Διεθνείς οργανώσεις Τύπου καλούν την κυβέρνηση να λογοδοτήσει για τις υποκλοπές

Η συνομοσπονδία οργανώσεων για την ελευθερία του Τύπου MFRR ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να παράσχει «διαφάνεια και λογοδοσία για αυτές τις σοβαρές επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου και της ιδιωτικής ζωής», καθώς και να σταματήσει «αμέσως αυτή την πρακτική».

Επίσης, καλεί για δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και της προστασίας των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ από παράνομες παρακολουθήσεις.

Ειδικότερα, η MFRR υπενθυμίζει μεταξύ άλλων την έρευνα της ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου και του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την προσπάθεια παρέμβασης του εισαγγελέα του Αρείου ΠάγουΙσίδωρου Ντογιάκου. Αφού υπογραμμίζει πως «οι αποκαλύψεις της περασμένης εβδομάδας είναι το τελευταίο κεφάλαιο ενός εκτεταμένου σκανδάλου στην Ελλάδα που εμπλέκει την ΕΥΠ και την κυβέρνηση στην παρακολούθηση δημοσιογράφων», τονίζει τα εξής: 

«Αυτές οι υποθέσεις αποτελούν σημαντικές παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής των δημοσιογράφων που επηρεάζονται, της προστασίας της δημοσιογραφικής πηγής και της ελευθερίας του Τύπου γενικότερα. Αν και έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση Κουκάκη, η συνολική λογοδοσία παραμένει ανεπαρκής και οι ελληνικές αρχές δεν έχουν παράσχει πραγματική διαφάνεια. Το ακριβώς αντίθετο: αμέσως μετά την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία το 2019, έθεσε την υπηρεσία πληροφοριών υπό την άμεση αρμοδιότητα του γραφείου του Πρωθυπουργού και τροποποίησε τις προϋποθέσεις για τη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ, ώστε να αναλάβει το πρόσωπο που προτιμούσε ο πρωθυπουργός.

»Τον Μάρτιο του 2021, το κυβερνών κόμμα έσπευσε να προχωρήσει σε μια νομοθετική τροποποίηση που άλλαξε τις νομικές διατάξεις που επέτρεπαν στους πολίτες να ενημερώνονται από την ΑΔΑΕ για το εάν ήταν υπό επιτήρηση, σε περίπτωση που η παρακολούθηση είχε γίνει για λόγους εθνικής ασφάλειας. Οι υπό εξέταση περιπτώσεις, που αφορούν δημοσιογράφους που κάνουν ρεπορτάζ για το δημόσιο συμφέρον, χρησιμεύουν για να υπογραμμίσουν τον προβληματικό χαρακτήρα αυτής της εξαίρεσης, καταδεικνύοντας τη δυνατότητα κατάχρησης αυτής της πρόβλεψης.

»Ως εκ τούτου, το MFRR επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του προς τις ελληνικές αρχές να παράσχουν διαφάνεια και λογοδοσία για αυτές τις σοβαρές επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου και της ιδιωτικής ζωής και να σταματήσουν αμέσως αυτή την πρακτική. Ανανεώνουμε επίσης τις εκκλήσεις μας για δράση σε επίπεδο ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω της συμπερίληψης στην Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης διατάξεων που προστατεύουν αποτελεσματικά τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ από παράνομες παρακολουθήσεις.»