Δυό κούτες μεταφέρονται με τιμές αρχηγού

Toυ Νίκου Φωτόπουλου

Η ΠΑΡΑΚΜΗ, ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΤΟ 2021 ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ

Η μεγαλύτερη συμβολική αποτύπωση της έρευνας του Bloomberg. Να γιατί είμαστε 50οί στους 53: διότι η κρίση και η παρακμή εντείνονται.

Η συναίνεση στα lockdowns διαρκείας του Μητσοτάκη πρέπει να λάβει τέλος.

Δεν υπάρχει καμία παράταση του lockdown. Η καραντίνα λήγει στις 7 Ιανουαρίου. Αλλιώς, η οργανωμένη απειθαρχία έρχεται…

Βλέπουμε εικόνες έσχατης ντροπής και κατάντιας, που αντιστοιχούν σε τριτοκοσμικό κρατίδιο της ζούγκλας και όχι σε νορμάλ χώρα.

Δυο κούτες με εμβόλια φθάνουν, μεταφέρονται, κυκλοφορούν ανά την Επικράτεια με τιμές Αρχηγού Κράτους. Στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις παρατάσσονται μαζικά. Μυστικές επιχειρήσεις φύλαξης των εμβολίων ανακοινώνονται στην τηλεόραση, η οποία, καθόλου…μυστικά, μας ενημερώνει για το κάθε σημείο κίνησης της σωτήριας, απελευθερωτικής πομπής. Σε λίγο, ποιος ξέρει…μπορεί να αναζητηθούν πυρηνικά καταφύγια φύλαξης του ανεκτίμητου θησαυρού της ανθρωπότητας, αυτής της μεγάλης νίκης του ανθρώπου επί του θανάτου, όπως μας λένε. Ίσως διότι, με τον τρόπο αυτό, οι σωτήρες σκέφτονται ότι θα καταφέρουν να συγκρατήσουν τα πλήθη που, δεν μπορεί, σίγουρα θα αδημονούν να εφορμήσουν για να το κάνουν και να αποκτήσουν το εξιτήριό τους από τον πολύμηνο κατ’ οίκον εγκλεισμό…

Άλλωστε, η τριτοκοσμική ελληνική εκστρατεία ενημέρωσης, η οποία θυμίζει εντολές φυλάρχου της ζούγκλας, με το μότο «τσακίσου και κάνε το εμβόλιο, γιατί αλλιώς δεν θα βγεις από το σπίτι, δεν θα βρεις δουλειά, δεν θα ταξιδεύεις, δεν θα υπάρχεις και θα πάρεις τα βουνά» είναι…ιδιαίτερα πειστική. Και εστιάζει, όπως βλέπετε, στα…συγκριτικά πλεονεκτήματα του εμβολίου για τη θωράκιση της υγείας του πολίτη από την επικίνδυνη πανδημία!

Η ενιαία μιντιακή ΥΕΝΕΔ των κρατικών και των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, η καλοταϊσμένη από τα λεφτόδεντρα της λίστας Πέτσα και όχι από τα «πεταμένα λεφτά» των λεωφορείων, των τεστ και των ΜΕΘ, αναφωνεί «Ωσαννά». Κηρύττει τον ερχομό του Ιερού Δισκοπότηρου (συγγνώμη, του εμβολίου της Pfizer), ως την ιδρυτική πράξη της μετάβασης στη νέα εποχή της Ελευθερίας.

Ίσως, βέβαια, τη νέα εποχή δεν έπρεπε να την ονομάσουν «Σχέδιο Ελευθερία».

Θα μπορούσαν, ορθότερα, να την ονομάσουν «Σχέδιο Pfizer», για να γνωριζόμαστε μεταξύ μας, ή «Pfizer Project» (κατά το Harvard Project της Novartis), για να συνεννοούμαστε καλύτερα…

Οι δυο κούτες των εμβολίων της Pfizer έχουν αποκτήσει μια συμβολική διάσταση.

Για τους σωτήρες μας, συμβολίζουν την Έξοδο. Την αρχή του τέλους (όχι το τέλος της αρχής. Αυτό, όπως θυμόμαστε, ήταν τον Μάιο).

Οι αρνητές της κανονικότητας, οι αρνητές της Δημοκρατίας, οι αρνητές του δικαιώματος του ανθρώπου να πηγαίνει χωρίς περιορισμούς στον φούρνο, οι αρνητές των οικογενειακών τραπεζιών, οι αρνητές του δικαιώματος του ανθρώπου και του πολίτη να συναθροίζεται, οι αρνητές του δημόσιου συστήματος υγείας, οι αρνητές των συνδυαστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, οι αρνητές των φαρμάκων, των τεστ, των ΜΕΘ και των λεωφορείων, είχαν και έχουν συνειδητά εξαρτήσει τα πάντα από τον ερχομό των εμβολίων. Από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα, δεν είχαν και δεν έχουν καμία άλλη πολιτική.

Η κυβερνητική πολιτική των αρίστων της παρακμής, η αποτυχημένη πολιτική των 50ών στους 53 σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg, ήταν και είναι μία : πολύμηνος εγκλεισμός των πολιτών και έξοδος με εμβόλιο. Δεν ξέρουν, δεν θέλουν, δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο. Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι στην ουρά της κατάταξης: 50οί στους 53.

Στην πραγματικότητα, οι δυο κούτες της Pfizer δεν συμβολίζουν ούτε την Έξοδο, ούτε την Ελευθερία. Συμβολίζουν το έσχατο σημείο κατάπτωσης, ντροπής και κατάντιας της χώρας. Μιας χώρας ευλογημένης, με τεράστιες δυνατότητες τις οποίες λίγες χώρες στη Γη διαθέτουν, όμως μιας χώρας που βαδίζει από κρίση σε κρίση. Αλυσοδεμένης. Κολλημένης στο τέλμα της κυβερνητικής ταξικής μεροληψίας, της ντόπιας και ξένης εξάρτησης, της κοινωνικής αμηχανίας, του φόβου και της συνεχιζόμενης παρακμής.

Η χώρα αυτή, η πατρίδα μας που έρχεται από τα βάθη των αιώνων, αξίζει και μπορεί πολύ περισσότερα. Την έχουμε υποτιμήσει. Όλοι μας. Δεν της αξίζει ο ξεπεσμός.

Παρακολουθούμε, όλοι μας, επί σειρά μηνών, αυτήν την κατάσταση και δεν αντιδρούμε. Είμαστε συνυπεύθυνοι. Όχι για την εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Όχι για την θατσερική πολιτική. Όχι για την κυβερνητική ανικανότητα. Αλλά γιατί δεν ξεσηκωθήκαμε εναντίον της, με ασφυκτική πίεση και με οργανωμένη απειθαρχία. Δεν θα είχαμε φτάσει στην ουρά της κατάταξης του Bloomberg, δεν θα είχαμε φτάσει στο σημείο να βλέπουμε κουτιά να μεταφέρονται με στρατιωτικές τιμές εν μέσω μιντιακών αλαλαγμών, αν και εμείς δεν ήμασταν σιωπηλοί σε αυτό το έγκλημα.

Και πρώτη απ’ όλους , η αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτή που ανέδειξε ο λαός ως πρώτη δύναμη δημοκρατικού ελέγχου και αντιπολίτευσης.

Στην εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, αυτήν που μας οδήγησε στην ουρά της κατάταξης του Bloomberg, ο ΣΥΡΙΖΑ ως τώρα λειτουργεί όχι ως αντιπολίτευση, αλλά ως κυβερνητικός εταίρος. Γονατισμένος από την μιντιακή τρομοκρατία και, καμιά φορά (αυτό ισχύει για ορισμένα τμήματά του), φλερτάροντας με την ιδέα να τα έχει καλά μαζί της…Τρέμοντας μην τυχόν και τον κακοχαρακτηρίσουν οι καλοταϊσμένοι ντελάληδες του πολύμηνου εγκλεισμού των πολιτών, των χιλιάδων λουκέτων και της βίαιης φτωχοποίησης. Γι’ αυτό δεν συντάσσεται με δράσεις οργανωμένης απειθαρχίας στις οποίες, προς τιμήν τους, υπερασπιζόμενοι στην πράξη την ευρισκόμενη σε καραντίνα Δημοκρατία, επιδίδονται το ΚΚΕ (κατά κύριο λόγο) και το ΜΕΡΑ25 με τις μικρότερες δυνάμεις του (κατά δεύτερο).

Συναίνεση στην κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Πλάτη στο ανοιξιάτικο χτίσιμο της εικόνας του «Μωυσή». Πολύμηνη σιωπή (μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου), με λίγες τιμητικές εξαιρέσεις, στην αδίστακτη κυβερνητική εργαλειοποίηση του ΕΟΔΥ. «Ξέπλυμα» των τηλε-ειδικών – «υγειονομικών πατερούληδων». Πρόταση για κοινό υπουργό Υγείας με τον Μητσοτάκη. Προαναγγελία, πριν από μερικές εβδομάδες, από τον αρμόδιο Τομεάρχη Υγείας, με εκ των προτέρων υιοθέτηση, της παράτασης του τυφλού και ταξικού lockdown που θα ανακοίνωνε η κυβέρνηση! Υπερψήφιση της κυβερνητικής καμπάνιας εμβολιασμού (που βαφτίστηκε «εθνική») με τους όρους του Μητσοτάκη, δηλαδή χωρίς κανένα άλλο μέτρο υγειονομικής προστασίας και με νέες λίστες Πέτσα για τον ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ. Καμία ουσιαστική πίεση στην κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα, ούτως ώστε να αποφευχθεί ένα τρίτο ταξικό lockdown στο επόμενο κύμα της πανδημίας. Παράβλεψη του ότι δεν υπάρχει καμία «αριστερή» και καμία «κοινωνικού χαρακτήρα» καραντίνα διαρκείας που εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες, φτωχοποιεί βίαια, εμποδίζει ή αποκλείει την πρόσβαση στην υγεία, την εργασία, την εκπαίδευση και πνίγει τη Δημοκρατία…Υπάρχει το lockdown διαρκείας του Μητσοτάκη. Ένα σκληρό ταξικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την κοινωνική πλειοψηφία. Ένα όχημα Ορμπανοποίησης της χώρας, το οποίο αφήνει πίσω του λουκέτα, βίαιη φτωχοποίηση και θανάτους, δίχως να αντιμετωπίζει την πανδημία. Μια καραντίνα που σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από όσους υποτίθεται ότι σώζει.

Η γελοιότητα με τα δύο κουτιά της Pfizer, αυτός ο μέγας συμβολισμός της παρακμής, είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής καμπάνιας εμβολιασμού , την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε στη Βουλή, και της κυβερνητικής διαχείρισης, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε συναίνεση. Υπήρχε ο δρόμος της μη υπερψήφισης. Τον επέλεξαν, ορθά, το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25, που ασφαλώς στηρίζουν τον εμβολιασμό ως ένα (όχι το μοναδικό) αναγκαίο εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά δεν σύρθηκαν (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) πίσω από τον Μητσοτάκη.

Εν όψει του 2021, ας μην έχει κανείς αυταπάτες. Εάν οι κυβερνώντες διανοηθούν να παρατείνουν το lockdown και δεν αρχίσουν στις 7 Ιανουαρίου σταδιακά, συντεταγμένα και οργανωμένα να ανοίγουν την κοινωνία, τότε δεν θα μιλάμε για την «Επιχείρηση Ελευθερία», αλλά για την «Επιχείρηση Απειθαρχία».

Η συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ στα θατσερικά lockdowns διαρκείας του Μητσοτάκη πρέπει να λάβει τέλος. Να μην προαναγγείλει ξανά παράταση, ούτε να σιωπήσει σε αυτήν. Οφείλει να ξεκαθαρίσει στον Μητσοτάκη, ο οποίος σε κάθε lockdown έχει άγχος να εξασφαλίσει την προκαταβολική συναίνεσή του, ότι αυτήν τη φορά, συναίνεση δεν έχει.

Μαζικά και αξιόπιστα τεστ, και δη στις εστίες υψηλού κινδύνου. Συνταγογράφηση των τεστ, για να μπορεί να τα κάνει ο καθένας. Πρωτοβάθμια φροντίδα. Νέες ΜΕΘ. Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Ενίσχυση των ΜΜΜ με συρμούς και λεωφορεία, για να τηρούνται οι αποστάσεις. Εισαγωγή  τώρα  του φαρμάκου μονοκλωνικών αντισωμάτων που θα σώσει άμεσα, άπαξ, διά παντός, το 90% των περιπτώσεων (δηλαδή εκείνων της χαμηλής και μεσαίας συμπτωματολογίας) και θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Πρόγραμμα δωρεάν μαζικού εμβολιασμού με σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση, η οποία θα είναι εστιασμένη στην υγεία του πολίτη και όχι στις απειλές στέρησης των δικαιωμάτων του, για να θωρακιστεί σημαντικό τμήμα του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι. Μάσκες. Υγιεινή. Αποστάσεις.

Λογικές προτάσεις συνδυαστικής αντιμετώπισης. Αυτές προτείνουν οι περισσότεροι ειδικοί. Προτάσεις που βγάζουν νόημα. Που δεν έχουν την αλλεργία των τηλε-ειδικών στα φάρμακα, ούτε την αλλεργία των αρνητών του ιού στα εμβόλια, ούτε την αλλεργία των θατσερικών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Τέτοιες προτάσεις υιοθετούν τα επιτυχημένα κράτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τέτοιες προτάσεις απορρίπτουν τα κράτη που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της λίστας του Bloomberg.

Θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία ζώντας μαζί της. Ως ζωντανή και λειτουργούσα κοινωνία. Όχι ως κοινωνία του γύψου, της ερημοποίησης, των λουκέτων και του νεκροταφείου.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Θα μάθουμε να ζούμε μαζί της. Παίρνοντας ατομικά και κοινωνικά μέτρα προστασίας, για όσο χρειαστεί. Αλλά χωρίς να μαντρωνόμαστε άλλο, χωρίς να ποινικοποιούμε τις συναθροίσεις και τα οικογενειακά τραπέζια, χωρίς να καταστρέφουμε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, χωρίς να καταργούμε τη Δημοκρατία. Όλα αυτά μας έφεραν στην 50ή θέση μεταξύ 53. Φτάνει! Ως εδώ! Αυτά θα τελειώσουν!

Τα lockdowns δεν είναι για χόρταση στις Δημοκρατίες.

Εάν οι αποφάσεις μιας κυβέρνησης είναι τόσο ακραίες, που περιστέλλουν επί μακρόν θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και θίγουν τον πυρήνα τους, τότε η μη συναίνεση της κοινωνίας μπορεί να φτάνει μέχρι την απειθαρχία και την ανυπακοή. Έτσι επανέρχονται τα πράγματα σε μια στοιχειώδη δημοκρατική τάξη και ισορροπία. Και η κυβέρνηση υποχρεώνεται να παίρνει νέες αποφάσεις, οι οποίες εναρμονίζονται με την κοινωνική βούληση και εξασφαλίζουν την κοινωνική συναίνεση.

Η καραντίνα λήγει στις 7 Ιανουαρίου. Αλλιώς, η οργανωμένη απειθαρχία έρχεται…

Καλό 2021.

Ο νέος χρόνος να μας βρει πιο ελεύθερους, πιο ανθρώπινους, πιο ζωντανούς.