Εμβολιασμός και Fake News

Του Μελέτη Ρεντούμη

Λένε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Αυτό συμβαίνει και με την κατάσταση και την εξέλιξη της πανδημίας ιδίως στην χώρα μας, όπου ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου πανηγυρικά αλλά και συμβολικά οι εμβολιασμοί.

Ο εμβολιασμός της πολιτικής ηγεσίας, καθώς και επιλεγμένων υγειονομικών αλλά και πολιτών είναι όντως μια κίνηση που μπορεί να βοηθήσει στην εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού, ώστε να αυξηθούν εθελοντικά οι πολίτες που θα εμβολιαστούν συνδράμοντας στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού, καθώς και στην δημιουργία της περιβόητης ανοσίας της αγέλης.

Βέβαια από εδώ και στο εξής ξεκινούν τα δύσκολα, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την παγκόσμια κοινότητα, παρά την ελπίδα που έχει δημιουργηθεί και το φως στο τούνελ που εμφανίζεται, για την επαναφορά στην κανονικότητα μέσα στο 2021.

Προσωπικά θεωρώ ότι ο μεγάλος αντίπαλος της εκάστοτε κυβέρνησης και ιδίως της ελληνικής με την ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων πολιτών, είναι τα λεγόμενα fake news, η διασπορά, αλλά και η διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με το εμβόλιο, με απίστευτες θεωρίες συνομωσίας, που είτε υπάρχουν και κυκλοφορούν είτε θα δημιουργηθούν μέσα από την κάθε πιθανή και συνηθισμένη παρενέργεια του εμβολίου που μπορεί να φέρει ένα μεμονωμένο κομμάτι του πληθυσμού, λόγω κάποιας ενδεχόμενης αλλεργικής αντίδρασης.

Είναι προφανές ότι η προστασία της δημόσιας υγείας όπως αναφέρεται και περιγράφεται ρητώς στο Σύνταγμα βρίσκεται πάνω από οποιαδήποτε διάθεση εναλλακτικής έκφρασης και δημοσιοποίησης αστήρικτων και ατεκμηρίωτων απόψεων, που προσβάλλουν τη νοημοσύνη των πολιτών και προκαλούν αναίτιες αμφιβολίες για την πολιτική και την πρόθεση, όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει εξασφαλίσει επαρκή ποσότητα εμβολίων για την χώρα μας, μετά από τις αντίστοιχες εγκρίσεις, που συνάδουν με τα αυστηρότερα πρότυπα ασφαλείας όσον αφορά την δημόσια υγεία του πληθυσμού.

Με βάση τα παραπάνω θα λέγαμε πως απαιτείται σύνεση και εγρήγορση από την κυβέρνηση, ώστε αφενός η ενημέρωση για την πορεία του εμβολίου να είναι άμεση έγκυρη και αντικειμενική και αφετέρου να αποφευχθεί κάθε πιθανή διασπορά πανικού του πληθυσμού, που μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία ενός τρίτου και περισσότερο θανατηφόρου κύματος της πανδημίας.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.