Διαδηλώσεις για τον Αμαζόνιο – Ο ινδιάνος αρχηγός Ραόνι κατηγορεί τον Μπολσονάρου

Διαδηλώσεις μπροστά στις πρεσβείες και τα προξενεία της Βραζιλίας σε πολλές πόλεις όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πυρκαγιές που κατακαίουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, τον λεγόμενο και «πνεύμονα της γης».

«Αυτή τη στιγμή, οι πυρκαγιές -οι οποίες εξαπλώνονται πολύ γρήγορα-καταστρέφουν το δάσος του Αμαζονίου με τρομακτικό ρυθμό. Το σπίτι μας κυριολεκτικά καίγεται, οι πνεύμονες του πλανήτη μας μετατρέπονται σε στάχτες», τόνισε το κίνημα στην ανακοίνωσή του. «Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, οι δασικές πυρκαγιές πολλαπλασιάστηκαν, εξαιτίας της ξηρασίας, αλλά επίσης εξαιτίας της αποκρουστικής περιβαλλοντικής πολιτικής της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, που δεν βλέπει τον Αμαζόνιο παρά σαν αγελάδα για άρμεγμα», συνεχίζει το κείμενο.

«Θέλουμε μια κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τη σημασία της φύσης και δεσμεύεται να προστατεύσει τον φυσικό μας πλούτο. Μια κυβέρνηση που ασκεί αυστηρό έλεγχο στις εταιρείες οι οποίες απομυζούν τους φυσικούς πόρους μας, που δίνει προτεραιότητα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών», τόνισε η Ντανιέλα Μπόρζις, στέλεχος του κινήματος Παρασκευές για το Μέλλον στη Βραζιλία.

Με επιφάνεια 5,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ο Αμαζόνιος είναι το πιο μεγάλο τροπικό δάσος στον πλανήτη. Αυτός ο θησαυρός βιοποικιλότητας απειλείται με αποψίλωση λόγω της γεωργικής δραστηριότητας, της κτηνοτροφίας, των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και της υλοτομίας. Το τρέχον διάστημα, στο δάσος αυτό μαίνονται πυρκαγιές.

Μολονότι η κατάσταση στον Αμαζόνιο ήταν πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί χθες Πέμπτη, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) έκανε λόγο για σχεδόν 2.500 νέες πυρκαγιές μέσα σε μόλις 48 ώρες στο σύνολο της Βραζιλίας.  Σύμφωνα με το INPE, από τον Ιανουάριο ως την 21η Αυγούστου καταγράφηκαν 75.336 δασικές πυρκαγιές, αριθμός αυξημένος κατά 84% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς· η αύξηση των πυρκαγιών στο δάσος του Αμαζονίου ανέρχεται σε 52,6%.

Πολίτες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου, της Βαρκελώνης, του Άμστερνταμ, της Γενεύης, του Δουβλίνου και άλλων πόλεων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο για να απευθύνουν έκκληση για τη διάσωση του Αμαζονίου, που βρίσκεται στο έλεος πυρκαγιών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για κινητοποίηση σε ολόκληρο τον κόσμο για τον «πνεύμονα του πλανήτη που καίγεται». «Όλοι μας είδαμε αυτές τις φρικτές εικόνες και θέλουμε να κάνουμε κάτι ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους της Βραζιλίας» είπε η Λουίζα Στιούαρτ, καθηγήτρια 36 ετών. «Έχουμε παιδιά και θέλουμε να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο που θα έχει ακόμα τους πνεύμονές του» υπογράμμισε. «Αυτές οι πυρκαγιές προκλήθηκαν με τη συναίνεση της κυβέρνησης της Βραζιλίας που δεν έκανε τίποτα για να τις σταματήσει. Εάν υπάρχει κάποιος να επιρρίψουμε τις ευθύνες, είναι ο κύριος Ζαΐχ Μπολσονάρου» σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έτορ Ορουτικοτσέα, ο εκπρόσωπος τύπου του “Fridays for Future” στην ισπανική πόλη.

Περισσότερες από 9.500 χιλιάδες εστίες φωτιάς έχουν καταγραφεί  από την περασμένη Πέμπτη στη Βραζιλία, κατακαίγοντας το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου και προμαχώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, το δάσος του Αμαζόνιου.

Στη διάρκεια της ημέρας ο ήλιος, που είναι συνήθως τόσο δυνατός σ’ αυτά τα μέρη, σκοτεινιάζει από πυκνό γκρίζο καπνό. Την νύχτα δεν υπάρχουν φώτα, όμως ο νυκτερινός ουρανός είναι μισοφωτισμένος από τις φλόγες.

Παντού μυρίζει σαν κάρβουνα που καίγονται ενω μερικές φορές ο καπνός είναι τόσο πυκνός που το ίδιο το δάσος μοιάζει να έχει εξαφανισθεί.

Ο Τιάγκο Παριντιντίν, που ζει σε προστατευόμενη περιοχή αυτοχθόνων, δείχνει τον ορίζοντα λέγοντας «το μόνο που βλέπεις είναι καπνός. Τα πράγματα δεν ήταν έτσι παλαιότερα». Ο 22χρονος, που έχει εκπαιδευθεί στα περιβαλλοντικά θέματα, επιρρίπτει τις ευθύνες για την οικολογική καταστροφή στην αυξανόμενη ανάπτυξη του Αμαζονίου, που προκάλεσε την άνθηση της αγροκτηνοτροφίας στην περιοχή και την αποψίλωση των δασών, με αποτέλεσμα την κάθετη αύξηση των θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της περιόδου ξηρασίας. Οι δασικές πυρκαγιές ξεκινούν από τη χαμηλή βλάστηση, που ξηραίνεται την εποχή της ανομβρίας και μετατρέπεται σε προσάναμμα. Ενώ η φωτιά σιγοκαίει, ο καπνός καλύπτει τους ψηλούς φοίνικες και τα φύλλα τους και γρήγορα η πυρκαγιά μεταδίδεται εκεί.

Σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους, ευθύνες για τις πυρκαγιές βαρύνουν και τους αγρότες, που ανάβουν φωτιές στο δάσος προκειμένου να το μετατρέψουν σε βοσκότοπο για τις αγελάδες τους. Ο Γκαμπριέλ Αλμπουκέρκ, πιλότος στην πρωτεύουσα της πολιτείας Ροντόνια, Πόρτο Βέλιο, σημειώνει ότι, συχνά, ο καπνός είναι τόσο πυκνός, που το τροπικό δάσος του Αμαζονίου εξαφανίζεται ολοκληρωτικά.