τα αδικήματα για τα οποία εγκαλείται ο κ. Παπαγγελόπουλος…

Οχι. Με βάση την πρόταση της Ν.Δ. και τα στοιχεία που στάλθηκαν στη Βουλή. Η πορεία θα δείξει. Και βέβαια δεν είναι, όπως ισχυρίζονταν επί τόσο καιρό κάποια ΜΜΕ και ορισμένοι βουλευτές της Ν.Δ., μόνο οι προστατευόμενοι μάρτυρες που καταθέτουν. Διαπίστωσα ότι υπάρχουν και έγγραφα τα οποία πιστεύω θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή και ο κόσμος τώρα θα λάβει γνώση. Θα ήθελα όμως να πω και κάτι ακόμη: Υποτίθεται ότι παρενέβη ο κ. Παπαγγελόπουλος στη Novartis για πολιτικά πρόσωπα.

Από την υπόθεση της Novartis και τους χειρισμούς της Ν.Δ. συμπεραίνω ότι η Δεξιά δεν ξεχνά τη Δεξιά…

Και δεν έχει έρθει αντίγραφο της δικογραφίας που έχει η Εισαγγελία Διαφθοράς για να δούμε αν μπορούσαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς να κάνουν διαφορετικά από το να στείλουν, όπως έκαναν, τη δικογραφία για τα πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή. Δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. Οπως και τώρα διάβασα ότι οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, ορθά ποιώντας, και το αναφέρουν στο έγγραφό τους, χωρίς αξιολόγηση, όταν είδαν ότι αναφέρονται ονόματα πολιτικών, αμέσως έστειλαν τη δικογραφία στη Βουλή. Αυτό το αναφέρουν και οι βουλευτές στην πρότασή τους.

Αρα, τι παρέμβαση να έκανε ο κ. Παπαγγελόπουλος, αφού υπήρχαν και οι καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, αλλά όπως είδα και ο κ. Τσίπρας στη Βουλή έδωσε έγγραφα του FBI όπου αναφέρονται ονόματα πολιτικών προσώπων. Από την ώρα εκείνη, δεν μπορούσε να κρατήσει εισαγγελέας, σύμφωνα με το άρθρο 86, τη δικογραφία και έπρεπε να τη στείλει στη Βουλή, χωρίς αξιολόγηση.

• Μια απορία που θέτουν πολλοί είναι πώς είναι δυνατόν να μην παραπέμπεται και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ως πρωθυπουργός εκείνη την περίοδο είχε και τη συνολική πολιτική ευθύνη…

Αυτή είναι μια πολιτική απόφαση, η οποία επιβεβαιώνει ότι η δίωξη κατά του κ. Παπαγγελόπουλου είναι πολιτική δίωξη και όχι ποινική. Ξέρουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε για τον Παπαγγελόπουλο ούτε για τον Τσίπρα και, για να μη γελοιοποιηθούν στην πορεία, άφησαν εκτός τον πρώην πρωθυπουργό και στράφηκαν κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, τον οποίο θεωρούν ότι είναι υποδεέστερης πολιτικής αξίας πρόσωπο.

• Σε ό,τι αφορά τους γενικότερους πολιτικούς χειρισμούς για το θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατηγορηθεί ότι «κρέμασε» ανθρώπους στα μανταλάκια και χρησιμοποίησε τη Novartis για εκλογικούς σκοπούς, ενώ από την άλλη πλευρά, στη Ν.Δ. καταλογίζεται απόπειρα αποπροσανατολισμού και κουκουλώματος. Πού βρίσκεται κατά τη γνώμη σας η αλήθεια;

Αν δεχθούμε ως βάσιμο αυτό τον ισχυρισμό, τότε θα πρέπει να πούμε ότι και τώρα οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου δέχτηκαν παρέμβαση από την κυβέρνηση για να στείλουν τη δικογραφία από την ώρα που αναφέρθηκαν ονόματα πολιτικών. Οι δικαστές ενήργησαν όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Στη Ν.Δ. άφησαν εκτός κάδρου τον Αλέξη Τσίπρα για να μη γελοιοποιηθούν

Ετσι και τότε η Δικαιοσύνη, όχι η κυβέρνηση, αφού υπήρχαν καταθέσεις μαρτύρων και έγγραφα από το FBI που κατατέθηκαν στη Βουλή από τον κ. Τσίπρα, ήταν υποχρεωμένη να πράξει ό,τι έπραξε, αλλιώς θα είχαμε παράβαση καθήκοντος εκ μέρους των εισαγγελέων Διαφθοράς. Δεύτερον και πολύ σημαντικό: Οταν παραιτήθηκε η κ. Ράικου, δεν είχε έρθει το έγγραφο του FBI που κατατέθηκε από τον κ. Τσίπρα. Αυτά τα δύο έγγραφα ήρθαν μετά την παραίτησή της. Επομένως, για ποια πίεση μιλούν ότι ασκούσε η κυβέρνηση και ο κ. Παπαγγελόπουλος, αφού δεν υπήρχαν αυτά τα έγγραφα; Ολα αυτά είναι έωλα, είναι προφάσεις εν πολιτικαίς αμαρτίαις. Είναι σαφώς πολιτική η δίωξη…

• Για τη Novartis, έχουμε ακούσει ότι είναι σκάνδαλο, ότι είναι σκευωρία και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι και τα δύο. Εσείς τι πιστεύετε;

Είναι σαφώς σκάνδαλο, διεθνές σκάνδαλο. Αλλωστε, η έρευνα άρχισε από τις ΗΠΑ. Και απ’ ό,τι πληροφορούμαι κάποιοι από τους προστατευόμενους μάρτυρες πρώτα κατέθεσαν εκεί οικειοθελώς και μετά ενημερώθηκε εδώ η Δικαιοσύνη. Επομένως, για ποια κατεύθυνση προς τους μάρτυρες ή για ποια κατασκευή μιλούν ή για ηθική αυτουργία σε ψευδορκία; Νομικά κρίνοντας, αυτά δεν στέκουν καθόλου. Αν ήταν μια υπόθεση που δεν είχε ονόματα πολιτικών, στα δικαστήρια θα τελείωνε εντός 5 λεπτών στο ακροατήριο.

• Συμπερασματικά, κύριε Τσοβόλα, πώς βλέπετε να καταλήγει αυτό το ζήτημα, θα πρόκειται περί φιάσκου ή θα αναδειχθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι;

Πιστεύω ότι στόχος της Ν.Δ. είναι να κουκουλωθεί αυτό των μεγάλων διαστάσεων σκάνδαλο. Αποπροσανατολίζοντας την κοινωνία με πολιτικά πρόσωπα που δεν έχουν καμία εμπλοκή με τις δικαστικές ενέργειες, οι οποίες έγιναν όπως απαιτούν το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Ωστόσο, δεν θα καταφέρουν να το κουκουλώσουν, καθώς οι ΗΠΑ που ξεκίνησαν την έρευνα πιστεύω ότι θα βγάλουν σχετικά σύντομα το πόρισμά τους και εκεί θα διαπιστώσουμε ενδεχομένως και άλλα πράγματα. Οι μεθοδεύσεις δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα, αυξάνουν την αναξιοπιστία των πολιτικών κομμάτων και μειώνουν το κύρος της Δικαιοσύνης.

• Γι’ αυτό ακριβώς ήθελα να σας ρωτήσω. Παρατηρούμε πρωτοφανείς διενέξεις και αλληλοκατηγορίες στους κόλπους της Δικαιοσύνης, ώς έναν βαθμό απαξιωτικές για τον ίδιο τον θεσμό. Πώς το αξιολογείτε;

Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο. Εν ενεργεία δικαστές να βγαίνουν δημοσίως και να καταγγέλλουν εν ενεργεία συναδέλφους τους. Είναι άλλου πεδίου εξέταση και άλλων αρμοδιότητα… Είναι πραγματικά πρωτόγνωρο.

• Εχοντας βιώσει, με άλλη ιδιότητα τότε, την ιστορία του «βρόμικου» ’89, πώς αισθάνεστε σήμερα που πλέον θα είστε κι εσείς ένα από τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα για τη Novartis ως συνήγορος υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου; Το εν λόγω σκάνδαλο είχε ονομαστεί από κάποιους νέο «βρόμικο» ’89 εν έτει 2019. Τι λέτε;

Δεν υπάρχει σύγκριση των δύο εποχών και των δύο υποθέσεων, αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν κάποιες ομοιότητες. Το τραγικότερο όμως είναι ότι και το ’89 Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός και το 2019 πάλι Μητσοτάκης.

Δεν θέλω να πω τίποτε άλλο, θα έλεγα όμως απευθυνόμενος προς τη Ν.Δ. ότι το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Αυτή η υπόθεση με αυτά τα ανύπαρκτα στοιχεία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αν δεν σταματήσουν αυτή την πολιτική δίωξη, θα ταλαιπωρήσει περαιτέρω τον πολιτικό κόσμο και τη Δικαιοσύνη και θα γυρίσει μπούμερανγκ σε βάρος της Ν.Δ. Ο τόπος έχει τεράστια προβλήματα όπως και ο ελληνικός λαός, εθνικά, κοινωνικά, οικονομικά, και θα έπρεπε να το σκεφτούν πολύ καλά στη Ν.Δ., δυστυχώς και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., αυτό που κάνουν.

• Τέλος, γνωρίζοντας ότι παρακολουθείτε τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, θα σας ζητήσω ένα σχόλιο για τις 100 ημέρες της Ν.Δ. στη διακυβέρνηση και παράλληλα για την προσπάθεια διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ…

Το άνοιγμα που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σωστό. Το επιβάλλουν οι καιροί, οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες. Προσωπικά, δεν ανήκω σε κανένα κόμμα, αλλά το βλέπω πολύ θετικά. O τόπος χρειάζεται μια Κεντροαριστερά διευρυμένη και στη βάση, στους πολίτες, οι οποίοι σήμερα ταλαιπωρούνται και θα ταλαιπωρηθούν πολύ περισσότερο το επόμενο διάστημα.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα ο κύριος εκφραστής του προοδευτικού χώρου;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πράγματι ένα προοδευτικό κόμμα. Είναι ο αντίποδας στη συντηρητική παράταξη, στη Ν.Δ. Βέβαια, όταν ανέλαβε την κυβέρνηση, που η χώρα ήταν στο ΔΝΤ και με δύο σκληρά μνημόνια στην πλάτη, τα οποία είχαν υπογράψει οι προκάτοχοί του, υποχρεώθηκε τις ουρές από τα δύο προηγούμενα μνημόνια να τις σεβαστεί, προκειμένου η χώρα να βγει κάποια στιγμή από την επιτήρηση και σε εκείνο το σημείο, κόντρα στην ιδεολογία του, αναγκάστηκε να εφαρμόσει σκληρές, άδικες και νεοφιλελεύθερες πολιτικές, π.χ. υψηλή φορολογία.

Από εδώ και πέρα, δηλαδή από το 2018 και μετά, σιγά σιγά, που λύνονται τα χέρια από τα μνημόνια, μπορεί η συλλογική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αν προσέξει, να δείξει ότι είναι πράγματι προοδευτικό κόμμα, αφήνοντας όμως κατά μέρος τις φοβίες. Και θα έλεγα δε σε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει αρετή και τόλμη η πολιτική και μάλιστα η προοδευτική πολιτική. Με στρογγυλοποιήσεις και ωραιοποιήσεις πραγμάτων και καταστάσεων, δεν κερδίζεται ο λαός, ο οποίος έχει δεινοπαθήσει την τελευταία δεκαετία. Ας το σκεφτούν, αν θέλουν πράγματι να εκφράσουν τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που είναι προοδευτική.