Δικαιοσύνη ο μεγάλος ασθενής

Του Mελέτη Ρεντούμη

Είναι γεγονός ότι η χώρα μας αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητήματα στο εσωτερικό της, τόσο με την οικονομική κρίση, όσο και με τα εθνικά θέματα που σχετίζονται κυρίως με τα ελληνοτουρκικά.

Εκτός όμως από τα αμιγώς οικονομικά και εθνικά ζητήματα, δεν έχει δοθεί η απαραίτητη έμφαση τα τελευταία χρόνια στην ενίσχυση των θεσμών της χώρας και κυρίως όσον αφορά το υπέρτατο αγαθό της δικαιοσύνης.

Η δικαιοσύνη δεν είναι μία αφηρημένη έννοια που σχετίζεται με την υπεράσπιση των πολιτών μίας κυρίαρχης χώρας, αλλά πρόκειται για την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, καθώς και την οικονομική ευημερία μίας κοινωνίας.

Η οικονομική και πολιτική ενδυνάμωση των θεσμών, περνά μέσα από τον θεσμό της δικαιοσύνης, τόσο σε επίπεδο αποφάσεων όσο και στην ταχύτητα απονομής της.

Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα, είναι ακόμη ουραγός όσον αφορά την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα, αστικό, διοικητικό, εμπορικό ποινικό, με αποτέλεσμα μία απόφαση να απαιτεί πάνω από 640 ημέρες για να τελεσιδικήσει στην χώρα.

Εκτός αυτού, η διαδικασία ψηφιοποίησης των αρχείων και των διαδικασιών βρίσκεται ακόμη στην μέση της διαδρομής, με αποτέλεσμα χιλιάδες αρχεία να βρίσκονται διασκορπισμένα σε εφετεία και δικαστήρια ανά την επικράτεια, χωρίς κάποιος να έχει ουσιαστική πρόσβαση και δίχως την απαραίτητη ιστορικότητα των υποθέσεων.

Επίσης μία μεγάλη και ανοιχτή πληγή για την δικαιοσύνη είναι ο κακός εννοούμενος συνδικαλισμός.

Αυτό σημαίνει, ότι συχνά πυκνά, διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις, πιέζουν κυρίως για εργασιακά, εργατικά και συνταξιοδοτικά θέματα, για συγκεκριμένες μαζικές αποφάσεις, μέσω κάποιων αγωγών που έχουν ασκήσει πολίτες εναντίον του δημοσίου, με στόχο την καθυστέρηση αποφάσεων, οι οποίες αν δεν εφαρμοστούν θίγουν το δημόσιο συμφέρον.

Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμάται η διαχρονική πολυνομία και οι γκρίζες ζώνες που επικρατούν ακόμη σε μία πληθώρα νόμων στην χώρα μας, με αποτέλεσμα να κωλυσιεργούν ακόμη περισσότερο οι δικαστικές αποφάσεις, καθώς απαιτούνται πολλές φορές ειδικές ερμηνευτικές εγκύκλιοι από τα υπουργεία, έτσι ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν σωστά και αποτελεσματικά οι νόμοι μέσω των δικαστηρίων.

Πέραν βέβαια της καθυστέρησης της δικαιοσύνης όσον αφορά τους απλούς πολίτες, τα νομικά πρόσωπα, οι επιχειρήσεις και οι κοινοπραξίες σε μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις στην χώρα, θίγονται ακόμη περισσότερο, καθώς ενώ έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά για ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο, αυτό τελικά βρίσκεται έωλο μέσω αγωγών είτε ανταγωνιστών, είτε ομάδας πολιτών, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές την ακύρωση των αρχικών επενδυτικών πλάνων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων,, αλλά και για την ανταγωνιστικότητα της χώρας στην παγκόσμια κοινότητα, που επηρεάζει άμεσα την αύξηση του ΑΕΠ και τον ρυθμό ανάπτυξης.

Εν κατακλείδι, τόσο η κυβέρνηση όσο και το πολιτικό σύστημα της χώρας, αν θέλει πραγματικά να θωρακίσει τους θεσμούς αλλά και να συμβάλλει καθοριστικά στην ευημερία των πολιτών στην Ελλάδα, οφείλει άμεσα να κινητοποιήσει όλους τους απαραίτητους πόρους καθώς και το ανθρώπινο κεφάλαιο, για την βελτίωση της απονομής του αγαθού που λέγεται δικαιοσύνη.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.