Διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ: Είναι η κοινωνική δυναμική, ανόητε!

Του Γιάννη Μυλόπουλου

Eίναι πραγματικά πρωτοφανές διεθνώς, αν όχι και παράδοξο, το γεγονός ότι μετά από μια τόσο επώδυνη, όσο και τραυματική για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία της ιστορική περίοδο οικονομικής κρίσης, δεν έγινε ποτέ μια πολιτική συζήτηση για τις αιτίες, τις συνθήκες και τις ευθύνες της εθνικής συμφοράς.

Πέραν των χυδαίων αντιδράσεων του πρώτου καιρού από πλευράς των εγχώριων υπερασπιστών των μνημονίων του τύπου «μαζί τα φάγαμε» ή «τα μνημόνια έπρεπε να τα είχαμε ανακαλύψει από μόνοι μας, ακόμη και να δεν μας τα επέβαλαν», σοβαρή συζήτηση για τις ευθύνες όσων μας οδήγησαν στην κρίση και στην ομηρία των μνημονίων, δεν έγινε ποτέ.

Συνέπεια αυτής της ένοχης σιωπής για τα πως και τα γιατί της κρίσης, όπως και του γεγονότος ότι οι ένοχοι της εθνικής καταστροφής παραμένουν ατιμώρητοι, είναι η πρόσφατη εκλογική νίκη της ΝΔ, αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Της ίδιας δηλαδή πολιτικής δύναμης και των ίδιων και πάλι πολιτικών οικογενειών που, εφαρμόζοντας τις ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζουν και σήμερα και ακολουθώντας τα ίδια ακριβώς μονοπάτια της διαπλοκής της πολιτικής με επιχειρηματικά συμφέροντα, είχαν οδηγήσει την περασμένη δεκαετία τη χώρα στην καταστροφή.

Η κρίση βάθυνε, το τίμημα το πλήρωσαν πολύ ακριβά τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά και οικονομικά στρώματα και οι εν γένει μη προνομιούχοι Έλληνες, την ώρα που οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες αύξησαν τα πλούτη τους, όπως διαβεβαιώνουν οι διεθνείς οικονομικές εκθέσεις και οι στατιστικές.

Το φίδι τελικά το έβγαλε από την τρύπα ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι υπεύθυνοι για την κρίση και οι πολιτικές που οδήγησαν σε αυτήν παρέμειναν στο απυρόβλητο, για να επανέλθουν ατσαλάκωτοι την επομένη της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια σαν νικητές και τροπαιούχοι. Ελέγχοντας κατά ολοκληρωτικό τρόπο τα ΜΜΕ και έχοντας ως χορηγούς το σύνολο των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου της χώρας που, ως δια μαγείας, είναι από τα ελάχιστα πράγματα που διασώθηκαν από τη λαίλαπα της κρίσης.

Εν τω μεταξύ η κρίση που δοκίμασε τους Έλληνες υπήρξε ο αυστηρότερος κριτής και του ίδιου του πολιτικού συστήματος. Οι πολιτικοί σχηματισμοί που δημιουργήθηκαν εξ αφορμής της κρίσης και που μεσουράνησαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, σήμερα δεν υπάρχουν πια. Από τη Χρυσή Αυγή και την Ένωση Κεντρώων, μέχρι το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ, τίποτε σήμερα δεν θυμίζει τις κοινοβουλευτικές περιόδους της εποχής των μνημονίων.

Ξεχωριστή περίπτωση ασφαλώς αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προϋπήρχε σαν ένα μικρό αριστερό κόμμα και ο οποίος ενισχύθηκε σημαντικά στα χρόνια της κρίσης, φτάνοντας να κερδίσει δυο φορές την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, να κυβερνήσει τη χώρα και να είναι μάλιστα και εκείνη η πολιτική δύναμη που της έλαχε ο κλήρος να καταφέρει να βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια.

Είναι προφανές ότι ο ελληνικός λαός εκτίμησε το ήθος, την εντιμότητα και την καθαρότητα του πολιτικού οράματος της Αριστεράς και την ακολούθησε σε δύσκολους καιρούς. Εμπιστευόμενος μια προοδευτική, αντιδεξιά και σοσιαλιστικής κατεύθυνσης πολιτική δύναμη και έναν χαρισματικό ηγέτη, τον Αλέξη Τσίπρα, που επειδή ακριβώς δεν μετείχαν στο… πάρτι της διαφθοράς και της διαπλοκής που κατέστρεψε την ελληνική οικονομία και καταρράκωσε και την ελληνική κοινωνία, είχαν τα χέρια καθαρά και ελεύθερα για να βγάλουν την Ελλάδα από την επαίσχυντη ομηρία.

Η μεγάλη αλλαγή που συνέβη στα χρόνια της κρίσης στο εκλογικό σώμα επιβεβαιώθηκε στις τελευταίες εκλογές. Ενώ κανένα από τα κόμματα της κρίσης δεν κατάφεραν να σωθούν κι ενώ η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ, επιμένοντας δεξιόστροφα, κατέγραψε για άλλη μια φορά μονοψήφιο ποσοστό, η πολιτική προτίμηση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων με δημοκρατική προέλευση, αντιδεξιό παρελθόν και προοδευτική πολιτική σκέψη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, παρέμεινε αταλάντευτη.

Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συγκρατήσει τις δυνάμεις του, καταγράφοντας ένα πολύ σημαντικό εκλογικό ποσοστό – ορμητήριο για τα επόμενα χρόνια, που δείχνει ανάγλυφα τις ρίζες που έχει αποκτήσει πλέον τόσο στο εκλογικό, όσο όμως και στο κοινωνικό σώμα.

* Ο Καθηγητής Γιάννης Α. Μυλόπουλος είναι Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία»

AΠΟ ΤΟ TVXS